Få kældervæggen i topform med et nyt lag puds

Fugtskader er ofte svære at komme til livs, men hvis du benytter en murpuds, der både er vandtæt og åndbar, er du hjulpet godt på vej. Væggen skal nemlig både kunne ånde og lukke af for vandet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer/3m2
Pris
400 kroner

Intro

Fugt i kældervæggen kan få pudsen og tapetet til at skalle af og efterlade pletter med rå husmur. Det er grimt og irriterende, og hvis du ikke kommer det til livs, vil det blive et tilbagevendende problem.

Rent teknisk sker der det, at fugten nedbryder pudsen. Det vil altså sige, at det ikke længere er i stand til at sidde fast på væggen og derfor falder af. Samtidig vil vandet lede salpeter ud af muren, og det vil presse på indersiden af pudsen og i sidste ende skubbe pudsen af.

Multipuds Vandtæt fra Skalflex lukker af for vand, men lader væggen ånde (diffusionsåben). Samtidig har den en meget stor vedhæftningsevne. Den sidder simpelt hen fast, hvor mørtel normalt vil ende med at falde af, også selv om overfladen er fugtig.

Man skal dog være forberedt på, at pudsen ikke holder evigt, bare betydeligt længere end alternativerne. Er der tale om en kraftig fugtskade, der fx er opstået som følge af regnvand eller forhøjet grundvandsspejl, er det ikke nok med en gang vandtæt puds.

Er der derimod tale om kondensering (varm luft møder kold overflade), vil Multipuds Vandtæt være oplagt. Vil du skåne dig selv for spildt arbejde, er det derfor en god idé at undersøge, hvordan fugtskaden er opstået.

Fugtskader er ikke noget, der pynter på væggen, men med et lag Multipuds Vandtæt kan du komme problemet til livs. Du skal bare være opmærksom på, at hvis dit fugtproblem er for stort, er det bedst, du får lavet et omfangsdræn.

Vejledning

01
Sådan gør du 8 Trin

1

Først skal al den løse puds og maling fjernes. Hvis du er grundig i denne fase, vil din vægreparation holde længere. Du kan for eksempel bruge en spartel eller limske, og skrab hellere for meget end for lidt af den gamle puds.

2

Vask væggen helt ren med grundrens. Brug en svamp, og vask både de malede og de afskallede overflader. Når du er færdig, skal du skylle efter med vand.

3

Multipuds røres op med vand. Blandingsforholdet skal være cirka 1 liter vand til 5 kg puds. Blandingen røres bedst op med et piskeris i en bore maskine.

VIGTIGT! Husk at benytte handsker og sikkerhedsbriller.

4

Massen røres op, til den får en blød konsistens. På den måde hænger den bedre sammen og kan smøres på i en lagtykkelse af cirka 1-3 mm. Efter blandingen med vand skal den anvendes inden for to timer.

5

Pudsen trækkes på i rolige bevægelser. Træk massen på hele reparationsområdet uden at holde pauser. På overflader som denne malede væg, der ikke suger vand, går der forholdsvis lang tid, før den er fast nok til at glattes (filtses).

6

Pudsoverfladen filtses med svamp eller filtsebræt. Her repareres en væg med ujævn overflade, hvor det er bedst at filtse med en fugtig svamp. Til plane overflader benyttes et filtsebræt til gipspuds.

7

Reparationen skal have samme struktur som resten af væggen, så den efter et lag maling bliver usynlig. Er væggen ujævn med synlige fuger, skal der arbejdes med svampen for at fremhæve ujævnhederne i murværket.

8

Pudsen skal tørre i cirka 8 dage, før den kan males. I lagtykkelse op til 5 mm hærder pudsen uden risiko for svindrevner, men er der huller og store ujævnheder, bør du udfylde dem på forhånd og lade det tørre et døgn.

OBS: Vælg gerne en vaskbar maling, men husk, at malingen skal være diffusionsåben.

Materialer

Til pudsearbejdet:

  • Skalflex Multipuds Vandtæt
  • Grundrens
  • Vandbaseret maling

Specialværktøj

  • Kraftig boremaskine med piskeris
  • Limske
  • Stålbræt
  • Svamp

Tidsforbrug

2 timer til cirka 3 m

Pris

400 kroner

Sværhedsgrad

Det er både nemt og hurtigt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel nu

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...