Multiplader er både solide, billige og nemme at tilpasse: Derfor er de ganske populære til både køkkener, bad og bryggers. Mureren har her tegnet bordets dimensioner.
Den blå streg viser, hvor yderkanten af soklen skal gå, mens den gule streg viser, hvor stor bordets underdel bliver. Soklen skal være 15 cm høj, så mureren starter med at tilpasse multipladerne.
Når højden på de 15 cm er streget op, skærer mureren soklen ud med en elektrisk fliseskærer, der minder lidt om en håndrundsav. Fliseskæreren her er dog med diamantklinge og vandtilførsel. Når pladerne skal kortes af på den korte led, er det hurtigere at bruge en almindelig fukssvans.
Soklen stilles løst op, så mureren er sikker på, at den passer til opmærkningen samt den er i vage. Multipladerne skal forvandes de steder, hvor der skal pladelim på, så pladen ikke suger vandet fra limen.
Pladelimen smøres ud på både pladen og væggen med en spandeske. Herefter presses pladen godt ned i pladelimen, indtil den sidder fast. Klemmes der lidt lim ud i fugerne, fjernes det, inden den næste plade sættes.
Skrabes der rent med det samme, er du sikker på, at limen ikke størkner og efterlader en grim kant. De næste plader sættes fast på samme måde som den første.
For at afslutte gasbetonlimning er det en god rutine at stryge dem med fx en radiatorpensel dyppet i vand. Dette giver en pæn afslutning og jævn overflade.Mureren fortsætter nu med den indvendige side af soklen.
Soklen skal selvfølgelig være i vage, så den inderste sokkelplade skal tilpasses en smule, før den står rigtigt. Mureren hakker lidt af pladen i den ene side med sin murhammer. Inde i soklen sættes der nu tre tværgående pladestykker.
Disse gør sokkelkonstruktionen mere stabil.Der lægges to 60 cm plader oven på konstruktionen. I siden sidder der dog nogle rør i vejen, så her må mureren tilpasse pladen en smule.
Mureren markerer på pladen, hvor de to lodrette rør går. Herefter markerer han på pladens side, hvor det vandrette rør løber. For nemmere at kunne skære præcist tegnes markeringerne op i enden af multipladen. På den måde bliver markeringerne mere tydelige.
Ved udskæringen til de to rør skærer mureren ned langs stregen i begge sider samt i midten, hvorefter de to stumper nærmest knækker af af sig selv. Til det vandrette rør skærer mureren ind fra begge sider af pladen.
Igen forvandes der, inden der påføres lim på kanten af soklen. Mureren lægger nu blot pladerne ned på soklen og trykker dem godt ned i limen. Den næste plade skal lægges på samme måde, men mureren påfører desuden lim i enderne på hver plade.
Med en fladmejsel banker mureren pudsen af alle de steder, hvor multiplader skal limes til væggen. Det sikrer en bedre vedhæftning. Når pudsen er væk, skal bordets sider tilpasses.
Mureren sætter en plade op til væggen og markerer rørenes placering. Her tages der højde for, at der skal være en smule luft mellem plade og ydermuren, så der ikke dannes fugt. Mureren skærer nu ud til rørene med fliseskæreren.
Han skærer en masse tynde strimler, så han nemt kan banke det hele ud med et gammelt stemmejern.En multiplade er ikke helt høj nok, så der skal skæres endnu et stykke multiplade ud på 12 cm, så bordet kommer op i den rigtige højde.
Man kan også som her bruge en speciel multipladetandspartel til at smøre lim på kanterne. Skeerne fås i bredder, der svarer til multipladerne. Der skal som nævnt være lidt luft mellem multiplader og ydervæg.
Derfor skal der ikke limes her. De resterende elementer saves til, limes på, og det kontrolleres løbende, at det hele er i vage og lod, inden gasbetonlimen tørrer.
Foran på bordet vil vi have et forstykke, som er med til at give bordet en flot finish. Derfor skæres der to stykker med en højde på 12 cm. Inden han monterer dem, borer han huller, så forstykkerne foruden at blive limet også kan skrues fast. Det giver en god stabilitet.
Limes påføres forstykkerne, der placeres og skrues fast. Her er det vigtigt, at du skruer stille og roligt, så pladerne ikke beskadiges. Når alle dele er samlet, koster mureren hen over samlingerne en sidste gang for at fjerne eventuel overskydende lim.
Til sidst, når limen er tør, sliber mureren rent omkring alle limningerne med en fladfil.Opbygningen er nu færdig, og teknikken kan benyttes til alle former for elementer i såvel køkken, bad som bryggers. Se desuden, hvordan du spartler bordet, i næste teknik.