Pudsning af kældervæg med diffusionsåben puds

Har fugt i kældervæggen fået pudsen til at skalle af, så der er direkte kig til murværket? Så puds væggen med diffusionsåben puds. Her kan du se, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer/3m2
Pris
400 kroner

Intro

Fugt i kældervæggen kan få pudsen og tapetet til at skalle af og efterlade pletter med rå husmur. Det er grimt og irriterende, og hvis du ikke kommer det til livs, vil det blive et tilbagevendende problem.

Rent teknisk sker der det, at fugten nedbryder pudsen. Det vil altså sige, at det ikke længere er i stand til at sidde fast på væggen og derfor falder af. Samtidig vil vandet lede salpeter ud af muren, og det vil presse på indersiden af pudsen og i sidste ende skubbe pudsen af.

Multipuds Vandtæt fra Skalflex lukker af for vand, men lader væggen ånde (diffusionsåben). Samtidig har den en meget stor vedhæftningsevne. Den sidder simpelt hen fast, hvor mørtel normalt vil ende med at falde af, også selv om overfladen er fugtig.

Man skal dog være forberedt på, at pudsen ikke holder evigt, bare betydeligt længere end alternativerne. Er der tale om en kraftig fugtskade, der fx er opstået som følge af regnvand eller forhøjet grundvandsspejl, er det ikke nok med en gang vandtæt puds.

Er der derimod tale om kondensering (varm luft møder kold overflade), vil Multipuds Vandtæt være oplagt. Vil du skåne dig selv for spildt arbejde, er det derfor en god idé at undersøge, hvordan fugtskaden er opstået.

Kend din fugtskade

Fugtskader kan have flere forskellige årsager og lige så mange løsninger. Her kan du se to af de største kilder til fugt i kælderen, samt hvordan du fastslår deres oprindelse.

  • Kondensering. Fugt i kældervæggen kan være et resultat af kondensering, som opstår, når varm luft møder en kold overflade, lidt i stil med duggen på en rude. Da kældervæggen bliver nedkølet udefra af den omkringliggende jord, og luften i rummet ofte er opvarmet, vil det være et problem i mange kælderrum. Det er især et problem bag skabe eller andre genstande, der står tæt op ad væggen, hvor luften ikke kan cirkulere frit. Hvis det er det, der forårsager afskalningen, kan Multipuds Vandtæt være en løsning.
  • Vand udefra. Fugten i væggen kan også stamme udefra, hvad enten det er fra regnskyl eller forhøjet grundvandsspejl. I små mængder kan det ordnes med en vandtæt puds, men er der tale om et større fugtproblem eller deciderede oversvømmelser, er det en anden sag. Hvor meget man end ønsker at løse det på en enkel og billig måde, er der som regel ikke nogen vej uden om et omfangsdræn.
  • Identificer dit fugtproblem. Det kan godt være svært at finde ud af, hvor fugten kommer fra, men vi har et lille tips, der kan hjælpe dig lidt på vej: Sæt et stykke kraftig klar plastfolie op på indersiden af kældervæggen i en periode, hvor væggen er tør. Tape efter hele vejen rundt om folien, så luft ikke kan trænge ind. Når der så igen bliver fugtigt, kan du tjekke, hvilken side af plastfolien der er våd. Er den våd på den side, der vender ind mod væggen, er det her, fugten kommer fra, hvorimod hvis plasten er våd på den anden side, er der tale om kondensering.

Vejledning

01
Sådan gør du 8 Trin

Pudsning af kældervæg: Først skal al den løse puds og maling fjernes 1

Først skal al den løse puds og maling fjernes. Hvis du er grundig i denne fase, vil din vægreparation holde længere. Du kan for eksempel bruge en spartel eller limske, og skrab hellere for meget end for lidt af den gamle puds.

Pudsning af kældervæg: Vask væggen helt ren med grundrens 2

Vask væggen helt ren med grundrens. Brug en svamp, og vask både de malede og de afskallede overflader. Når du er færdig, skal du skylle efter med vand.

Pudsning af kældervæg: Multipuds røres op med vand 3

Multipuds røres op med vand. Blandingsforholdet skal være cirka 1 liter vand til 5 kg puds. Blandingen røres bedst op med et piskeris i en bore maskine.

VIGTIGT! Husk at benytte handsker og sikkerhedsbriller.

Pudsning af kældervæg: Massen røres op 4

Massen røres op, til den får en blød konsistens. På den måde hænger den bedre sammen og kan smøres på i en lagtykkelse af cirka 1-3 mm. Efter blandingen med vand skal den anvendes inden for to timer.

Pudsning af kældervæg: Pudsen trækkes på i rolige bevægelser 5

Pudsen trækkes på i rolige bevægelser. Træk massen på hele reparationsområdet uden at holde pauser. På overflader som denne malede væg, der ikke suger vand, går der forholdsvis lang tid, før den er fast nok til at glattes (filtses).

Pudsning af kældervæg: Pudsoverfladen filtses med svamp eller filtsebræt 6

Pudsoverfladen filtses med svamp eller filtsebræt. Her repareres en væg med ujævn overflade, hvor det er bedst at filtse med en fugtig svamp. Til plane overflader benyttes et filtsebræt til gipspuds.

Pudsning af kældervæg: Reparationen skal have samme struktur som resten af væggen 7

Reparationen skal have samme struktur som resten af væggen, så den efter et lag maling bliver usynlig. Er væggen ujævn med synlige fuger, skal der arbejdes med svampen for at fremhæve ujævnhederne i murværket.

Pudsning af kældervæg: Pudsen skal tørre i cirka 8 dage, før den kan males 8

Pudsen skal tørre i cirka 8 dage, før den kan males. I lagtykkelse op til 5 mm hærder pudsen uden risiko for svindrevner, men er der huller og store ujævnheder, bør du udfylde dem på forhånd og lade det tørre et døgn.

OBS: Vælg gerne en vaskbar maling, men husk, at malingen skal være diffusionsåben.

Materialer

  • Skalflex Multipuds Vandtæt
  • Grundrens
  • Vandbaseret maling

Specialværktøj

  • Kraftig boremaskine med piskeris
  • Limske
  • Stålbræt
  • Svamp

Tidsforbrug

2 timer til cirka 3 m

Pris

400 kroner

Sværhedsgrad

Det er både nemt og hurtigt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...