Forankringsgrunder - Derfor er den vigtig!

Den blålige tyndtflydende væske, som bl.a. kaldes primer, blåvand, forankringsgrunder eller microdispers, sikrer dig et bedre resultat, når du maler, sætter tapet og fliser op eller spartler på en rå væg. Læs her, hvorfor du skal huske den!

Forankringsgrunder - Derfor er den vigtig!

Forankringsgrunder skal påføres sugende underlag. Og det kan du eksempelvis bruge en malerrulle eller pensel til.

Maling, fliser, vådrumsmembran, tapet, puds eller spartelmasse. Uanset hvad du senere har tænkt dig at putte på en rå og sugende overflade af beton, letbeton, gipskarton, puds, spartel, mursten og andre døde sten-materialer, skal du prime først!

Forankringsgrunderen sørger nemlig for at lukke overfladen af, så den ikke længere kan suge fugten ud af næste lags tapetklister, fliseklæber, maling og mørtel. Den binder støvet og forbedrer vedhæftningen.

I praksis er den blålige grunder en meget tynd akryl-grundmaling, som også er diffusionsåben. Det betyder, at den stadig lader overfladen indenunder ånde og slippe fugten igennem. Forankringsgrunder bruges, uanset om du arbejder indendørs eller udendørs.

Sådan gør du

Primer kan påføres med pensel, svamp eller malerrulle med rolige bevægelser. Bemærk i øvrigt, at der også findes drypfrie udgaver, som ikke sjasker så meget. Sørg for at starte oppefra, så løberne rammer væggen i stedet for gulv og paneler.

Sådan virker det

Primeren lukker den rå overflade af og binder støvet. Dette gør, at den rå væg ikke længere kan suge væsken ud af det næste lag, der påføres.

Så hurtigt tørrer det

Der er lidt forskellige anbefalede tørretider fra producent til producent, men 2-3 timer efter primeren er påført, er den som regel tør nok til næste behandling.

Overgrunding!

Såkaldt overgrunding har den stik modsatte effekt og kan være årsag til forringet vedhæftning. Hvis den primede overflade ser våd eller blank ud, når den er tør, skal den slibes let inden videre behandling.

    Andre læser lige nu ...