Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan blander du byggematerialer

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Puds, mørtel, beton og andre materialer, du køber i sække, kan blandes på forskellige måder. Med nogle materialer bør du blande de tørre materialer først, inden du tilsætter vand. Med andre materialer er det bedst at starte med vandet. Her får du en række tips til, hvordan du nemmest blander forskellige sækkevarer.

De fleste materialer, du kan købe i poser og sække, er nemmest at blande med et piskeris på boremaskinen.

De fleste materialer, du kan købe i poser og sække, er nemmest at blande med et piskeris på boremaskinen.

FEM METODER NÅR DU SKAL BLANDE SÆKKEVARER

Har du kun brug for en lille portion, eller skal du arbejde med et materiale, der tørrer hurtigt, er det nemmest at røre op med en murerske i en spand.

MED HÅNDKRAFT Har du kun brug for en lille portion, eller skal du arbejde med et materiale, der tørrer hurtigt, er det nemmest at røre op med en murerske i en spand.

Større portioner er for hårde at røre op med håndkraft. Dem klarer du med et piskeris på boremaskinen – eller med et røreværk som det, murerne bruger.

MED PISKERIS Større portioner er for hårde at røre op med håndkraft. Dem klarer du med et piskeris på boremaskinen – eller med et røreværk som det, murerne bruger.

Beton kan blandes på jorden eller i en trillebør, hvor du har bedre styr på materialerne. Det er nemmest at blande grus, sten og cement, før du tilsætter vand.

PÅ JORDEN ELLER I TRILLEBØR Beton kan blandes på jorden eller i en trillebør, hvor du har bedre styr på materialerne. Det er nemmest at blande grus, sten og cement, før du tilsætter vand.

Skal du blande mørtel, kan du leje en tvangsblander. Den er god til kalkmørtel, fordi det skal blandes længe og er desuden oplagt til færdige betonblandinger.

I EN TVANGSBLANDER Skal du blande mørtel, kan du leje en tvangsblander. Den er god til kalkmørtel, fordi det skal blandes længe og er desuden oplagt til færdige betonblandinger.

Skal du blande mange store portioner beton, kan du leje en tromleblander. Tromleblanderen er bygget til at blande beton og bruges aldrig til kalkmørtler.

I EN TROMLEBLANDER Skal du blande mange store portioner beton, kan du leje en tromleblander. Tromleblanderen er bygget til at blande beton og bruges aldrig til kalkmørtler.

SÅDAN BLANDER DU FORSKELLIGE SÆKKEVARER

Gipspuds klumper let. Derfor er det bedst at hælde vand i spanden først og blande gipspulveret i lidt efter lidt. Så klumper det ikke nær så meget.

GIPSPUDS Gipspuds klumper let. Derfor er det bedst at hælde vand i spanden først og blande gipspulveret i lidt efter lidt. Så klumper det ikke nær så meget.

Gulvspartelmasse skal blandes meget præcist. Det må hverken være for tyndt eller for tykt. Følg producentens anvisning nøje. Først vand så pulver.

GULVSPARTELMASSE Gulvspartelmasse skal blandes meget præcist. Det må hverken være for tyndt eller for tykt. Følg producentens anvisning nøje. Først vand så pulver.

Vægpuds er ret nemt at blande – både i hånden og med piskeris – fordi klumper hurtigt opløses. Hvis du hælder vand i spanden først, støver det ikke så meget.

PUDS (MULTIPUDS) Vægpuds er ret nemt at blande – både i hånden og med piskeris – fordi klumper hurtigt opløses. Hvis du hælder vand i spanden først, støver det ikke så meget.

Fliselim størkner ret hurtigt. Lige som andre hurtigttørende materialer er det bedst at blande i små portioner. Hæld vand i spanden først. Så støver det mindre.

FLISELIM (FLISEKLÆBER) Fliselim størkner ret hurtigt. Lige som andre hurtigttørende materialer er det bedst at blande i små portioner. Hæld vand i spanden først. Så støver det mindre.

Skal du blande fibre i betonen, er det nemmest at blande dem i tør beton og så tilsætte vand. Færdige betonblandinger er nemmest at blande. Først vand så pulver.

BETON Skal du blande fibre i betonen, er det nemmest at blande dem i tør beton og så tilsætte vand. Færdige betonblandinger er nemmest at blande. Først vand så pulver.

Alle mørtler, der indeholder cement, er ret nemme at røre op. Skal du bruge meget mørtel, så tjek tørretiden, inden du blander en stor portion.

CEMENTHOLDIG MØRTEL Alle mørtler, der indeholder cement, er ret nemme at røre op. Skal du bruge meget mørtel, så tjek tørretiden, inden du blander en stor portion.

Vigtigt om vand

Inden du blander, skal du tjekke, hvor meget vand der skal i det materiale, du vil blande. Er det støbemix, beton eller gulvspartel, er du nødt til at følge producentens anvisninger ret præcist.

Beton og andre cementholdige materialer skal have vand for at størkne. Men for meget vand vil svække betonen.

Med gulvspartelmasse skal du også ramme den rigtige konsistens. Er massen for tør, bliver den svært at arbejde med. Og er den for våd, svækkes det lag, du påfører.

Vigtigt om blandetid

I gamle huse bruger vi ofte kalkmørtel, fordi det er det materiale, der blev brugt, da huset blev bygget.

Kalkholdige mørtler (fx med jurakalk) skal ofte blandes længere tid end andre materialer. Det skyldes, at kalkmørtlen med tiden skal blive lige så hårdt som kalksten. Og det gør den bedst ved en bestemt blandetid, viser erfaringerne.

Blandetiden for kalkmørtler er typisk 20 eller 30 minutter. Derfor er det en fordel at bruge en tvangsblander, som kan stå og passe sig selv, indtil mørtlen er klar til brug.

Kalkholdige mørtler (fx med jurakalk) skal ofte blandes længere tid end andre materialer.
Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage