10 tips til tapetsering

Har du lyst til at blive en endnu bedre håndværker? Så kig med: Vi har fået en af vores dygtigste håndværkere til at dele ud af sine erfaringer. Du kan helt sikkert lære noget!

Drop saksen, og brug i stedet en tapetlineal, når du skærer tapetet til i baner. Se hvorfor i tip nr. 3.

1.Start med en lige streg på væggen

Den første bane tapet skal sidde helt præcist, for at de øvrige baner kommer til at sidde ordentligt, og du får et flot resultat.

Det kan du sikre ved at tegne en lodret streg på væggen fra loft til gulv, som du kan sætte den første bane op efter. Når de næste baner sættes op efter den første, kommer de alle til at sidde pivlige.

2. Vinkelret snit giver tætte samlinger

Hold din kniv vinkelret mod loft eller væg, når du skærer filten til i overlappet mellem to samlinger. Det gør ikke noget, at dit snit ikke er snorlige, når blot du holder kniven vinkelret.

Hvis du holder kniven i en skæv vinkel, får du et mellemrum mellem de to stykker filt, så samlingen ikke bliver helt tæt, og resultatet dermed ikke bliver helt så pænt.

3. Brug en tapetlineal

Drop saksen, når du skærer tapetet til i baner. Brug i stedet en tapetlineal – det går lynhurtigt med at rive banerne af i den ønskede længde, når først du har fået taget på det!

4. Stød banerne sammen

Når du tapetserer med mønstret tapet, er det vigtigt, at du støder banerne sammen, så mønsteret kommer til at passe.

Du kan sagtens skubbe lidt med banerne, mens limen er våd, så mønsteret bliver helt præcist. Sørg for, at banerne bliver skubbet helt sammen, så du får en perfekt samling.

Banerne skubbes helt sammen, så samlingen bliver tæt.

5. Smør godt med lim på

Sætter du filt op, skal du ikke være fedtet med limen. Det er vigtigt, at filten kommer til at slutte helt tæt til underlaget.

Hvis limen ikke er smurt jævnt ud over hele væggen, risikerer du, at der kommer luftlommer under filten – fejl, du så skal til at udbedre. Sørg for at glatte filten, så den sidder godt og er helt jævn.

6. SPAR TID: Tapet direkte op på væg

Non-woven er en ny, smart type tapet af ekstrakraftig kvalitet, der kan spare dig for en masse tid, fordi banerne sættes direkte op på væggen.

Først smøres lim på væggen, så sættes banen op og skæres til direkte på væggen. Limen tørrer først efter ca. 15 min. Det giver dig god tid til at justere banerne, så de kommer til at sidde helt præcist.

7. Gummispartel glatter bedst

Når du skal glatte glasfilten og trække limbuler ud på væggen, så brug en bred gummispartel. Den er meget bedre end en traditionel tapetbørste, der let kan komme til at rive hul i filten. Spartlen kan også komme helt ud i hjørnerne.

Den brede gummispartel er det bedste, mest effektive værktøj, når filt skal glattes.

8. Drop forgrundet filt til loftet

Hvis du vil sætte filt op på loftet, så gør det let for dig selv, og vælg det, der ikke er forgrundet. Det er meget lettere at arbejde med, fordi det ikke er så stift.

9. Lad tapet "trække”

Når du har smurt lim på tapetet, skal du lade det trække 2-3 min. Tapet er nemlig papir, og det udvider sig, når det bliver vådt. Sætter du det op med det samme, vil det “vokse” på væggen, og du risikerer at få folder, som ikke forsvinder, når limen tørrer.

10. Fold tapetet så det er nemt at sætte op

Når du har smurt tapetklister på en bane, skal du folde den, så den er til at håndtere.

Fold den ene halvdel ind til midten, og den anden ende ligesådan. I den ende, der skal vende op mod loftet, laver du et ombuk på 5-10 cm, så den er let at sætte op uden at få lim overalt.

Lav 5-10 cm ombuk.

LÆS OGSÅ: Få endnu flere håndværkertips!

Disse ti tips er en del af artiklen '50 håndværkertips', som vi bragte i Gør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se, hvordan den erfarne prof gør arbejdet lidt nemmere med tips til opgaver i hele huset, kan du hente hele artiklen her: 50 HÅNDVÆRKERTIPS: Håndværkerens hemmeligheder

  • 10 tips til gulvbelægning
  • 10 tips til tapetsering
  • 10 tips til ophængning
  • 10 tips til skillevæggen
  • 10 tips til badeværelset

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tapetsere