Dag 1
Kl. 08.00 Forbered rummet
Selv om det tager tid, betaler det sig at tømme rummet, inden du kaster dig over maling og malergrejerne.
Det er fristende at rykke møblerne lidt ud fra væggene og så gå i gang, men de fleste gange kan det altså bedre betale sig at tømme rummet helt. Så kan du bedre komme til og arbejder mere ef ektivt. Hvis du skal have ting til at hænge samme sted på de nymalede vægge, kan du spare tid ved at fjerne søm og skruer og sætte en tændstik i hullerne. Den fjernes, når du maler hen over hullet, og sættes straks tilbage igen. Så slipper du for en masse opmåling, når du rykker tilbage i den nye stue.
Kl. 11.00 Afdækning af gulv, døre, paneler og vinduer
Kombinationen af plastic og gulvpap giver den mest effektive afdækning.
Det tager ikke ret lang tid at dække rummet ordentligt af, og slet ikke hvis det er tomt. Vi anbefaler, at du både lægger plastic ud og oven på det gulvpap. Dæk hele gulvet, og klæb alle samlinger med 5 cm bred malertape, så det bliver liggende. Nu er hele gulvet beskyttet mod malingsprøjt og mod ridser i gulvet fra stige og malerspand.
Paneler og træværk
Husk også at afdække fodpaneler og andet træværk, som du ikke ønsker at male. Malerruller sprøjter, og den efterfølgende afrensning er let at undgå.
Fodpanelerne dækker du af hele vejen rundt med plast og malertape - evt. de ruller, du kan købe færdige til formålet. Når det gælder døre og vinduer, er det nemmeste at dække af med plastic, som du gør fast med bred malertape.
Malerfilt
Oven på pappet ruller du malerf lt ud langs den væg, du skal male. Malerf lten suger malingdryp og gør det så ef ektivt, at der næsten intet hænger ved dine sko, hvis du træder i det bagefter. Og den smule, der hænger ved, bliver opfanget af gulvpappet.
Kl. 13.00 spartling eller fuldspartling
Oftest er det tilstrækkeligt at pletspartle. Kun hvis væggene er meget medtagne, kan du overveje en fuldspartling.
Før du maler, skal du gå væggene grundigt efter og spartle alle småhuller og revner ud. Brug en bred stålspartel til større ujævnheder og en kinaspartel til småhullerne. Ofte vil du skulle spartle i to omgange for at få væggene helt glatte, men følger du dette malerråd, kan du ofte nøjes med at spartle en enkelt gang: Kom et tykt lag spartelmasse i og oven på hullet, og “skær det af” som en firkant med skarpe kanter. Når spartelmassen er tør, er det for det første let at se, hvor du har spartlet, og let at se, hvornår du har slebet ned - nemlig når der ikke er synlige kanter længere
.
Færdig dag 1 kl. 18.00
Dag 2
Kl. 08.00 Slibning
Afslibning og efterfølgende støvsugning er afgørende for et godt resultat.
Slib væggene med slibepapir eller slibenet. Det er ikke nogen god idé at sætte en almindelig støvsuger på slibemaskinen, da det fine slibestøv kan ødelægge din støvsuger. Tilslut en værkstedsstøvsuger eller endnu bedre, lej en girafsliber med støvsuger. Så har du slebet hele rummet på en halv time. Inden du går videre nu, skal du tørre væggene over med en fugtig klud, så du får fjernet slibestøv. Et støvkorn kan vokse op til 20 gange, når det bliver vådt. Og det ses i malingen.
Kl. 10.00 Maling
Selve malerarbejdet er faktisk den mindste del. Det store arbejde ligger i forberedelserne.
Du kan sagtens male direkte på en fuld-spartlet væg, men den vil være noget sart. Vi anbefaler, at du sætter glasf lt op og grunder det med limgrunder, mens limen stadig er våd.
I øvrigt er fremgangsmåden den samme, uanset om du har sat glasf lt op eller ej.
Start med at male alle kanter med pensel eller hjørnerulle, og fyld så malerrullen godt op med maling. Begynd cirka en rullebredde fra kanten med den første bane maling, hvor du fører rullen fra loft til gulv, og fordel så malingen ud til siderne. Du må ikke presse på rullen, da det kan give kanter og for lidt farvedækning. Kør let hen over væggen, og fortsæt bane for bane, mens du hele tiden lapper ind i den våde maling fra banen før. Når væggen er malet og stadig våd, skal den “forslettes”, dvs. at du kører malerrullen roligt hele vejen fra loft til gulv, så alle kanter og overlap bliver udjævnet.
Kl. 17.00 Finish
Det andet lag maling kan næsten altid påføres hurtigere end det første lag.
Efter seks-syv timers tørretid kan du male væggene anden gang. Her behøver du ikke være lige så omhyggelig med kanterne.
Nu er du færdig og kan rykke møblerne tilbage. Vil du have træværket malet også, må du vente, til vægmalingen er tør.
Her er fremgangsmåden, at du først vasker træet af, så du ikke sliber snavs ind i træet. Slib så alle ujævnheder, og slib de glatte flader matte med fint slibepapir.
Herefter vasker du af igen, så der ikke er noget slibestøv tilbage.
Mal alt træet første gang med en dækkende grunder. Det vigtigste er, at du får et jævnt underlag for slutmalingen. Har du grundet på rent træ, skal du nu slibe igen, da træets årer nok har rejst sig. Og dem skal du ikke forsøge at dække med maling. Det er simpelthen ikke muligt, medmindre du vil male en frygtelig masse gange. Så slib en gang, og spar både tid og penge.
Færdigt arbejde
Vigtigt værktøj
Det vigtigste, når du investerer i malerværktøj, er at købe en ordentlig kvalitet. Billige malerruller kan fnugge, og billige pensler har en kedelig tendens til at tabe hårene.
Tips
Hvis du trækker en tynd plastfolie over din malerspand, slipper du for at gøre den ren, men kan blot fjerne plastfolien, når spanden er tom.
Malerrulle
Når malingen skal påføres større flader, er der ikke noget, der slår malerrullen. Rullen skal have en god bredde, mindst 30 cm, og du skal bruge en rullespand, som passer til.
Husk også at anskaffe et forlængerskaft til rullen, for så kan du nemlig stå på gulvet og male det meste. En stige vil kun være nødvendig til de steder, hvor du skal bruge pensel.
Fugepistol
Inden du maler overgangen mellem væg og loft, skal du give hjørnet en smal akrylfuge, som du glatter med en fugepind. Så undgår du sorte skygger. Det samme gør sig gældende, hvis du har sat glasfilt op og stødt det sammen i hjørnerne, lodrette såvel som vandrette: altid en akrylfuge i hjørnet, så undgår du skygger.
Afrensning af vægge
Gammelt tapet kan godt males over, men er der meget struktur i det, slipper du ikke for at fjerne det, inden du maler.
Hvis du er heldig, kan tapetet skrabes af med en såkaldt tapetstripper. Det er en kraftig spartel på et langt skaft. Men sidder tapetet fast, må du have fat i en tapetafdamper, som løsner de gamle lag tapet. Blød op, skrab ned og så videre, til alle vægge er fri for alt tapet.
Også de helt små stumper skal væk, for de kan ses, når du har malet. Brug evt. en kraftig lampe til at lyse hen langs væggen; så ser du nemt, om der er ujævnheder.