Mal med farver

Der er en stribe ting, der er godt at vide, når du vil have farver på væggene. Lær dem, inden du maler.

Mal med farver

En fuldmalet væg eller blot et felt med farve? Vi viser dig vej til begge løsninger.

Farver på væggene er heldigvis igen blevet en del af moderne indretning efter en lang periode, hvor alle vægge skulle være hvide. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal male alle dine vægge i forskellige kulører, for ofte er det kontrasten til det hvide, der får en farve til for alvor at stå frem. Og den kontrast kan du fx opnå ved at male en enkelt væg i et rum i en farve.

Opskriften på, hvordan du får knivskarpe kanter rundt om et farvet felt på en væg eller knivskarpe kanter mellem to forskelligt farvede vægge, starter, som du kan se i artiklen her, med malertape og så en helt bestemt rækkefølge, du skal male i.

LÆS MERE: Sådan maler du korrekt og undgår fejl

Farver ændrer på rummets størrelse

Du kan også bruge farver til at ændre på et rums dimensioner eller i hvert fald den opfattelse, vores øjne og hjerner får af et rum, afhængigt af hvilke farver de forskellige vægge og loftet har.

Men inden du køber malingen, skal du naturligvis have mulighed for at se det færdige resultat. Det kan du nemlig helt uden et eneste penselstrøg med din telefon.

I denne artikel gennemgår vi:

1. Det gør farverne ved os

Derfor skal du ikke male rødt i soveværelset

Smag og behag varierer naturligvis, men såkaldt farvepsykologi kan alligevel sige en del om, hvilke farver der passer til hvilke rum - eller i hvert fald hvilken stemning de forskellige farver skaber. Og endda hvad de gør ved dit blodtryk.

GUL:

Stimulerer nervesystemet og skærper koncentrationen. Mørkegul signalerer forsigtighed, mens lysegul forbindes med friskhed og glæde.

BLÅ:

Er roens farve og signalerer ro og afslapning. Lyseblå signalerer ro og forståelse, mens mørkeblå forbindes med viden, integritet og seriøsitet.

GRØN:

Kaldes håbets farve. Grøn signalerer afslapning og harmoni. Havgrøn forbindes med beskyttelse, mens mørkegrøn ifølge farvepsykologien associeres med ambitioner, grådig hed og jalousi.

GRÅ:

Signalerer ro og forventning. Men den kan blive kedelig, hvis den står alene. Lysegrå virker afslappende og beroligende, mens mørkegrå forbindes med alvor, højtidelighed og selvdisciplin.

LILLA:

Beroliger sind og nerver og signalerer kreativitet og fantasi. Lyslilla forbindes med romantik og nostalgi, mens mørklilla modsat kan virke trist og dyster.

RØD:

Virker stimulerende og energisk. Forsøg har ligefrem vist, at rød kan få vores puls til at stige. Lys rød indikerer glæde, lidenskab og kærlighed, mens mørk rød forbindes med energi, raseri og vrede. Det er derfor, mørkerød passer mindre godt i soveværelset.

2. Mal knivskarpe kanter

Farvet felt med skarpe kanter

Hvis du gerne vil have farver ind i dit hjem, men ikke ønsker fx en hel grøn stue, kan du nøjes med at male en enkelt væg i en farve.

Afhængigt af hvor modig du er, og hvor skæve dine vægge er, kan du vælge at lave en ramme uden om det malede felt. Feltets størrelse kan du så variere, alt efter hvor stort et areal der skal have farve.

Det afgørende her er, at du får lavet en knivskarp kant mellem den hvide baggrund og dit farvede felt. Det gør du ved at følge trinene her.

1

Streg feltet op. Brug et vaterpas til at lave helt lodrette og vandrette blyantsstreger med den afstand til gulv og loft, som du ønsker at have.

2

Sæt malertape op efter stregen, så du afgrænser det felt, du vil male. Sæt tapen en millimeter eller to fra stregen, så stregen bliver malet over. Du kan købe særlig “masking­-tape”, som er særlig god til formålet.

3

Mal med hvid maling på tapen. Kanten af tapen skal lukkes med hvid maling ind mod det felt, der skal males i en farve. Det forhindrer den farvede maling i at løbe ind under tapen.

4

Mal med den farvede maling, når den hvide maling på tapen er tør. Den hvide maling lukker, så den farvede maling ikke kan trænge igennem.

5

Mal langs indersiden af feltet. Først med pensel, så med en lille rulle. Vær forsigtig, så du ikke maler uden for tapen.

6

Fyld det farvede felt ud. Mal med en stor malerrulle, og husk at arbejde “vådt i vådt”, så du ikke ruller over allerede tør maling og danner striber.

