Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan murer du sikkert op

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Mursten kan svinge lidt i størrelse fra sten til sten. En dansk sten er typisk 5,40 cm tyk. Tre sten og tre fuger på 12 mm giver et modulmål på 20 cm. Dette mål benytter mureren til at strege alle skiftegange op på to brædder.

De to brædder lægges op og spændes sammen med et par skruetvinger, så de ikke rykker sig under opstregningen. Tommestokken lægges på, og der sættes et mærke for hver 20 cm.

Med en bænkvinkel slås der en præcis streg på tværs af brædderne oven i mærket. Nu er brædderne delt op i moduler på 20 cm, hvilket svarer til tre mursten og to fuger. Dette mål deles op i tre. Det første på 6,7 cm, den næste streg på 13,3 cm, og den tredje passer med stregen for de 20 cm.

Tommestokken flyttes, og opstregningen gentages i de næste felter, indtil brædderne er delt helt op. Præcist oven i hver streg bankes der et søm ned. Et søm på hvert bræt og på alle opstregninger.

Til sidst er der to rækker med søm, der sidder præcist ud for hinanden. Skruetvingerne fjernes, og brædderne sættes fast i hver sin ende af murværket, hvor der skal mures op.

Det er vigtigt, at det første søm er præcist ud for overkanten af den første sten i skiftet, da alle søm på brædderne markerer overkanten af de kommende skifter.

Der spændes en snor på sømmet, der angiver den præcise højde for stenen. Når skiftet er muret færdigt, flyttes snoren blot til sømmet ovenover, og så er man klar til næste skifte.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage