Red vinduet med ny bundfuge

Hvis fugen under vinduet er lavet forkert eller blevet gammel og utæt, kan der trænge vand ind, som med tiden kan ødelægge hele vinduet. Redningsaktionen er heldigvis enkel og hurtigt udført.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
100 kroner

Intro

En ny bundfuge under vinduet kræver - udover naturligvis en patron med elastisk fugemasse - kun en strimmel fugebagstop og så en fugepind til at glatte fugen med.

Det lyder simpelt. Men skal fugen være helt tæt, kræver det, at den har den rigtige form, og at den lægges med den rigtige teknik. Det lærer du her.

Processen er vist i pædagogiske trin for trin-fotos med tilhørende tekster. Og følger du instruktionerne og rækkefølgen, så kommer du sikkert i land.

Vejledning

Afrensning

1

Fjern den gamle fuge eller dækliste. En gummifuge skæres fri med en hobbykniv, og en mørtelfuge kradses ud med en hammer og en gammel skruetrækker eller et slidt stemmejern.

2

Rens grundigt, og fjern alt løst materiale. Der skal skrabes og måske slibes for at fjerne alle løse rester mellem sålbænken og bunden af vinduet. Men det er vigtigt at være grundig, ellers bliver fugen ikke tæt.

Påføring af fugemasse

Et helt rent og tørt underlag er alfa og omega for, at fugen hæfter og dermed holder tæt. Den sørger for, at der ikke trænger vand ind i konstruktionen, som får vinduet til at rådne.

Fugen skal slutte helt til i siderne (her top og bund), så den skal komprimeres godt, når den er lagt ind i hulrummet. Det gør du bedst med en fugepind.

1

Montér malertape på sålbænken. Da elastisk byggefuge er kraftigt klæbende, er det vigtigt at sætte malertape der, hvor der IKKE skal være fuge. Tryk tapen godt fast, og husk at komme helt ud i siderne.

2

Læg fugebagstop ind i hulrummet. Bagstoppet består af en rund strimmel af skumplast, der fås i flere tykkelser. Vælg en størrelse, der sidder i spænd, så den ikke flytter sig, når fugen senere trykkes fast.

3

Læg fugen i med fugepistolen. Når patronen er sat i pistolen, og fugespidsen skåret skråt af, er det bare med at fylde fugemasse i. Kør langsomt med pistolen, og hold et jævnt tryk, så der kommer fugemasse nok i.

4

Spray fugemassen med sæbevand. Dette gøres, inden fugen glattes med en fugepind. Fugemassen klæber ikke på sæbevandet, så nu kan du trykke og glatte, uden at fugepinden sidder fast.

5

Glat fugen med fugepinden. Den skal stå i sæbevand et døgns tid forinden, så fugemassen ikke klæber sig fast. Tryk fugen godt til, tjek, at den når helt op til bunden af vinduet, og træk så overfladen glat.

6

Fjern malertapen. Det skal gøres med det samme – men i et stille og roligt tempo. Hav en avis klar til at lægge tapen på, ellers har du hurtigt fuge overalt. Tag dig ikke af, at fugen bliver lidt flosset i kanten.

7

Den sidste finish. Så er det tid til at glatte efter med fugepinden, så fugen får en helt glat overflade. Og så er det bare at vente. Efter et døgn er fugen tør og tæt.

Materialer

  • Bred malertape
  • Fugebagstop
  • Elastisk byggefugemasse
  • Sæbevand

Tidsforbrug

En times tid ekskl. tørretid.

Pris

Under 100 kr. for det viste vindue.

Sværhedsgrad

Hvis du er omhyggelig med afrensningen, er der intet svært ved denne opgave.

Video

BUNDFUGEN ER ØDELAGT

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...