Tapet i lysningen

Tapet og glasvæv er nemt at sætte op på ensartede, glatte vægflader. Udfordringen er at tilpasse banen, så den passer ind i lysningerne.

Det er forholdsvis nemt at sætte papirtapet eller glasvæv op, hvis man er lidt omhyggelig. Men et er plane vægflader, noget ganske andet er lysninger, hvor tapetet skal bukkes ind og passes til.

Her viser eksperten dig, hvordan den sag skal skæres, når der skal glasvæv på væggene, men metoden er den samme med papir- eller skumtapet, borset fra at der så skal tapetklister direkte på tapetbanernes bagside i stedet for vævklæber på væggene.

Sådan gør du

1

Kom godt med lim på væggen. Uanset om du bruger klæber til væv eller klister til tapet, skal du sørge for at få lim helt ind i hjørnerne. Ellers slipper tapetet her.

2

Start på selve væggen. Sæt væv/ tapetbanen i lod - her tilpasset fra et indadgående hjørne - så banen stikker ud over lysningen. Banen skal være rigeligt bred, så den kan nå ind til karmen.

3

Skær igennem tapetbanen, parallelt med og cirka en centimeter fra lysningens overkant. Snittet lægges præcist hen til lysningens lodrette kant, hvor der skæres den ene centimeter ned til overkanten.

4

Skær vandret ind i banen, præcis i flugt med vinduespladens overside. Snittet skal fortsætte helt ud til vinduespladens yderkant, hvor du skærer lodret ned og tilpasser omkring vinduespladens kant.

5

Skær banen til langs med vinduesrammen. Start med at presse banen omkring lysningens hjørne, og glat ud med tapetbørste eller plastspartel. Skær langs en stålspartel eller lignende.

6

Klæb en bane (B) op langs loftet. Banen skal være en smule for lang, så den kan nå fra loftskanten og helt ind i bunden af lysningen, plus et par centimeter. Klæb langs lysningens lodrette kant uden at fjerne det underliggende stykke fra forrige bane (A).

7

Skær lodret ned fra loftet, præcis langs kanten af den netop opsatte bane (B). På den måde skærer du i den først opsatte, underliggende, bane (A).

8

Løft den øverste (B) bane ud fra væggen. Fjern den underliggende væv/ tapetstump, som nu er skåret fri. Nu vil kanterne støde tæt sammen.

9

Fold banen ind i lysningen. Glat ud, og skær banen til langs vinduesrammen. Højre side tapetseres efter samme metode.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tapetsere