7

Fjern malertapen, inden malingen er helt tør, men dog ikke før malingen har siddet lidt, så den ikke er decideret våd. Nu har du en skarp kant omkring det malede felt.

Fuldmalet væg helt til kant

Skal du have en eller flere vægge i én farve, der grænser op til fx en hvid væg og et hvidt loft, og skal hele væggen have farve, skal du male helt ind til hjørnet mellem de to vægge og helt op til kanten af loftet.

Her skal du grænse af med malertape på den væg, der ikke skal farves, og ligeledes på loftet. Oftest vil kanterne ikke være helt lige, så her må du bestemme en linje, der skiller den nye farve fra den hvide, den støder op til. Det gør du med malertape og tålmodighed som vist her.

1

Sæt malertape på den tilstødende væg. Sørg for at sætte tapen i en lige linje, så du får en skarp kant mellem de to vægge.

2

Mal med hvid maling på tapen. Tapen er sat på den tilstødende væg, så der kan males helt til kant.

3

Mal med den valgte vægfarve, når den hvide maling er tør. Den hvide maling sikrer, at den blå maling ikke trænger igennem tapen og ødelægger din skarpe kant.

4

Mal langs kanterne med den farvede maling. Pas på ikke at komme længere ud end til tapen.

5

Fyld det farvede felt ud med den store malerrulle. Sørg for at male vådt i vådt, og afslut med at køre rullen oppefra og ned i lige baner.

6

Fjern tapen, så snart malingen ikke er drivende våd. Træk væk fra den hvide væg, så du ikke stænker på den - og nyd den skarpe overgang mellem væggene.

3. Gør rummet større med farver

Gør rummet kortere

Farver kan ændre et rums dimensioner - eller i hvert fald den visuelle opfattelse af rummets dimensioner.

Har du et meget langt, smalt rum, kan du få det til at syne kortere ved at male endevæggen i en mørk farve.

Det ændrer naturligvis ikke på rummets størrelse, men det får det til at se mere harmonisk ud, fordi de lyse sidevægge samtidig får rummet til at virke lidt bredere, end det faktisk er.

Gør rummet længere

Et kort, bredt rum kan du med fordel male, så sidevæggene er mørkere end den lyse endevæg. Det vil få rummet til at synes mere harmonisk. De mørke sidevægge absorberer lyset, mens den lyse endevæg modsat reflekterer lyset. Det får os til at synes, at rummet nu er lidt smallere, men til gengæld længere - selvom vi ikke har ændret på andet end farverne.

Gør rummet lavere

Lofter er næsten altid hvide. Det får rummet til at virke højere, og den effekt vil vi ofte gerne have, særligt i stuer med 240 cm til loftet.

Men har du meget højt til loftet, kan det få et lille rum til at virke meget smalt og højt. Det kan du modvirke ved at farve loftet lidt mørkere og så trække loftsfarven lidt ned på væggene. Så “trykker” du rummet, så dimensionerne synes mere harmoniske.

Brug malertape til at skabe den skarpe kant mellem lofts- og vægfarven.

4. Gratis app maler dine vægge

Se farven på væggen, inden du køber malingen

Når du har valgt en farve, du vil have på væggen, kan det være en god idé at “se den på”, inden du faktisk køber malingen. For ofte vil en farve på et farvekort se væsentligt anderledes ud på en stor væg med de lysforhold, netop din væg bliver udsat for i løbet af et døgn.

Der findes flere apps, der kan hjælpe dig: Peg på væggen med mobilen, eller tag et foto først, og mal så på det. Så ser du den valgte farve på din væg. Det er ikke altid perfekt malet, men du får en god fornemmelse af, hvordan farven tager sig ud.

Se farven uden at male

I appen fra Nordsjö kan du skifte vægfarve, lige så mange gange du vil, uden at åbne en malerbøtte. Det giver en god fornemmelse af det færdige resultat.

Næsten perfekt

Kanterne er ikke helt skarpe, og appen kan finde på fx at male en sofahynde med. Resultatet bliver bedst, hvis du tager et foto først og så “maler” på det.

Der findes flere malerapps

Vi har her brugt “Visualizer” fra Nordsjö, som naturligvis er tilpasset netop Nordsjös vægmalinger. Appen fås i App Store (Apple) og Google Play (Android).

Passer farverne sammen?

Kig på farvernes komplementærkontraster, dvs. farvernes diametrale modsætning - fx gul/violet og rød/grøn. Disse farver klæder hinanden godt, trods deres markante forskelle.

Du kan også vælge at se på, hvilke farver og nuancer der ligger tæt op ad hinanden, og så vælge dette farvetema i et rum eller på tværs af flere rum.

Farvecirklen her viser dig, hvilke farver der er komplementære - altså hinandens modsætninger.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maler