Vælg den rigtige malerulle

Det kan være svært at vælge malerulle, for der findes mange forskellige typer og størrelser. Vi guider dig, så du kan vælge den rigtige og få det perfekte resultat.

Vælg den rigtige malerulle

Det er vigtigt, at du vælger en malerulle, der passer til underlaget, for at få et flot resultat.

Når du skal vælge malerulle, gælder det om at finde en rulle, der passer til det underlag, du skal male.

Vi har udvalgt de mest almindelige typer maleruller samt et par specialruller, så du kan finde den, der passer perfekt til dit maleprojekt.

Til hver af de syv ruller er en kort beskrivelse samt en anbefaling til, hvad den er velegnet til.

  1. Rulle med mellem luv, 10-18 mm
  2. Rulle med kort luv, 5-8 mm
  3. Rulle med lang luv, 18-22 mm
  4. Skumrulle
  5. Hjørnerulle
  6. Beskærerulle
  7. Filler rulle

Du får også et tips til, hvordan du behandler en ny rulle, inden du maler med den første gang, så du undgår fnuller i den nymalede overflade.

LÆS MERE: Sådan maler du korrekt og undgår fejl

1. Rulle med mellem luv - 10-18 mm

En god allround-rulle, fordi den egner sig til de flader, der ikke er glatte, men heller ikke ru - og det er langt de fleste.

BESKRIVELSE:
Rullen er typisk lavet af mellemlange mikrofibre, der er fastgjort til en valse af plast. Den fås i alle størrelser valser, både lille, mellem og stor, fordi den er et oplagt valg til mange almindelige maleropgaver.

VELEGNET TIL:
Vægge og lofter, hvor underlaget ikke er helt glat, fx vægge med glasfilt, fint glasvæv eller savsmuldstapet. Gipsloft med filt og lofter af høvlet træ.

2. Rulle med kort luv - 5-8 mm

En klassisk rulle til meget glatte flader, hvor finishen skal være i top. Bruges også til lak.

BESKRIVELSE:
Den korthårede rulle består af mikrofibre fastgjort til en valse af plast, der nemt skubbes på plads på malerrullens lille skaft. Kunstfibrene sidder helt tæt, så rullen virker glat - som det underlag, den er beregnet til. Den findes i flere forskellige størrelser.

VELEGNET TIL:
Et gulv, der skal lakeres eller males. Du kan også bruge den til fx skabslåger og møbler.

3. Rulle med lang luv - 18-22 mm

En af de mest almindelige ruller til de meget ru flader.

BESKRIVELSE:
Den langhårede rulle består af forholdsvis lange mikrofibre, der føles mere stofagtige, mens kunstfibre er mere plastagtige. Når rullens “behåring” er længere, kan den bedre få malingen til at dække på et ujævnt og ru underlag, fordi de lange microfibre kan trænge længere ned i små fordybninger.

VELEGNET TIL:
Uhøvlet træ, groft glasvæv, murede, vandskurede eller pudsede vægge. Den kan også evt. bruges til rullespartel, men er ikke lige så god som fillerrullen (se andetsteds på siden).

4. Skumrulle

En meget almindelig rulle til glatte og helt plane overflader.

BESKRIVELSE:
Skumrullen er en lille rulle, der består af skumgummi fastgjort til en valse af hård plast. I skumgummioverfladen ses bittesmå huller, som giver antydninger af en nubret overflade.

VELEGNET TIL:
Skabslåger, indendørs træværk som fx dørkarme og paneler og møbler.

5. Hjørnerulle

En specialrulle til hjørner og evt. andre kroge, hvor de lange ruller ikke kan komme helt ind.

BESKRIVELSE:
Hjørnerullen er en ganske smal rulle med en valse på 3-4 cm. Luven af kunstfibre er til gengæld ret lang, så den kan påføre maling et par centimeter ud på begge sider af to vægge, der støder op til hinanden.

VELEGNET TIL:
Indadgående hjørner, hvor du ikke kan komme til at male helt ind i hakket med en almindelig rulle. Den lille, handy specialrulle kan også bruges andre steder, hvor det kan være svært at komme til, fx hvis der er rør, hvor du skal male.

6. Beskærerulle

En specialrulle, der kan lave skarpe kanter uden brug af malertape.

BESKRIVELSE:
Beskærerullen adskiller sig fra traditionelle ruller ved at have en ekstra “arm” med en lille plade for enden. Pladen placeres ud for enden af malerrullen, så der ikke kommer maling på det, du maler op til.

VELEGNET TIL:
At male op til noget, du ikke ønsker maling på. Det kan fx være en tilstødende væg, et loft, fodpaneler, loftslister, indfatninger, dørkarme eller stikkontakter.

7. Fillerrulle

En specialrulle udviklet til rullespartel.

BESKRIVELSE:
Rullespartel er en let spartelmasse, der - som navnet antyder - kan rulles på vægge og lofter. Det kan gøres med en langhåret rulle, men du får det bedste resultat, hvis du bruger en såkaldt fillerrulle - en specialrulle, der er udviklet til opgaven. Fillerrullen består af kunstfibre med en lidt åben struktur, så den bedre kan holde på spartelmassen.

VELEGNET TIL:
At påføre rullespartelmasse på vægge og lofter.

    Andre læser lige nu ...