Fugebagstop sikrer fugen

Hvis fugen ikke kan arbejde, bliver den utæt. Heldigvis findes det fleksible bagstop, der sikrer, at fugerne omkring vinduer og døre holdes tætte.

En elastisk fuge giver sig – bagstop eller ej – men ved at bruge fleksibelt fugebagstop kan du styre, i hvilken retning fugen skal give sig, så den ikke bliver utæt.

Sådan virker det

  • Bagstoppet er utrolig nemt at montere, og det har flere egenskaber, end man skulle tro. En fuge kan kun klæbe på to sider, hvis den skal kunne arbejde. Derfor er det afgørende, at der benyttes fugebagstop, der kan give sig.
  • Bagstoppet sørger også for, at du kan lægge en ensartet fuge, der har den rigtige tykkelse. Det gør det meget nemmere, når du efterfølgende skal trykke og glatte fugen.
  • Bagstoppet er oftest fremstillet af polyethylenskum med lukkede celler, hvilket gør, at bagstoppet ikke optager fugt.
  • A: Inden fugebagstoppet kan monteres, skal der isoleres mellem karm og væg. Mange tror fejlagtigt, at isoleringen kan bruges som bagstop, men da isoleringen ikke kan bevæge sig sammen med fugen, i takt med at den giver sig, vil fugen til sidst slippe siderne og blive utæt.
  • B: Fugebagstoppet sikrer, at du hverken påfører for meget eller for lidt fugemasse, hvilket gør bearbejdningen af fugen en hel del nemmere.
  • C: En svag indadgående bue i den færdige fuge er optimal. Det kan kun lade sig gøre at lave, hvis bagstoppet er i orden.
  • D: En elastisk fuge skal være bredest på de to flader, den skal klæbe på. Det sørger det runde fugebagstop også for.

Korrekt montering

Bagstoppet skal monteres så jævnt som muligt. Det gøres ved først og fremmest at vælge fugebagstop i den rigtige størrelse. Som udgangspunkt skal fugen være halvt så tyk, som den er bred. Derfor skal du sikre dig, at bagstoppet ligger i den rigtige dybde, så du ikke påfører for lidt eller for meget fugemasse.

Det runde fugebagstop kan købes i masser af forskellige dimensioner, og det anbefales at købe fugebagstoppet 15-20 % større end selve fugens bredde. Er fugen meget uens i top og bund, så kan du blot købe to forskellige størrelser og sætte dem i forlængelse.

VENSTRE SIDE: Fuge med bagstop.
HØJRE SIDE: Fuge uden bagstop.

Derfor skal du bruge bagstop

Det kræver flere ting at opnå en perfekt fuge, men et korrekt bagstop forbedrer kvaliteten af fugen markant. Det betyder, at fugen holder i længere tid, og dermed forlænges levetiden på elementerne, der fuges omkring, også. Hvis fugen slipper mur eller karm, så er det et tegn på, at fugen arbejder på den “forkerte” led.

Det skyldes ofte, at der er brugt et forkert bagstop, som fugemassen klæber sig fast til.

Hvis fugen klæber på bagstoppet, har den tre klæbeflader. Den kan derfor ikke arbejde uden minimum at slippe på én af de tre flader. Da fugen er bredere, end den er tyk, er klæbefladen på bagstoppet større, end den er på karm/mur. Det betyder, at fugen vil slippe enten karmen eller muren, når den arbejder.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fuge