Derfor laver man en bladsamling af træ

Har man brug for at lave en konstruktion, hvor to stykker træ skal krydse hinanden, så er det en rigtig god løsning af lave en bladsamling. Hvis bladsamlingen er lavet korrekt, uden at træet gaber og samlingen er stram, så er det en meget stærk metode til at samle to stykker træ.

Bladsamlingen kan bruges i alle vinkler

Ofteste forekommer en bladsamling, hvor to stykker træ krydser hinanden i en ret vinkel. Men sådan behøver det ikke at være, hvis man er omhyggelig med at måle ud til sin bladsamling er der ikke noget i vejen for, at krydsningen kan have andre vinkler end de 90 grader.

Værktøj til bladsamling

Du behøver ikke have gang i den store maskinpark for at lave flotte bladsamlinger af træ. Med en håndsav og et knivskarpt stemmejern kan du sagtens lave bladsamlinger, som vi viser i artiklen. Arbejdet bliver dog noget lettere at udføre præcist, hvis man har en kapsav med udtræk og dybdestop, men det er som nævnt slet ikke nødvendigt.

Opmåling er alfa og omega

Det vigtigste at være opmærksom på, når man ønsker at lave en bladsamling af træ er at være meget omhyggelig med både opmåling og optegning af de steder, hvor du skal lægge snittene i træet. Når du lave en bladsamling er det meget vigtigt, at træet ikke kan bevæge sig i selve samlingen, da det gør bladsamlingen svag. Derfor er det vigtigt, at du får målt rigtig op, så du på den måde er sikker på, at de to stykker træ passer perfekt ind i hinanden.

Lav en prøvesamling

For at være sikker på, at dybde og snit passer perfekt sammen, kan det være en gode idé at lave et prøvesnit på to stykker resttræ, inden du giver dig i kast med at lave de endelige samlinger. I artiklen viser vi også, hvordan du kan foretage en enkelt prøvesamling, der sikrer, at du har målt rigtig op.

Se andre stærke og smukke træsamlinger her