Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Berap en væg

Print Gem artikel

En grim indvendig mur kan nemt og hurtigt gøres pæn med en berapning.

Først skal de rå mursten pudses over med en kalkcementmørtel KC50/50/700 eller en færdigblandet tørmørtel, som røres godt sammen med et piskeris. Har du ikke et piskeris, kan du bruge en skovl.

Mørtlen skal være forholdvis tynd – den skal nærmest have konsistens som lidt tyk havregrød. Ved at føre en lang retskinne langs muren får han et indtryk af, hvor meget puds der skal på, og hvor de største ujævnheder er.

Inden mureren går i gang med at pudse væggen, stænker han den lige med vand. Derved binder mørtlen bedre til muren, og man undgår, at den tørrer for hurtigt.

Ved for hurtig tørring vil mørtlen revne og falde af, fordi den ikke opnår den nødvendige vedhæftning på murstensvæggen. En stor portion af den ret tynde mørtel lægges nu på pudsebrættet, og mørtlen trækkes jævnt op ad væggen nedefra.

Der skal trykkes til og trækkes lige op. Det er svært at pudse i højden, så på den øverste del af muren kaster mureren mørtlen på. En berapning skal ikke være snorlige og helt plan.

Det er derimod en rustik overflade, som det kendes fra fx Sydeuropa. Det skal godt sving i murskeen, for at mørtlen bliver siddende. Når der er mørtel på hele muren, jævnes der ud, først med murskeen og bagefter med et stålpudsebræt.

Mureren pudser i store diagonale bevægelser for at fordele mørtlen jævnt. Når mørtlen begynder at tørre op, bruger mureren en våd kalkkost, der også kaldes en græskost, til at udjævne berapningen og dermed lukke overfladen.

Afkostningen skal foretages diagonalt, så der fremstår diagonale kostestrøg i den våde mørtel.Tidligst efter en måned, når muren er gennemtør og afhærdet, kan den males eller forblive, som den er.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Berap en væg
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage