1. Det gør farverne ved os
Derfor skal du ikke male rødt i soveværelset
Smag og behag varierer naturligvis, men såkaldt farvepsykologi kan alligevel sige en del om, hvilke farver der passer til hvilke rum - eller i hvert fald hvilken stemning de forskellige farver skaber. Og endda hvad de gør ved dit blodtryk.
GUL:
Stimulerer nervesystemet og skærper koncentrationen. Mørkegul signalerer forsigtighed, mens lysegul forbindes med friskhed og glæde.
BLÅ:
Er roens farve og signalerer ro og afslapning. Lyseblå signalerer ro og forståelse, mens mørkeblå forbindes med viden, integritet og seriøsitet.
GRØN:
Kaldes håbets farve. Grøn signalerer afslapning og harmoni. Havgrøn forbindes med beskyttelse, mens mørkegrøn ifølge farvepsykologien associeres med ambitioner, grådig hed og jalousi.
GRÅ:
Signalerer ro og forventning. Men den kan blive kedelig, hvis den står alene. Lysegrå virker afslappende og beroligende, mens mørkegrå forbindes med alvor, højtidelighed og selvdisciplin.
LILLA:
Beroliger sind og nerver og signalerer kreativitet og fantasi. Lyslilla forbindes med romantik og nostalgi, mens mørklilla modsat kan virke trist og dyster.
2. Mal knivskarpe kanter
Farvet felt med skarpe kanter
Hvis du gerne vil have farver ind i dit hjem, men ikke ønsker fx en hel grøn stue, kan du nøjes med at male en enkelt væg i en farve.
Afhængigt af hvor modig du er, og hvor skæve dine vægge er, kan du vælge at lave en ramme uden om det malede felt. Feltets størrelse kan du så variere, alt efter hvor stort et areal der skal have farve.
Det afgørende her er, at du får lavet en knivskarp kant mellem den hvide baggrund og dit farvede felt. Det gør du ved at følge trinene her.
Streg feltet op. Brug et vaterpas til at lave helt lodrette og vandrette blyantsstreger med den afstand til gulv og loft, som du ønsker at have.
Sæt malertape op efter stregen, så du afgrænser det felt, du vil male. Sæt tapen en millimeter eller to fra stregen, så stregen bliver malet over. Du kan købe særlig “masking-tape”, som er særlig god til formålet.
Mal med hvid maling på tapen. Kanten af tapen skal lukkes med hvid maling ind mod det felt, der skal males i en farve. Det forhindrer den farvede maling i at løbe ind under tapen.
Mal med den farvede maling, når den hvide maling på tapen er tør. Den hvide maling lukker, så den farvede maling ikke kan trænge igennem.
Mal langs indersiden af feltet. Først med pensel, så med en lille rulle. Vær forsigtig, så du ikke maler uden for tapen.
Fyld det farvede felt ud. Mal med en stor malerrulle, og husk at arbejde “vådt i vådt”, så du ikke ruller over allerede tør maling og danner striber.
Fuldmalet væg helt til kant
Skal du have en eller flere vægge i én farve, der grænser op til fx en hvid væg og et hvidt loft, og skal hele væggen have farve, skal du male helt ind til hjørnet mellem de to vægge og helt op til kanten af loftet.
Her skal du grænse af med malertape på den væg, der ikke skal farves, og ligeledes på loftet. Oftest vil kanterne ikke være helt lige, så her må du bestemme en linje, der skiller den nye farve fra den hvide, den støder op til. Det gør du med malertape og tålmodighed som vist her.
Sæt malertape på den tilstødende væg. Sørg for at sætte tapen i en lige linje, så du får en skarp kant mellem de to vægge.
Mal med hvid maling på tapen. Tapen er sat på den tilstødende væg, så der kan males helt til kant.
Mal med den valgte vægfarve, når den hvide maling er tør. Den hvide maling sikrer, at den blå maling ikke trænger igennem tapen og ødelægger din skarpe kant.
Fyld det farvede felt ud med den store malerrulle. Sørg for at male vådt i vådt, og afslut med at køre rullen oppefra og ned i lige baner.
3. Gør rummet større med farver
Gør rummet kortere
Farver kan ændre et rums dimensioner - eller i hvert fald den visuelle opfattelse af rummets dimensioner.
Har du et meget langt, smalt rum, kan du få det til at syne kortere ved at male endevæggen i en mørk farve.
Det ændrer naturligvis ikke på rummets størrelse, men det får det til at se mere harmonisk ud, fordi de lyse sidevægge samtidig får rummet til at virke lidt bredere, end det faktisk er.
Gør rummet længere
Et kort, bredt rum kan du med fordel male, så sidevæggene er mørkere end den lyse endevæg. Det vil få rummet til at synes mere harmonisk. De mørke sidevægge absorberer lyset, mens den lyse endevæg modsat reflekterer lyset. Det får os til at synes, at rummet nu er lidt smallere, men til gengæld længere - selvom vi ikke har ændret på andet end farverne.
Gør rummet lavere
Lofter er næsten altid hvide. Det får rummet til at virke højere, og den effekt vil vi ofte gerne have, særligt i stuer med 240 cm til loftet.
Men har du meget højt til loftet, kan det få et lille rum til at virke meget smalt og højt. Det kan du modvirke ved at farve loftet lidt mørkere og så trække loftsfarven lidt ned på væggene. Så “trykker” du rummet, så dimensionerne synes mere harmoniske.
Brug malertape til at skabe den skarpe kant mellem lofts- og vægfarven.
4. Gratis app maler dine vægge
Se farven på væggen, inden du køber malingen
Når du har valgt en farve, du vil have på væggen, kan det være en god idé at “se den på”, inden du faktisk køber malingen. For ofte vil en farve på et farvekort se væsentligt anderledes ud på en stor væg med de lysforhold, netop din væg bliver udsat for i løbet af et døgn.
Der findes flere apps, der kan hjælpe dig: Peg på væggen med mobilen, eller tag et foto først, og mal så på det. Så ser du den valgte farve på din væg. Det er ikke altid perfekt malet, men du får en god fornemmelse af, hvordan farven tager sig ud.
Se farven uden at male
I appen fra Nordsjö kan du skifte vægfarve, lige så mange gange du vil, uden at åbne en malerbøtte. Det giver en god fornemmelse af det færdige resultat.
Næsten perfekt
Kanterne er ikke helt skarpe, og appen kan finde på fx at male en sofahynde med. Resultatet bliver bedst, hvis du tager et foto først og så “maler” på det.
Passer farverne sammen?
Kig på farvernes komplementærkontraster, dvs. farvernes diametrale modsætning - fx gul/violet og rød/grøn. Disse farver klæder hinanden godt, trods deres markante forskelle.
Du kan også vælge at se på, hvilke farver og nuancer der ligger tæt op ad hinanden, og så vælge dette farvetema i et rum eller på tværs af flere rum.