Ret træpladen ud

En bordplade, der buer, kan være meget svær at rette ud. Men det kan lade sig gøre, hvis du har plads til et tværgående bræt på pladens underside. Eksperten viser dig vejen med rundsav og skruemaskine.

Træ er et levende materiale; selv når vi har fældet det og skåret det i skiver. Det er derfor, træbordplader somme tider “slår sig” og begynder at bue. Og selvom du læsser alle dine tungeste bøger oven på den, forbliver den buet. Sådan kan det i hvert fald synes – men der er en udvej.

LÆS OGSÅ: Test af rundsave

En række spor, der skæres halvt ned i bordpladens bagside, vil gøre den mere fleksibel. Og spænder du så et bræt (en revle) på tværs og skruer det fast, så vil bordpladen i langt de fleste tilfælde rette sig ud. Er den særligt genstridig, kan du tage en skruetvinge eller to til hjælp.

Forudsætningen for denne løsning er, at du har plads til den tværgående revle under dit bord, evt. skjult af underskabe eller et lodret bræt placeret foran (en sarg).

Sådan retter du pladen

1

Hvor buer pladen mest op eller ned? Læg en helt lige skinne eller en lang tømmervinkel på tværs på pladens overside, og marker buen med streger på pladens underside.

2

Streg op til aflastningssporene på bagsiden. Hvor mange der er brug for, afhænger af, hvor meget pladen buer. Undgå at lave spor i de limede samlinger mellem stavene i pladen.

3

Skær efter stregerne. Rundsavens klinge er stillet, så den går halvvejs ned i pladen. Rundsaven skal styres med en skinne som her eller langs et lige bræt.

4

Læg en revle (et tværgående bræt) op på pladen. Mærk op til skruerne. Hold nogle millimeters afstand til samlingerne mellem stavene i bordpladen, og hold cirka 3 cm’s afstand til kanten af revlen.

5

Bor for til skruerne. Træpladen skal kunne arbejde, så hullerne til 4,5 mm skruerne skal bores med et 8 mm bor.

6

Læg revlen på plads og skru. Sæt 4,5 x 40 mm skruer med 6 mm skiver i hullerne. Hvis pladen ikke retter sig nu, kan du tage en skruetvinge til hjælp og så spænde skruerne til, når pladen er ret.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer