Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor er det vigtigt at male vådt i vådt

Print Gem artikel

Du får det suverænt flotteste resultat, hvis du hele tiden maler vådt i vådt. Når du undgår at male ind over et område, hvor malingen er tør eller halvtør, bliver fladen jævn, ensartet og helt perfekt.

Mal-vådt-i-vådt

Maler du først med pensel hele vejen rundt i kanten, inden du maler resten af væggen med en rulle? Så er du langt fra alene. Men med den metode kommer du til at male ind i tør eller halvtør maling, og så bliver resultatet ikke nær så flot, som hvis du hele tiden maler vådt i vådt – altså fra et område med våd maling til et andet, hvor malingen stadig er våd.

Du skal planlægge dit malerarbejde efter, om der er en eller to til at male, fx en, der maler kanter med pensel, og en, der maler de store flader med rulle.

Hvis I er to, og den ene maler kanter, er det vigtigt, at vedkommende ikke bare skynder sig at male dem alle, for så er det umuligt at komme til at male vådt i vådt for den, der kommer med rullen. Malingen af kanterne skal times, så den med rullen kan nå at følge med, og rullen ikke bliver kørt ind i tør maling.

Skift mellem pensel og rulle

Det samme gælder, hvis du arbejder alene. Det nytter ikke noget, at du først maler alle kanterne med pensel og bagefter går i gang med rullen, for malingen vil typisk nå at tørre ved de kanter, du malede først. Du bliver nødt til at dele arbejdet med pensel og rulle op, så du kun maler en del af kanterne, inden du kommer med rullen. Og så tager en ny bid af kanterne med pensel, inden du maler med rullen igen.

Så galt kan det gå

  • En “helligdag” på træværk kan ses, hvis du går tilbage og “retter” ved at male den over. Det friske lag maling flyder ikke ordentligt sammen med det tørre lag. Vent, til malingen er helt tør, og mal det hele igen.
  • Dobbeltlag ved kanterne kan give nuanceforskelle i farven, hvis fladen er nået at tørre og er “mættet”, fx hvis du maler en for bred kant med penslen – og især hvis du maler med en mørk farve. Mal kanten så smal som muligt med penslen.
  • En “helligdag” på væggen skal du ikke gå tilbage og “rette” med rullen, hvis malingen er begyndt at tørre. Så “kradser” du det første lag maling op, og det kan ses. Hold øje med “helligdage”, når du maler, eller vent, til alt er tørt, og mal hele fladen igen.

Sådan skal du gøre det

Fyld rullen med maling

Det er vigtigt, at rullen er fyldt helt op med maling, jævnt fordelt, inden du kører med den på væggen. En god tommelfingerregel siger, at du skal have så meget maling på rullen, at den hele tiden “svupper” lidt. Du skal i princippet kunne køre med den med én hånd. Er det nødvendigt at presse med begge hænder for at få nok maling på væggen, er rullen ikke fyldt godt nok op med maling.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Derfor er det vigtigt at male vådt i vådt
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage