Sådan måler du rigtigt op

Alle gør det selv-projekter kræver opmålinger og beregninger. Til det findes der et utal af tekniske hjælpemidler, men ofte er det vigtigere at have styr på metoden end på det aktuelle stykke måleværktøj. Her kan du se, hvordan du klarer opmåling til en række typiske gør det selv-opgaver.

PRÆCISION: I stedet for at måle fra midten af et hul til midten af et andet er det lettere og mere præcist at måle fra kant til kant

SÅDAN MÅLES OP TIL DØRE OG VINDUER

1. Mål vinduets/dørens bredde i toppen, på midten og i bunden. Mål fra murkant til murkant, og træk 2,5 cm fra, så der er plads til fuge i begge sider. Alle vinduer måles individuelt og gives numre.

2. Højden måles i begge sider. Mål fra muren over vinduet/døren, og sæt et mærke 1 meter nede. Mål så nedefra og op til mærket. Læg de to tal sammen, og træk 2,5 cm fra til fugerne.

3. Karmen har ikke altid standardmål, så det er også nødvendigt at måle dens bredde.
HUSK! Tjek alle mål på ordrebekræftelsen, og igen når du får vinduerne/ døren, inden du piller eksisterende ud.

SÅDAN SIKRES RETTE VINKLER

1. Diagonalmål er en sikker metode, når modstående sider er lige lange, og alle fire hjørner skal være vinkelrette. Tag de to diagonalmål, og hvis de er 100 % ens, er vinklerne rette. Det bliver ikke lettere.

2. Er det ikke muligt at tage diagonalmål, bruges en stor trekant, der laves af tre brædder i forholdet 3:4:5. På billedet bruges en trekant, som måler 60 x 80 x 100 cm. Så bliver hjørnet i vinkel.

LÆS OGSÅ: Test af afstandsmålere

Betonberegner

Før man begynder at støbe, skal man vide, hvor meget beton der skal bruges. Derfor er det smart at huske disse regler:

  • Et betonlag på 10 cm’s tykkelse kræver 100 liter beton pr. m2.
  • En sæk med 25 kg støbebeton bliver til ca. 17 liter beton, når det er færdigblandet.
  • En bigbag med 1.500 kg støbemiks og 250 kg portlandcement bliver til ca. 800 liter færdigblandet beton.

Læs også: 34 tips til præcise mål - hver gang!

SÅDAN AFSÆTTES FALD PÅ TERRASSE

1. En terrasse skal have et fald på min. 1 cm pr. meter ud fra huset. Man starter med at markere terrassens yderkanter med pæle, der bankes ned i jorden med 2-3 m’s afstand ved huset og langs kanten.

2. Afsæt et mærke 50 cm oppe på en af de inderste pæle, og benyt et slangevaterpas til at afsætte samme mål på alle andre pæle. Vandstanden er altid den samme i begge ender af slangen.

3. Murersnor spændes ud mellem alle afmærkningerne. Snorene bruges til at måle ned fra, så der hele tiden er styr på, at underlagsgruset har det rette fald, og at belægningen også har det.

SÅDAN FORDELES FLISERNE PÆNEST

1. Lav først en prøveoplægning ude langs væggen. Find så midten af væggen, og mærk den af. Den skal enten følge en fuge eller midten af en flise som vist på billedet.

2. Hvis midten af væggen følger en fuge, og man ender med en smal strimmel i siden, skal hele rækken rykkes, så midtermærket ligger midt i en flise. Strimlen skal nemlig helst være over en halv flise bred.

3. Her er fliserækken rykket, så flisen i hjørnet ser pæn ud. Når fliserne sættes op, starter man med den afskårne kant ind mod væggen; så vil flisen på den tilstødende væg skjule skærekanten.

Smart metode: Find højde på træet før fældning

Før man fælder et træ, skal der være styr på, hvor det lander, hvilket gør højden temmelig interessant.

For at finde højden tager du en pind, som er lige så lang som afstanden fra øjnene og ned til jorden. Herefter får du en til at hjælpe med at holde pinden lodret, mens du selv lægger dig på ryggen i en afstand, så du lige nøjagtig kan se toppen af træet, når du flugter hen over pinden. Flyt dig lidt frem og tilbage, til du ligger rigtigt. Kig på tegningen; den forklarer princippet.

Når du ligger rigtigt, er det bare at måle afstanden fra dine øjne hen til træet (A); den svarer nøjagtigt til træets højde (B). Metoden er også god til at måle, hvor højt et hus eller en flagstang er.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker