Derfor er det vigtigt at male vådt i vådt

Du får det suverænt flotteste resultat, hvis du hele tiden maler vådt i vådt. Når du undgår at male ind over et område, hvor malingen er tør eller halvtør, bliver fladen jævn, ensartet og helt perfekt.

Maler du først med pensel hele vejen rundt i kanten, inden du maler resten af væggen med en rulle? Så er du langt fra alene. Men med den metode kommer du til at male ind i tør eller halvtør maling, og så bliver resultatet ikke nær så flot, som hvis du hele tiden maler vådt i vådt – altså fra et område med våd maling til et andet, hvor malingen stadig er våd.

Du skal planlægge dit malerarbejde efter, om der er en eller to til at male, fx en, der maler kanter med pensel, og en, der maler de store flader med rulle.

Hvis I er to, og den ene maler kanter, er det vigtigt, at vedkommende ikke bare skynder sig at male dem alle, for så er det umuligt at komme til at male vådt i vådt for den, der kommer med rullen. Malingen af kanterne skal times, så den med rullen kan nå at følge med, og rullen ikke bliver kørt ind i tør maling.

Skift mellem pensel og rulle

Det samme gælder, hvis du arbejder alene. Det nytter ikke noget, at du først maler alle kanterne med pensel og bagefter går i gang med rullen, for malingen vil typisk nå at tørre ved de kanter, du malede først. Du bliver nødt til at dele arbejdet med pensel og rulle op, så du kun maler en del af kanterne, inden du kommer med rullen. Og så tager en ny bid af kanterne med pensel, inden du maler med rullen igen.

LÆS OGSÅ: Maling af vægge - her er de typiske 10 fejl, og hvordan du undgår dem

Så galt kan det gå

  • En “helligdag” på træværk kan ses, hvis du går tilbage og “retter” ved at male den over. Det friske lag maling flyder ikke ordentligt sammen med det tørre lag. Vent, til malingen er helt tør, og mal det hele igen.
  • Dobbeltlag ved kanterne kan give nuanceforskelle i farven, hvis fladen er nået at tørre og er “mættet”, fx hvis du maler en for bred kant med penslen – og især hvis du maler med en mørk farve. Mal kanten så smal som muligt med penslen.
  • En “helligdag” på væggen skal du ikke gå tilbage og “rette” med rullen, hvis malingen er begyndt at tørre. Så “kradser” du det første lag maling op, og det kan ses. Hold øje med “helligdage”, når du maler, eller vent, til alt er tørt, og mal hele fladen igen.

Sådan skal du gøre det

Fyld rullen med maling

Det er vigtigt, at rullen er fyldt helt op med maling, jævnt fordelt, inden du kører med den på væggen. En god tommelfingerregel siger, at du skal have så meget maling på rullen, at den hele tiden “svupper” lidt. Du skal i princippet kunne køre med den med én hånd. Er det nødvendigt at presse med begge hænder for at få nok maling på væggen, er rullen ikke fyldt godt nok op med maling.

    Andre læser lige nu ...