Intro
Vejledning
01
Fræs ud, og rens murværket
3
Trin
Den første del af arbejdet består i at fræse alle de gamle fuger ud med en vinkelsliber. Det tager sin tid og støver meget. Kobler du en pålidelig arbejdsstøvsuger til vinkelsliberen, kan du dog slippe for en del af støvet. Herefter er det bare at fylde fugerne grundigt igen.
Fræs alle de gamle fuger ud med vinkelsliberen. Sørg for at fræse helt tæt på hver enkelt mursten, så der ikke sidder nogen gamle fugerester tilbage. Men pas på, at du ikke kommer til at fræse ind i stenene.
Træd et par skridt tilbage, og tjek, om du har overset en fuge eller to. Særligt de lodrette af slagsen kan være svære at spotte. Fræs dem ud med det samme, så du ikke skal finde vinkelsliberen frem, når du er gået i gang med at fuge.
02
Frem med fugeskeen
2
Trin
Selve fugeprocessen er ganske simpel. Vi blander cement og bakkemørtel i forholdet 1:8, hvorefter vi tilsætter vand. Konsistensen skal være så tyk, at den kan trykkes ind mellem murstenene uden at løbe ned ad murværket. Med en god klat mørtel på pudsebrættet er det bare om at trykke fugerne på plads med en smal fugeske.
Start med at lægge de vandrette fuger. Læg mørtlen på et håndbræt eller et glittebræt, og tryk den helt ind i murværket med jævne langsgående strøg med fugeskeen. Det er vigtigt, at der ikke opstår luftlommer, som kan svække fugen. Og husk: Jo mindre du sviner, jo mindre skal du rengøre og afsyre murværket.
03
Glat, børst, og afsyr
6
Trin
Fugerne kan godt se lidt mørke ud, og måske synes du ikke, de rammer den nuance af grå, du havde tænkt dig.
Men bare rolig. Når først du har glattet fugerne og afsyret dem, så det hvide kalkslør forsvinder, træder murværket i karakter. Efter et par år med vind, sol og nedbør vil fuger og murværk “smelte sammen” og få den helt rigtige patina.
Træk den overskydende mørtel af med fugeskeen. Arbejd i tværgående bevægelser, så du ikke risikerer at trykke fugeskeen ind i de nye fuger.
Tryk fugerne med bunden af fugeskeen eller med et fugejern, hvis du ligesom os ønsker en let tilbagetrukket fuge. Fugen skal ikke være våd, men derimod så fast at du kan forme den.
Børst den overskydende mørtel af murstenene med en hård børste. Husk igen at arbejde i tværgående bevægelser, så du ikke kommer til at beskadige fugen og dens negative runding.
Børst alle de overskydende sandkorn fra mørtlen væk med en tør klud eller en murerkost. Der gemmer sig forbavsende mange sandkorn på murværket, som man ikke kan se med det blotte øje.
Slip af med det sidste kalkslør ved at afsyre murværket med en blanding bestående af en del 30% saltsyre til 20 dele vand. Får du ikke bugt med kalksløret, kan mængden af saltsyre øges gradvist.
Materialer
Til ca. 150 m2 murværk:
- 2 bigbags 6,6% bakkemørtel a 775 kg
- 8 poser kalkmørtel a 25 kg
- 20 liter 30% saltsyre
- Tagstensklæber
Specialværktøj
- Røreværk
- Fugeskeer i flere størrelser
- Håndbræt eller glittebræt
- Murske
Tidsforbrug
Regn med ca. 1,5 timer pr. m2, hvis du både skal fræse ud og fuge. For os løb det op i en måneds arbejde for én mand.
Pris
Ca. 2.000 kr.
Sværhedsgrad
Selve fræse- og fugearbejdet får du hurtigt styr på. Tålmodighed og gentagelser er nøgleordene.