Skift de ødelagte mursten

Er murstenene knækket, eller har de huller, skal de udskiftes. Det ser pænere ud, og så undgår du, at der trænger fugt ind i muren. Det er en ganske enkel reparation, der bliver stærkest, hvis du strækker arbejdet over to dage.

Intro

Er der grimme huller i ydermuren eller mursten, der er revnet, skal du reparere skaden, så der ikke trænger fugt ind og nedbryder murværket. På huset her er en udendørslampe blevet pillet ned. Det efterlader borehuller i to mursten, som skiftes ud med det samme.

Det er en stor fordel selv at skifte de ødelagte mursten, fordi du kan strække arbejdet over to dage. Hvis en murer skulle lave det, ville han typisk lave reparationen færdig den samme dag. Men resultatet bliver faktisk bedst og stærkest, når du kun fuger delvist op den første dag og venter med at fuge færdigt til dagen efter, når mørtlen har tørret et døgns tid.

Hvis du ikke har de originale sten, som huset oprindeligt er bygget med, gælder det om at finde nogle, der så vidt muligt ligner. Og når du skal købe mørtel, er det også en god idé at finde en, der er så tæt på den oprindelige som muligt.

DET SKAL DU BRUGE

Ud over et par nye mursten, mørtel, en spand og vand
skal du også bruge lidt forskelligt murergrej.

  • HAMMER
  • MEJSEL
  • FUGESKE
  • FUGEBRÆT
  • SPANDESKE

Vejledning

Udskiftning af mursten: Bor, og fræs rundt om de sten, der skal udskiftes 1

Bor, og fræs rundt om de sten, der skal udskiftes. Pas på ikke at beskadige omkringliggende mursten. Begynd med en lodret fuge og fugen under stenen - så kan du være heldig at løsne den med et let slag foroven.

Udskiftning af mursten: Hug resten ud 2

Hug resten ud. Kløv evt. stenen med hammer og mejsel. Der kan være løse leca-eller krøyerkugler i hulrummet til isolering. Så hav en klud parat, hvis det er tilfældet, så du straks kan stoppe hullet til.

Udskiftning af mursten: Gør hullet rent 3

Gør hullet rent, så al løs puds børstes væk. Husk at gøre de omkringliggende sten i hullet våde - også de nye sten, der skal sættes i. Ellers suger de mørtlen tør for hurtigt, så den mister styrke og bliver porøs.

Udskiftning af mursten: Bland mørtlen godt med en spandeske, og skub den på plads 4

Bland mørtlen godt med en spandeske, og skub den på plads med en fugeske i bunden af hullet på stenenes liggeflader. Mørtlen skal være ret blød, så stenene nemt kan rokkes på plads. Placér stenene, og sørg for, at de flugter med de øvrige sten og fuger. Herefter skal du fuge første omgang, inden du lader reparationen tørre til dagen efter.

Udskiftning af mursten: Fyld de sidste 20 mm af fugerne op 5

Fyld de sidste 20 mm af fugerne op dagen efter, når reparationen er tørret. Inden du fuger, skal du rense den tørre fuge for evt. løse dele med en hård børste samt sørge for at vande området godt.

Udskiftning af mursten: Jævn forsigtigt den våde mørtel ud 6

Jævn forsigtigt den våde mørtel ud med børsten, så fugerne ligner de øvrige. Rens murstenene med vand og en stiv børste, evt. tilsat afkalkningsmiddel, som skal sidde lidt, inden du vasker med rent vand.

Video

TIPS: Smart værktøj til lodrette fuger

Video

TIPS: Murværket skal fugtes

Video

TIPS: Hjemmelavet fugekradser

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...