Fjern en sten i flugten

Der kan nemt falde noget af en sten, hvis den fx frostspringer. Der kan også som her være tale om en misfarvet sten, der skæmmer murværket. Her viser mureren, hvordan du skifter en sten midt i murværket.

Benyt en boremaskine med et ca. 10 mm murbor, som der bores en række huller med i fugen over den sten, der skal skiftes.

Når der bores, skal man være omhyggelig med ikke at bore ind i isoleringen, der ligger bag muren. Når der først er boret igennem fugen, vrides boret fra side til side, så gnaver boret fugen ud.

Der skal bores i den øverste fuge samt i de lodrette studsfuger. Herefter benyttes der en mejsel, som bankes ind i fugen under stenen. Efter nogle ganske få slag går stenen løs, og så er den lige til at pille ud. Al den gamle mørtel, der sidder tilbage i hullet, bankes ud med mejslen, og hullet børstes rent med en lille kost eller som her en radiatorpensel.

Som altid skal der forvandes, inden mørtlen lægges på. Den elegante måde er at lægge mørtlen op i et hug med murskeen, som mureren gør her. Alternativt kan den lægges op med reparationsskeen ad flere omgange.

Murstenen lægges på murskeen og løftes ind i hullet. Bemærk, at der er mørtel på enden af stenen. Med reparationsskeen lirkes stenen på plads, så den flugter med murværket. For en sikkerheds skyld kontrolleres det med vaterpasset, at stenen passer med de øvrige sten i skiftet.

Reparationen afsluttes med at fuge omkring stenen. Her bygges fugen op fra den højre kant, så fugen ikke vælter ned i isoleringen mellem for- og bagmur. I en snæver vending kan man godt benytte bagsiden af fugeskeen til at glatte og presse fugen med.

Til sidst børstes reparationen over med en stiv kost. Den grimme sten er nu erstattet af en ny flot sten.

LÆS MERE: Skift de ødelagte mursten

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Murer