Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift den ødelagte cementfuge

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Er cementfugen mellem fliserne løs og sprukken, er det enkelt at rense den op og trække ny fugemørtel ned i den. Heldigvis vil den utætte fuge stort set aldrig føre til vandskader.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
50 kroner
Skift den ødelagte cementfuge

Intro

Når cementfugerne mellem dine fliser løsner sig og falder ud, er det heldigvis sjældent et skridt på vej mod en vandskade. Hvis fliserne sidder på et støbt gulv, bør det være tæt i sig selv.

Er underlaget ikke tæt i sig selv, vil der under fliserne ligge et vandtæt lag, en gummiagtig såkaldt vådrumsmembran, som enten er malet eller spartlet ud på underlaget - medmindre altså dit hus er fra tiden før den slags påfund, og så er det rigtig gammelt.

Men selv om tætheden i gulvet i alt nyere byggeri ikke afhænger af fugen, er der mening i at reparere den ødelagte fuge. Ikke alene pynter det, du mindsker også risikoen for, at skaden breder sig.

LÆS OGSÅ: Find den rigtige flisefuge

Vejledning

Rens ud og fyld op

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Al løs fugemørtel fjernes, og fugens kanter renses omhyggeligt i området, så den nye mørtel kan få ordentlig fat. VIGTIGT! Ligger der en vådrumsmembran under flisegulvet, må du endelig ikke skade den under arbejdet.

2

På et støbt gulv kan du hente hjælp i din maskinpark, medmindre det af en eller grund har krævet en forsegling med vådrumsmembran, inden fliserne blev lagt. Multicutteren kan være ganske ef ektiv, og vinkelsliberen tager rigtig godt fat.

Multicutteren kan med forsigtighed rense fugens kanter.

3

Fugerne renses for støv - det sidste tager du med støvsugeren. Derefter rører du en flisemørtel i passende kulør op. Mens den samler sig i nogle minutter, kører du en fugtig børste gennem fugerne, så vandet ikke trækkes for hurtigt ud af mørtlen.

4

Den oprørte flisemørtel presses ned i fugerne med en gummispartel. Ved at trække diagonalt over fugerne i alle retninger fylder du fugerne godt op. Bliv ved med at spartle, til fugerne ikke kan rumme mere. Lad fugen tørre, til den er helt fast.

5

Overskydende mørtel fjernes med en svagt fugtig svamp. Vandet løsner mørtlen, så pas på ikke at bruge for meget. Stryg diagonalt, rens svampen ofte. Efter 2-3 timer - eller næste dag - poleres fliser og fuger med en tør klud.

Tidsforbrug

Op til et par timer - og så polerer du efter næste dag.

Pris

Nogle få kroner - men du skal anskaffe en lille pose mørtel i den rigtige kulør.

Sværhedsgrad

Ligger der en membran under fliserne, skal du passe meget på ikke at skade den.

Video

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte.

TIPS: Fugning af små fliserfuger

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Reparation: Skift den ødelagte cementfuge
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage