Skift selv fugerne på huset og spar 100.000 kr.

Det er ikke nogen videnskab at skifte fuger på et hus, men det er tidskrævende. Hører du til dem, der har tid til at afsætte cirka halvanden time pr. kvadratmeter, så er der til gengæld også mange penge at spare.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1,5 time pr. m2
Pris
2.000 kroner

At fylde fuger handler om gentagelse på gentagelse, så du finder lynhurtigt håndelaget og bliver “udlært”.

Intro

Ingen fuger holder evigt. Og når først de er blevet porøse, så er der ingen vej udenom. De SKAL skiftes, da der i værste fald kan trænge vand ind i fugerne, som kan udvide sig ved frostvejr.

Arbejdet er en smal sag for en murer, men det er tidskrævende og løber hurtigt op i 600 kroner pr. kvadratmeter, hvis der både skal kradses ud og fuges. Det ville i vores tilfælde betyde ca. 90.000 kroner for 150 kvadratmeter murværk eksklusive stilladsleje, bortskaffelse af affald og udskiftning af en sten hist og her.

Vi viser dig derfor, hvordan du med en vinkelsliber, lidt murerværktøj og en stor portion mørtel kan skifte fuger på et helt hus og spare 100.000 kroner. Vi afsatte en lang sommerferie og cirka 30 dage til projektet, men hvis du har en ven eller to, kan tempoet naturligvis skrues gevaldigt op.

Vejledning

01
Fræs ud, og rens murværket 3 Trin

Den første del af arbejdet består i at fræse alle de gamle fuger ud med en vinkelsliber. Det tager sin tid og støver meget. Kobler du en pålidelig arbejdsstøvsuger til vinkelsliberen, kan du dog slippe for en del af støvet. Herefter er det bare at fylde fugerne grundigt igen.

1

Fræs alle de gamle fuger ud med vinkelsliberen. Sørg for at fræse helt tæt på hver enkelt mursten, så der ikke sidder nogen gamle fugerester tilbage. Men pas på, at du ikke kommer til at fræse ind i stenene.

2

Træd et par skridt tilbage, og tjek, om du har overset en fuge eller to. Særligt de lodrette af slagsen kan være svære at spotte. Fræs dem ud med det samme, så du ikke skal finde vinkelsliberen frem, når du er gået i gang med at fuge.

3

Rens murværket for støv, så fugen kan få ordentligt fat. Du kan godt bruge en kost, men en lille kompressor er både hurtigst og mest effektiv. Fugt efterfølgende murværket med en vandslange, inden du går i gang med at fuge.

02
Frem med fugeskeen 2 Trin

Selve fugeprocessen er ganske simpel. Vi blander cement og bakkemørtel i forholdet 1:8, hvorefter vi tilsætter vand. Konsistensen skal være så tyk, at den kan trykkes ind mellem murstenene uden at løbe ned ad murværket. Med en god klat mørtel på pudsebrættet er det bare om at trykke fugerne på plads med en smal fugeske.

1

Start med at lægge de vandrette fuger. Læg mørtlen på et håndbræt eller et glittebræt, og tryk den helt ind i murværket med jævne langsgående strøg med fugeskeen. Det er vigtigt, at der ikke opstår luftlommer, som kan svække fugen. Og husk: Jo mindre du sviner, jo mindre skal du rengøre og afsyre murværket.

2

Læg de lodrette fuger. Det er sværere end at lægge de vandrette, men der er ingen anden udvej end at vende fugeskeen og trykke mørtlen ind. Hellere lidt for meget end for lidt mørtel. Det overskydende skraber du alligevel af senere.

03
Glat, børst, og afsyr 6 Trin

Fugerne kan godt se lidt mørke ud, og måske synes du ikke, de rammer den nuance af grå, du havde tænkt dig.

Men bare rolig. Når først du har glattet fugerne og afsyret dem, så det hvide kalkslør forsvinder, træder murværket i karakter. Efter et par år med vind, sol og nedbør vil fuger og murværk “smelte sammen” og få den helt rigtige patina.

1

Træk den overskydende mørtel af med fugeskeen. Arbejd i tværgående bevægelser, så du ikke risikerer at trykke fugeskeen ind i de nye fuger.

2

Tryk fugerne med bunden af fugeskeen eller med et fugejern, hvis du ligesom os ønsker en let tilbagetrukket fuge. Fugen skal ikke være våd, men derimod så fast at du kan forme den.

3

Børst den overskydende mørtel af murstenene med en hård børste. Husk igen at arbejde i tværgående bevægelser, så du ikke kommer til at beskadige fugen og dens negative runding.

4

Børst alle de overskydende sandkorn fra mørtlen væk med en tør klud eller en murerkost. Der gemmer sig forbavsende mange sandkorn på murværket, som man ikke kan se med det blotte øje.

5

Slip af med det sidste kalkslør ved at afsyre murværket med en blanding bestående af en del 30% saltsyre til 20 dele vand. Får du ikke bugt med kalksløret, kan mængden af saltsyre øges gradvist.

6

Når du har fræset og fuget rundt om hver en sten, står murværket som nyt, og du behøver ikke bekymre dig om porøse fuger de næste 50 år.

Materialer

Til ca. 150 m2 murværk:

  • 2 bigbags 6,6% bakkemørtel a 775 kg
  • 8 poser kalkmørtel a 25 kg
  • 20 liter 30% saltsyre
  • Tagstensklæber

Specialværktøj

  • Røreværk
  • Fugeskeer i flere størrelser
  • Håndbræt eller glittebræt
  • Murske

Tidsforbrug

Regn med ca. 1,5 timer pr. m2, hvis du både skal fræse ud og fuge. For os løb det op i en måneds arbejde for én mand.

Pris

Ca. 2.000 kr.

Sværhedsgrad

Selve fræse- og fugearbejdet får du hurtigt styr på. Tålmodighed og gentagelser er nøgleordene.

Video

TIPS: Red den tynde mørtel

Video

TIPS: Smart værktøj til lodrette fuger

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...