Sådan laver du en bladsamling

STYRKE: Ved en bladsamling skæres halvdelen af de to stykker træ væk. Dermed fordobles limfladen, og det gør samlingen superstærk.

En bladsamling kan bruges på alle de steder, hvor to stykker træ krydser hinanden. Og det er ligegyldigt, om der er tale om små lister til terrassehegnet eller kraftigt tømmer til redskabsskuret. Samlingen er ikke bare flot snedkerarbejde. De store limflader gør den væsentligt stærkere, end hvis de to stykker træ blot skrues sammen eller samles med bygningsbeslag.

LÆS OGSÅ: Drejebænk – trænørdens bedste legetøj

Opmåling og markering

Det vigtigste at være opmærksom på, når man ønsker at lave en bladsamling af træ er at være meget omhyggelig med både opmåling og optegning af de steder, hvor du skal lægge snittene i træet. Når du laver en bladsamling er det meget vigtigt, at træet ikke kan bevæge sig i selve samlingen, da det gør bladsamlingen svag. Derfor er det vigtigt, at du får målt rigtig op, så du på den måde er sikker på, at de to stykker træ passer perfekt ind i hinanden.

Redaktionen anbefaler: Flotte træsamlinger uden beslag

Varianter af bladsamlingen

I denne artikel vises den udgave af bladsamlingen, der er mest almindelig – nemlig den, hvor to stykker træ af samme dimension krydser hinanden i en ret vinkel, og hvor begge stykker forsænkes helt i plan med hinanden.

Men samlingen kan have mange andre vinkler end de traditionelle 90 grader. Og den kan både være et stykke inde på træet eller helt ude i hjørnet. Bladsamlingen kan også bruges, når to stykker tømmer skal forlænges, fx til vandrette remme på en overdækning. Og endelig findes varianter, hvor to krydsende dele ikke forsænkes helt i plan.

På billedet herunder kan du se eksempler på forskellige varianter af bladsamlingen.

Varianter af bladsamlingen

Oftest forekommer en bladsamling, hvor to stykker træ krydser hinanden i en ret vinkel. Men sådan behøver det ikke at være. Hvis man er omhyggelig med at måle ud til sin bladsamling, er der ikke noget i vejen for, at krydsningen kan have andre vinkler end de 90 grader.