Sådan tapetserer du med den helt rette teknik

Vælger du de nye “nonwoven”-tapeter i en ensartet farve, er det ikke en svær opgave at tapetsere. Først klister på væggen, og så op med tapetet. Udfordringerne er lidt større, hvis du tapetserer med traditionelt tapet – også kaldet “woven” – eller hvis du skal sætte mønstret tapet op. Her kan du se den rette teknik til at løse begge opgaver.

FLOTTE EFFEKTER: Mønstret tapet giver mulighed for at bryde de ensfarvede flader. Men opsætningen kræver præcision.

TAPETSERING MED WOVEN-TAPET

1. En ensfarvet tapetbane skal være 15 cm længere end højden fra gulv til loft. En mønstret banes længde afhænger af mønstret. Klip flere baner, læg dem oven på hinanden, og smør lim på øverste bane.

2 Fold den ene ende ind mod midten, limflade mod limflade. Fold så den anden ende ind, men med et ombuk på 5-10 cm, så det er lettere at skille banerne ad. Til sidst foldes banen helt sammen.

3. Sæt den første bane op, mens du holder fast i det lille ombuk og lader tapetbanen folde sig selv ud. Hold banen ind til væggen helt oppe ved loftet, og lad et par centimeter gå ud på loftet.

4. Glat med en tapetbørste, efterhånden som banerne sættes op. Hvis du fører børsten i bløde buer – nedad og udad – får du presset alle luft- og limbobler ud.

5. Klip tapetet til ved loftet. Træk først det lille stykke ned fra loftet, og fold en kant i hjørnet, hvor væg og loft mødes. Træk derefter lidt ned i banen, klip i folden, og tryk, og børst banen på plads igen.

6. Nede ved fodpanelet rives tapetet af langs en tapetlineal eller en bred stålspartel. Hold hårdt ned mod panelet, og træk i tapetet. Undgå at skære med en hobbykniv; den river det våde tapet op.

TAPETSERING MED MØNSTRET TAPET

1. Første bane klæbes helt lodret op. Og så skal du måle for at finde det interval, som mønstret gentages med. I fagsprog kaldes det rapport. Her er der 53 cm imellem hver gentagelse.

2. Når næste bane klippes til i længden, skal du tage højde for forskydningen. Det kan ikke undgås, at der bliver lidt spild. Stød banerne tæt sammen, og skub på plads, indtil mønstret passer.

3. Når du nærmer dig et hjørne, skal du måle igen. Tapetbanen er helt lodret, men det er et hjørne sjældent. Det kræver lidt tilretning.

4. Skær en ny bane til i længden, så den tager højde for mønsterforskydningen. Flæk den så på langs, så den ene halvdel er en smule bredere end den største afstand til hjørnet.

5. Sæt den opmålte halvdel op, så den passer perfekt op mod den hele bane til venstre, og glat den til i hjørnet. Den rækker lidt ind på den tilstødende væg – i vores tilfælde mest foroven.

6. Den anden halvdel sættes op på den anden væg. Den skubbes ikke helt ind i hjørnet, men lapper lidt skævt over forrige bane, så mønstret passer. Banen skal være helt i lod i højre side.

GODT RESULTAT: VÆLG DET RIGTIGE VÆRKTØJ

En limkost til at smøre lim på væg eller tapet med er uundværlig. Det samme er en tapetbørste, der sikrer, at du får presset alle luftbobler ud.

Derudover får du brug for en hobbykniv og en tapetlineal eller enbred spartel til at skære tapetet til med. Et tapetbord er praktisk, men ikke en nødvendighed. Kan evt. lejes.

TIPS: RADIATOR

Tapet skal ca. 15 cm ned bag radiatoren. Med en såkaldt radiatorrulle, som er en lille malerrulle på et langt skaft, kan du trykke det godt fast.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tapetsere