Sådan kommer du i gang med at fuge
Skal du i gang med at fuge, så kræver det, at du har den rette teknik, før dit fugearbejde bliver en succes. Men det at fuge kræver i høj grad også den rette viden om de mange forskellige slags fuger, og det rette værktøj til at opnå det ønskede resultat.
REDAKTIONEN ANBEFALER: Fuge: Undgå de 3 klassiske fugefejl
Stort marked for fugemasser
Når du skal i gang med at fuge, vil du hurtigt opdage, at der findes et hav af forskellige fugemasser, der hver især passer til forskelligt fugearbejde. De mest almindelige er akrylfuge, silikonefuge og byggefuge. Det er i øvrigt også de tre slags fugemasser, vi anbefaler, at du altid har i dit værksted, da de kan anvendes til langt størstedelen af dit fugearbejde i hjemmet.
Derudover kan man få vandtæt fuge til at lappe tagrender med, malerfuge, mørtelfuge og mange andre varianter.
Den rette teknik, når du skal fuge
For at få et flot fugearbejde, så er det vigtigt, at man bruger den rette teknik og det rigtige værktøj, når man fuger. Mange glemmer et bagstop, hvilket er vigtigt når man fuger, andre bruger simpelthen for lidt fugemasse. Hellere for meget end for lidt er mantraet, når det kommer til fugearbejde. Det er også vigtigt, at man anvender den korrekte fugemasse. Nogle kommer til en fejl eksempelvis til at bruge silikonefuge i stedet for malerfuge, hvilket bevirker, at fugen ikke kan males, og dit fugearbejde kommer til at se kedeligt ud.
Fjern gammel fuge
En gammel fuge kan blive utæt eller bare trist at se på, så derfor bliver man i nogle tilfælde nødt til at udskifte en fuge. Det gør man lettest, hvis man anskaffer sig en billig fugefjerner til fugearbejdet. Den er langt lettere at bruge end en hobbykniv, og man risikerer ikke at ridse eksempelvis bordpladen. Når du lægger den nye fuge, hvor den gamle var, kan det være en god ide at afdække med malertape, på den måde er du sikker på at få en flot fuge, der ligger præcist, hvor den gamle fuge var.
Fugning af fliser
Når man fuger fliser i et badeværelse er det mørtelfugen og silikonefugen, man skal i gang med. Mørtelfugen bruges til fugearbejdet mellem fliserne, og lægges ved hjælp af et skumgummibræt, hvor man breder mørtelfugen ud over fliserne, for senere at vaske det overskydende fuge af flisernes overflade. I hjørner og ved kanter anvender man en silikonefugemasse, der er elastisk og som kan holde til det fugtige miljø, der er i et badeværelse. I badeværelset kan det være en god idé at behandle sin mørtelfuge med en fugeforsegler, der blandt andet beskytter mod kalk.
Fuge vindue
En ny bundfuge under vinduet ser ikke bare flottere ud i stedet for en gammel slidt fuge, den forlænger tilmed også levetiden på dit vindue. En grå silikonefuge med lang hærdningstid er det rigtige at gå efter til dette fugearbejde Den elastiske fuge sikrer, at fugen har en lang holdbarhedstid. Rundt om resten af vinduet kan man anvende almindelige mørtelfuge til dette fugearbejde.
LÆS MERE: Her kan du læse mere om at fuge vinduer
Fuge med fugeskum / PU-skum
En anden type fugearbejde kan man lave med fugeskum - også kaldet PU-skum - som er en type fuge eller skum, der ekspanderer. Typisk bruger man fugeskum i forbindelse med isætning af nye vinduer og lignende. Det geniale ved fugeskum, er at det let kan slibes til og males over. Det knap så geniale er, at den type fuge hverken tåler vand, da det så risikerer at rådne eller sollys, det kan mørne fugeskummet.
REDAKTIONEN ANBEFALER: Vælg den rigtige PU-skum