Stærke gipshjørner

Gips er let og hurtigt at bygge med. Fladerne er hårde og glatte, og vægge af gips bliver både plane og stærke. Anderledes forholder det sig med hjørnerne. Gipshjørner er sårbare og lette at skade, hvis ikke de får forstærkning. Så skal hjørnet stå knivskarpt og kunne tåle sammenstød med fx en støvsuger, skal det forstærkes med en hjørnebeskytter af stål.

STYRKE: Et beskyttelsesprofil af stål forstærker det udvendige hjørne på en gipspladesamling, så kanten forbliver skarp.

TYPER AF HJØRNEFORSTÆRKNING

HJØRNEPROFIL I STÅL
Et retvinklet stålprofil er det almindelige valg til 90 graders hjørner. Profilet har en lille forhøjning i knækket, som bruges til at rette af efter under spartling.

FLEKSIBEL HJØRNETAPE
Til hjørner, der ikke er vinkelrette, kan man bruge et kunstfiberforstærket tapeprofil. Det kan bruges på både indvendige og udvendige hjørner – og til buede former.

KLÆBBART HJØRNEPROFIL
Det retvinklede profil fås i en udgave med vandaktiveret lim på indersiden. Det er ca. 1/3 dyrere end det almindelige stålprofil. Men det er nemt: Spray, vent, og sæt på!

Solid hjørnebeskytter

Her ses en gipspladevæg bygget med et stålprofilskelet og to lag gips – både indvendigt og udvendigt. Begge hjørner står helt skarpt og er helt retvinklede. Men det udvendige hjørne har brug for beskyttelse i form af en solid hjørnebeskytter. Ellers vil det hurtigt få hak og skrammer.

TIPS: NEM SPARTLING

Hjørnebeskyttelsesprofiler gør ikke blot udvendige hjørner mere robuste. De gør det også meget nemmere at få et flot resultat, når man efterfølgende skal fuldspartle. Profilerne er forsynet med en lille vulst – en forhøjning – som man kan trække spartel langs med og dermed sikre en hel skarp kant.

Hjørnebeskytterne er også en klar fordel til vægge af letbeton (populært kaldet multiplade). Og bygger du med fibergips på et særligt udsat sted, vil et beskyttelsesprofil også være en god idé.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med fibergipsplader

UDVENDIGT GIPSHJØRNE (2 LAG)

1. Gipspladerne monteres skiftevis fra den ene og den anden side – et lag ad gangen. Pladen skæres, så den flugter – først med skelettet som her og senere med pladen fra modsatte side.

2. Skruernes placering streges op på pladerne. 1. lag skrues fast midt på skelettets stolpe. 2. lag monteres også midt på stolpen, så der skal lægges 13 mm til – svarende til pladetykkelsen i 1. lag.

3. Efter 1. lag gips rettes samlingen til med en gipshøvl. Det er vigtigt, at kanten ikke stikker ud forbi den tilstødende plade. Ellers kan pladen i næste lag ikke komme rigtigt ind på plads.

4. Det 2. lag gips fuldskrues, dvs. med en skrue for hver 20 cm hele vejen ned på begge sider. Sørg gerne for et par mm luft, så der bliver plads til hjørnebeskytteren.

5. Hjørnebeskytteren kan bankes fast med en hammer og en hjørnetang. Det er den professionelle måde at gøre det på. Hjørnebeskytteren skal gå ubrudt fra gulv til loft og fæstnes pr. ca. 20 cm.

6. Hjørnebeskytteren kan også skrues på. Vær opmærksom på, at skruerne kommer langt nok ind, så de dækkes, når hjørnet skal spartles.

VÆRKTØJ TIL HJØRNESAMLING AF GIPSPLADER

Hjørnetangen gør det nemt at montere et hjørnebeskyttelseprofil. Når du banker på den med en hammer, kommer der en lille fordybning i profilet, som dermed hager sig fast i pladen, til spartelmassen kommer på og holder det på plads.

Alternativet til hjørnetangen er en gipsskruemaskine eller en særlig bitholder til gips, som du sætter på din almindelige skruemaskine. Begge dele sørger for at slippe skruen i den rigtige dybde.

    Andre læser lige nu ...