Mørtel: Vælg den rigtige mørtel

I denne artikel får du en guide til de mørteltyper, som er værd at kende.

Det kan være svært at gennemskue, hvilken mørtel du skal vælge, når du står foran byggemarkedets bugnende reoler.

Der findes nemlig mange varianter af mørtel, og producenterne kalder ofte den samme mørtel for noget forskelligt. For at skabe overblik har vi i denne gør det selv-vejledning forklaret forcerne ved otte af de mest anvendte mørtelblandinger.

Mørtelblandingerne har det tilfælles, at de kun skal tilsættes vand, inden de er klar til brug. Du slipper med andre ord for at skulle bekymre dig om blandingsforhold, hver gang du blander en spand mørtel op. Fremgangsmåden sparer dig ikke alene for en masse tid. Den sikrer også en ensartet farve og en ensartet konsistens hver gang – så længe du husker at tilsætte den samme mængde vand.

Læs også: Glat væg i ét hug

Kaster du dig ud i at renovere ældre murværk, skal du selv sikre dig, at hvert nyt lag mørtel er svagere end underlaget – ellers falder det af. Du skal groft sagt bruge mindre cement for hvert nyt lag. Det nyeste lag mørtel skal gerne være mere diffusionsåbent og have finere sandkorn end det underliggende. Fugten skal nemlig kunne trænge ud gennem murværket.

Hent skema og få styr på mørtel

I denne gør det selv-vejledning får du et skema over de mest anvendte mørtelblandinger. Vi gennemgår tørbeton, opmuringsbeton, pudsemørtel, tyndpudsmørtel, klæbende mørtel, flisefugemørtel, gipspuds og restaureringsmørtel.

Du kan blandt læse om:

  • hvornår du skal bruge de forskellige typer mørtel
  • hvad de forskellige tal- og bogstavkombinationer på mørtelposerne betyder
  • hvilke ingredienser der er i mørteltyperne.