Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan laver du en bladsamling af træ

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En bladsamling af to stykker træ er god at kende og mestre, når man arbejder med træ. Bladsamlingen er køn at se på og kræver ingen beslag eller skruer.

Sådan laver du en bladsamling

STYRKE: Ved en bladsamling skæres halvdelen af de to stykker træ væk. Dermed fordobles limfladen, og det gør samlingen superstærk.

En bladsamling kan bruges på alle de steder, hvor to stykker træ krydser hinanden. Og det er ligegyldigt, om der er tale om små lister til terrassehegnet eller kraftigt tømmer til redskabsskuret. Samlingen er ikke bare flot snedkerarbejde. De store limflader gør den væsentligt stærkere, end hvis de to stykker træ blot skrues sammen eller samles med bygningsbeslag.

LÆS OGSÅ: Drejebænk – trænørdens bedste legetøj

Opmåling og markering

Det vigtigste at være opmærksom på, når man ønsker at lave en bladsamling af træ er at være meget omhyggelig med både opmåling og optegning af de steder, hvor du skal lægge snittene i træet. Når du laver en bladsamling er det meget vigtigt, at træet ikke kan bevæge sig i selve samlingen, da det gør bladsamlingen svag. Derfor er det vigtigt, at du får målt rigtig op, så du på den måde er sikker på, at de to stykker træ passer perfekt ind i hinanden.

Redaktionen anbefaler: Flotte træsamlinger uden beslag

Udskæring og opmåling til bladsamlingen

1. Til vinkelrette bladsamlinger er første skridt at strege op på emnet med en vinkel. Brug en tynd blyant, og tegn op på en af de brede sider til at starte med.

Udskæring og opmåling til bladsamlingen

2. Næste skridt er at mærke bredden op på den krydsende liste. Hold vinklen på den streg, der lige er tegnet, læg den krydsende liste op ad vinklen, og tegn en streg langs listen.

Udskæring og opmåling til bladsamlingen

3. Ved hjælp af vinklen overføres stregerne til emnets smalle sider, og til sidst mærkes dybden på savsnittet op. Det skal være præcis halvdelen af emnets tykkelse.

Varianter af bladsamlingen

I denne artikel vises den udgave af bladsamlingen, der er mest almindelig – nemlig den, hvor to stykker træ af samme dimension krydser hinanden i en ret vinkel, og hvor begge stykker forsænkes helt i plan med hinanden.

Men samlingen kan have mange andre vinkler end de traditionelle 90 grader. Og den kan både være et stykke inde på træet eller helt ude i hjørnet. Bladsamlingen kan også bruges, når to stykker tømmer skal forlænges, fx til vandrette remme på en overdækning. Og endelig findes varianter, hvor to krydsende dele ikke forsænkes helt i plan.

På billedet herunder kan du se eksempler på forskellige varianter af bladsamlingen.

Varianter af bladsamlingen

Oftest forekommer en bladsamling, hvor to stykker træ krydser hinanden i en ret vinkel. Men sådan behøver det ikke at være. Hvis man er omhyggelig med at måle ud til sin bladsamling, er der ikke noget i vejen for, at krydsningen kan have andre vinkler end de 90 grader.

UDSAVNING OG SAMLING

Udsavning og samling af bladsamlinger

1. En kapsav er nem at arbejde med, når der skal laves parallelle snit til udstemningen. Indstil først savens dybdestop til en anelse mindre end den halve dimension af emnet.

Udsavning og samling af bladsamlinger

2. Der skæres nogle snit for enden af to stykker overskudstræ af samme slags, som bruges til samlingen. Passer stykkerne, så overside og underside flugter, er dybdestoppet korrekt indstillet.

Udsavning og samling af bladsamlinger

3. En række parallelle snit saves tæt ved siden af hinanden hele vejen indenfor opstregningen. Pas på ikke at presse saven hårdt ned – så risikerer man, at snitdybden ikke bliver helt ens.

Udsavning og samling af bladsamlinger

4. Emnet spændes fast, så det ligger helt fast. Stem herefter hakket (bladet) ud med et forholdsvis bredt stemmejern. Fjern lidt ad gangen, til der kun er en anelse af tappene tilbage.

Udsavning og samling af bladsamlinger

5. Til finpudsning vendes stemmejernet med den flade side nedad. Læg det fladt i bunden, og pres det forsigtigt frem. Sørg for, at stemmejernet er skarpt, og tag meget fine spåner ad gangen.

Udsavning og samling af bladsamlinger

6. Samlingen skal glide stramt sammen og må ikke kunne vrikke. Hvis den er for stram, justeres forsigtigt med stemmejernet. Når alt passer, limes samlingen på alle sider og slås endeligt sammen.

Alternative værktøjer

Alternative værktøjer til bladsamlinger

De små parallelle snit laves nemmest og mest præcist på en kapsav eller en bordrundsav.

Alternative værktøjer til bladsamlinger

Men en almindelig håndrundsav dur også. Det kan også lade sig gøre at save snittene med en fintandet håndsav, men det kræver stor omhyggelighed at få dybden præcis.

Alternative værktøjer til bladsamlinger

Lidt nemmere er det, hvis der er tale om en hjørnebladssamling, der kun kræver to snit med håndsaven.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Sådan laver du en bladsamling af træ
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage