1: Droppe at dække gulvet til. ”Jeg vasker bare pletterne af…”

Dum idé. Det er muligt, det er lidt mere besværligt og tager længere tid, når du skal dække dit gulv med plastik, karton eller malertæpper.

Hvis du undlader at dække gulvet til, og får pletter på det, kan du måske/måske ikke fjerne det - det afhænger selvfølgelig af gulvtypen. Selvom du kan vaske det af, tager det tid. Så giv dig tid til at dække gulvet til – det betaler sig.

2: Droppe malertapen. ”Det tager jo så lang tid…”

Det er et værre slid at sætte malertape på karme, lister og andre detaljer, hvor du skal male lige, men det er umagen værd. Det giver flotte, lige linjer, og derfor behøver du ikke være bange for at male skævt, hvilket ser dumt ud på det færdige resultat.

Afsæt den tid, det tager, men lad ikke malertapen sidde for længe, inden du fjerner den bagefter. Den kan nemlig godt tage malingen med sig.

3: Male andet lag for tidligt. ”Nu er den sikkert tør…”

Malerarbejde kræver tålmodighed. Det gælder både for afdækning og selve arbejdet med at male, men tålmodighed er i høj grad også en dyd, når du skal give malingen lov til at tørre, inden du giver andet lag.

Hvis malingen ikke er tilstrækkelig tør, kan du risikere, at den ryger af, når du maler igen, og det ødelægger begge lag. Tørretiden står ofte på spanden, og hvis du er i tvivl, kan du lade den tørre 24 timer. Hellere for meget end for lidt, selvom du glæder dig til at se resultatet efter to lag.

4: Dyppe penslen for dybt i malingen. ”Jeg vil jo ikke spare på det…”

Man vil gerne være sikker på, at man får brugt nok maling til væggen, men det er bedre at dyppe penslen oftere, og bruge mindre, end det er at læsse et for tungt lag på. Hvis der er for meget maling på penslen, vil det inderste af penslens hår størkne og tørre ind, og det får man ikke noget ud af. Dyp i stedet kun den yderste tredjedel, men gør det oftere. Det er desuden altid en god idé at hælde malingen op i en bakke, så det er lettere at styre.

5: Køre malingen fra penslen af på malerbøtten. "Det er jo nemmest..."

Hvis du maler med pensel og tager malingen direkte fra bøtten, er det en god idé at sætte et stykke malertape hen over bøtten, som du kan køre malingen af på.

Gør det ALDRIG direkte på bøttens kant, så klistrer låget let fast, og du risikerer, at der falder halvtør maling ned, som kan ende på den nymalede flade. I videoen her, viser vi dig, hvor let det er!

Sådan maler DU bedre end maleren: Hent vores malertema!

Skal du selv til at male indendørs? Så er vores store malertema vist noget for dig. I artiklen viser Gør Det Selv's medarbejder Simon, hvordan du kan male bedre end maleren. Du har nemlig rigeligt af det, som maleren mangler: tid. Og tid og tålmodighed er helt afgørende for et perfekt resultat.

  • Sådan gør du rummet klar. Alle huller og revner spartles, så underlaget bliver helt jævnt og ensartet.

  • Vælg det rigtige maleværktøj. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, så brug lidt ekstra penge på værktøj.

  • Mal i felter – vådt i vådt. Det er vigtigt hele tiden at male vådt i vådt, så du ikke maler i tør maling.

  • Mal træværket til sidst. Slibearbejdet er vigtigt – ikke mindst alle mellemslibningerne.

  • Mat eller blank. Se hvilken maling du skal vælge.

  • Virker det smarte malerværktøj? Vi tester bl.a. hjørnerullen og dobbeltrullen til radiatorrør.