Intro
Vejledning
01
Klargøring og opmåling
5
Trin
Mester bruger det moderne smart tapet, hvor klæberen smøres direkte på væggen i stedet for på bagsiden af tapetbanen. Han måler op på væggene, så han ved, præcis hvor mange baner tapet vi skal bruge.
Husk, at væggen skal have et lag microdispers-grunder, da det giver dig længere tid til at arbejde, inden tapetklæberen tørrer.
Kontrollér, at væggen er klar til at tapetsere på. Med tapetbørsten fjerner vi alt støv fra gipssamlingerne, da klæberen ikke kan få ordentlig fat, hvis overfladen ikke er helt ren og glat.
Start med at måle op i hjørnet. Mester bruger en rulle tapet (som er 53 cm bred) til at måle op med. Vi slår en streg for hver bane tapet, vi måler op med rullen.
Tapetet skal hænge helt lige, så vi sørger for, at vores streger er lodrette. Vi mærker op til alle baner på den væg, vi skal i gang med.
Riv banerne af, og kig efter mønsteret. Da mønsteret skal passe helt perfekt sammen, er det vigtigt at finde et punkt, der går igen på hver bane. Punktet bruger mester til at få mønsteret til at passe sammen. Han vælger en blomsterstilk, som han går ud fra. Når han følger stilken, ved han, at tapetet passer. Sørg for, at der er mindst 10 cm tapet ekstra at arbejde med.
02
Tapet på ubrudt væg
6
Trin
Mester er nu klar til at begynde at tapetsere væggen. Tapetklæberen har trukket i et kvarters tid, og nu ruller han den på væggen. Start altid fra toppen af væggen, og arbejd dig nedad.
Et godt tip er at rulle de afrevne baner sammen, så den næste bane altid er rullet sammen og klar til brug.
Tag én bane tapet ad gangen, og giv dig god tid, så du er sikker på, at mønsteret passer, og alle luftbobler bliver presset ud af tapetet. På den måde får du en glat og flot væg.
Smør et tyndt lag tapetklæber på væggen, og hold dig inden for stregerne, der markerer, hvor banerne skal være. Brug en almindelig korthåret malerrulle.
Banen følger stregerne hele vejen ned. Tryk banen fast i klæberen, og hold øje med eventuelle buler og skævheder.
Med tapetbørsten glatter du banen, så alle luftbobler presses ud. Du kan stadig skubbe rundt på banen, hvis den ikke sidder helt perfekt.
Mester sætter næste bane op, og han har sørget for, at de passer sammen ved at støde banerne helt op mod hinanden. Nu gælder det om at få mønsteret til at passe helt perfekt sammen.
Mester trykker samlingerne på plads med en spartel, så de ved mønsteret bliver helt glatte og flotte. Brug også børsten til at glatte samlingerne.
03
Tapet rundt om rør
7
Trin
At tapetsere en helt enkel og regulær væg er en smal sag, når du bare sørger for, at mønsteret passer sammen.
Det er straks værre, når du skal uden om forhindringer, og her er rør en af de sværeste udfordringer, selv for den professionelle tapetmester, der må tænke sig godt om for at få tapetet til at passe rundt om de små holdere.
Det kræver en del tålmodighed, men modstå fristelsen til at flå for meget i tapetet for at få det til at passe.
Mester smører tapetklæber bag rørene med en almindelig malerpensel. Han bruger stadig malerrullen, hvor han kan komme til.
Planlæg dine baner nøje, så tapetet kan gå cirka 5 cm hen over rørene, ligesom mesters gør. Det giver et pænere resultat.
Med en saks klipper mester en række snit i tapetet med 20 cm’s mellemrum, så han kan trække det bag rørene og få det rundt om holderne.
Når tapetet er klippet, kan du, når du er meget forsigtig, bukke det om bag rørene. Det kan være nødvendigt at smøre mere klæber på væggen.
Brug spartlen til at trække med, hvis du har svært ved at få tapetet om bag rørene. Tag det stille og roligt, så du ikke krøller tapetet.
04
Indvendige hjørner
4
Trin
Hjørner er altid en udfordring, når du tapetserer, og det gælder især, når tapetet er mønstret. Mester har fået sine baner til at passe sådan, at tapetet går forbi hjørnet med et par centimeter, hvor han så må lave en samling med den nye bane på den anden side af hjørnet.
Det kan være nødvendigt at skære eller klippe et stykke af den sidste tapetbane op til hjørnet. Det vigtigste er, at du ikke har mere end 2 cm tapet på den anden side af hjørnet, hvor samlingen skal laves.
Mester bukker tapetet om hjørnet, så det passer med, at han har cirka 2 cm tapet at arbejde med på højre side af hjørnet.
Med saksen presser mester tapetet helt ind i hjørnet. Pas på, at du ikke kommer til at skære i tapetet eller lave ridser i det.
Mester bruger et stykke afskåret tapet til at måle op med. Få mønsteret til at passe så godt som muligt. Der vil blive et lille overlap, men det ses ikke så tydeligt, fordi det er tæt på hjørnet.
05
Udvendige hjørner
2
Trin
Vi er nu nået til det udvendige hjørne i vores rum, og selvom det er lettere end det indvendige, kan det stadig godt drille lidt.
Ofte vil hjørnet nemlig være skævt, da de færreste huse er helt lige. Hvis hjørnet er meget skævt, er du nødt til at lave et ombuk på et par centimeter som ved det indvendige hjørne.
Vores vægge og hjørne er lige, så vi kan bare trække tapetet rundt om hjørnet og fortsætte på den anden side af hjørnet, hvor vi igen sikrer, at mønsteret passer helt perfekt.
Materialer
Mesters grej
A Spartel
Spartlen skal være skarp og helt fri for rester af spartelmasse.
B Hobbykniv
Kniven har du sikkert i forvejen. Den skal være meget skarp!
C Tapetbørste
Du får brug for en tapetbørste. Den koster omkring 50 kr.
D Tapetlineal
Det er lettest at rive tapetet af med en tapetlineal til små 100 kroner.
E Et godt arbejdsbord
Tapetmesteren har et tapetbord, men du kan fx bruge en dør eller en plade på bukke.
Tidsforbrug
Det afhænger af udfordringerne på væggen. En regulær væg er hurtig at tapetsere.
Pris
Priser fra ca. 350 kroner pr. rulle.
Sværhedsgrad
Når du får mønsteret til at passe sammen, er det ikke svært at tapetsere, selvom det kan drille en smule rundt om rør og hjørner.
Tips & Tricks
Smart tapet er en gave til gør det selv-folket
Langt størstedelen af det tapet, der sælges til gør det selv-folk i dag, er af typen non-woven, også kaldet smart tapet blandt fagfolk. Tapetet har en bagside af filt, hvilket betyder, at man ikke behøver opsætte grundpapir for at få tapetet til at sidde solidt fast på væggen.
Modsat traditionelt tapet skal man med smart tapet ikke smøre klæberen på bagsiden af tapetet, men i stedet direkte på væggen med en korthåret malerrulle. Da du ikke skal bruge grundpapir, er det hurtigere at opsætte smart tapet, og det er lettere at manøvrere rundt på væggen og få mønsteret til at passe, fordi tapetet er stærkere og ikke så let går i stykker.
Let at fjerne
Moden skifter, og det er ikke sikkert, at du om otte år synes, at tapet i soveværelset er en god idé. Alle, der har prøvet at fjerne tapet, ved, hvor utaknemmelig en opgave det er at hive tapet af væggen. Med smart tapet kan man tage det yderste lag af (det med mønsteret), og tilbage vil man have det hvide grundpapir, der kan males henover.