Sådan blander du byggematerialer

Puds, mørtel, beton og andre materialer, du køber i sække, kan blandes på forskellige måder. Med nogle materialer bør du blande de tørre materialer først, inden du tilsætter vand. Med andre materialer er det bedst at starte med vandet. Her får du en række tips til, hvordan du nemmest blander forskellige sækkevarer.

De fleste materialer, du kan købe i poser og sække, er nemmest at blande med et piskeris på boremaskinen.

De fleste materialer, du kan købe i poser og sække, er nemmest at blande med et piskeris på boremaskinen.

FEM METODER NÅR DU SKAL BLANDE SÆKKEVARER

MED HÅNDKRAFT Har du kun brug for en lille portion, eller skal du arbejde med et materiale, der tørrer hurtigt, er det nemmest at røre op med en murerske i en spand.

MED PISKERIS Større portioner er for hårde at røre op med håndkraft. Dem klarer du med et piskeris på boremaskinen – eller med et røreværk som det, murerne bruger.

PÅ JORDEN ELLER I TRILLEBØR Beton kan blandes på jorden eller i en trillebør, hvor du har bedre styr på materialerne. Det er nemmest at blande grus, sten og cement, før du tilsætter vand.

I EN TVANGSBLANDER Skal du blande mørtel, kan du leje en tvangsblander. Den er god til kalkmørtel, fordi det skal blandes længe og er desuden oplagt til færdige betonblandinger.

I EN TROMLEBLANDER Skal du blande mange store portioner beton, kan du leje en tromleblander. Tromleblanderen er bygget til at blande beton og bruges aldrig til kalkmørtler.

SÅDAN BLANDER DU FORSKELLIGE SÆKKEVARER

GIPSPUDS Gipspuds klumper let. Derfor er det bedst at hælde vand i spanden først og blande gipspulveret i lidt efter lidt. Så klumper det ikke nær så meget.

GULVSPARTELMASSE Gulvspartelmasse skal blandes meget præcist. Det må hverken være for tyndt eller for tykt. Følg producentens anvisning nøje. Først vand så pulver.

PUDS (MULTIPUDS) Vægpuds er ret nemt at blande – både i hånden og med piskeris – fordi klumper hurtigt opløses. Hvis du hælder vand i spanden først, støver det ikke så meget.

FLISELIM (FLISEKLÆBER) Fliselim størkner ret hurtigt. Lige som andre hurtigttørende materialer er det bedst at blande i små portioner. Hæld vand i spanden først. Så støver det mindre.

BETON Skal du blande fibre i betonen, er det nemmest at blande dem i tør beton og så tilsætte vand. Færdige betonblandinger er nemmest at blande. Først vand så pulver.

CEMENTHOLDIG MØRTEL Alle mørtler, der indeholder cement, er ret nemme at røre op. Skal du bruge meget mørtel, så tjek tørretiden, inden du blander en stor portion.

Vigtigt om vand

Inden du blander, skal du tjekke, hvor meget vand der skal i det materiale, du vil blande. Er det støbemix, beton eller gulvspartel, er du nødt til at følge producentens anvisninger ret præcist.

Beton og andre cementholdige materialer skal have vand for at størkne. Men for meget vand vil svække betonen.

Med gulvspartelmasse skal du også ramme den rigtige konsistens. Er massen for tør, bliver den svært at arbejde med. Og er den for våd, svækkes det lag, du påfører.

Vigtigt om blandetid

I gamle huse bruger vi ofte kalkmørtel, fordi det er det materiale, der blev brugt, da huset blev bygget.

Kalkholdige mørtler (fx med jurakalk) skal ofte blandes længere tid end andre materialer. Det skyldes, at kalkmørtlen med tiden skal blive lige så hårdt som kalksten. Og det gør den bedst ved en bestemt blandetid, viser erfaringerne.

Blandetiden for kalkmørtler er typisk 20 eller 30 minutter. Derfor er det en fordel at bruge en tvangsblander, som kan stå og passe sig selv, indtil mørtlen er klar til brug.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Murer