6 TIPS: Pimp dine stolper

Stolper behøver slet ikke være så firkantede. Med enkle midler kan de ændre karakter, så de fremstår både unikke og dekorative. Uden at miste deres styrke. Se bare her.

1. Pyntekant virker som en slankekur

Fræser du en bred kant på et stykke af stolpens sider, virker det som en slankekur: Lys og skygge giver stolpen en flot form, der minder lidt om et timeglas.

Og der skal ikke meget til for at opnå den dekorative virkning. De viste pyntekanter er knap 20 mm brede på en 10 x 10 cm stolpe, så de svækker ikke stolpen.

På tyndere stolper bør kanterne være mindre. Til gengæld skal kanterne altid have samme længde og sidde i samme højde på alle fire sider. Er stolpen ru, bør du slibe den først, så træets overflade er mere glat.

Læs også: Sådan bruger du de geniale stolpesko

1 Vælg det rigtige fræsejern. Til en smal kant kan du bruge et 8 mm fasfræsejern. Vi bruger det store, som har skær på 20 mm. Begge faser 45 grader.

2 Mærk op og brug fræseren. Tegn på stolpen, hvor kanten skal fræses. Spænd stopklodserne fast. Indstil fræsedybden, og før fræseren langs kanten.

2. Klassiske riller omkring stolpen

Fræsede riller tæt på toppen af stolpen er en klassiker. Rillerne løber hele vejen rundt, og det er naturligvis et krav, at de møder hinanden helt præcist. Afstanden mellem rillerne, deres dybde og antallet af spor er helt op til dig, men du bør ikke fræse dem helt tæt. Så risikerer du, at fræse jernet slår en flig af træet. Den viste dekoration er to V-formede spor. Det er den løsning, de fleste vælger.

1

Vælg sporets form. V-formede fræsejern findes i mange udgaver. Vi vælger et jern med en diameter på 16 mm og en vinkel på 45 grader.

2

Vælg dybde og bredde. Hvis du øger fræsedybden, gør du samtidig rillen bredere. Her bør du lave et par prøver. Vi vælger at fræse i fuld dybde.

3

Fræs langs en lige kant. Nu er du klar til at fræse langs en lige kant (et anslag). Byg et anslag, der kan spændes fast på stolpen med tvinger.

4

Slib rillerne rene. Selv med et nyt, skarpt fræse-jern vil kanten blive lidt flosset. Spænd slibepapir på en liste, og slib et par gange i sporet.

2. Top med flot rund bue

Toppen på en stolpe skal beskyttes, fordi blottet endetræ suger 25-50 gange mere fugt end resten af et stykke træ. I stedet for at sætte en ”hat” på, kan du lave en flot, rund bue, som sørger for, at regnvandet løber hurtigt af. Rundingen saves først efter din opstregning - brug en skabelon, så du er sikker på, opstregningen er helt ens på begge sider af stolpen.

1

Når du har savet ud med en håndsav eller stiksav, slibes toppen helt rund. En båndpudser er mest effektiv.

4. Minimal ændring med stor effekt

At affase en kant betyder, at du fjerner nogle millimeter af stolpens skarpe kant. Det er nok den mindst synlige ændring, men faktisk den vigtigste, fordi den også har en funktion. Du fjerner splinter fra udsavningen, og maling dækker bedre på en kant, der ikke er så skarp. At ændringen også får stolpen til at se lettere og mere færdig ud er selvfølgelig et plus.

Kanten kan affases med høvl eller fræser.

1

Med høvl:

Læg stolpen stabilt. Mens du høvler, skal stolpen ligge stabilt. Sav en træklods til med et 90 graders snit, og spænd den fast med tvinger.

2

Brug rillen i høvlens sål. Elhøvlen har en v-not i sålen, så den er nem at styre langs kanten af stolpen. Fasen høvles et par millimeter ad gangen.

1

Med overfræser:

Vælg fræsejern. Overfræseren leverer en mere præcis fas end høvlen. Et fas-fræsejern kan affase stolpens kant i lyntempo.

2

Før fræseren langs kanten. Jo dybere du fræser, jo bredere bliver kanten. Indstil fræse-dybden, og før fræseren langs stolpens kant.

5. Stolpen går op i en spids

En spids ende på stolpen er den mest udbredte form for dekoration, vi kender. Har du en kap/geringssav, der kan gabe over en stolpe, er det pivnemt at skære spidsen. Ellers må du gribe din håndsav.

1

Med håndsaven er det nemmest at save spidserne helt ens, hvis du bruger en saveguide til at støtte savbladet.

6. Lange pyntespor er toppen af elegance

To brede spor på langs ad stolpen. Det giver en fantastisk effekt! Sporene skal selvfølgelig være lige lange, så også her må du bruge stopklodser i begge ender, når du fræser. Sporene fræses på en eller to sider af stolpen. På et stakit vil det typisk være ud mod vejen og ind mod din bolig, sjældent på siderne.

1

Vælg fræsejern og dybde. Her viser vi metoden med et 19 mm hulkel-fræsejern, men de findes i flere størrelser. Fræse-dybden sætter vi til 9 mm.

2

Mærk sporene op. Centrum på de to spor mærkes op på stolpen. Sætter du mærkerne 1/3 inde fra siden, får du et harmonsisk udseende.

3

Fræs mellem stopklodserne. Fræsedybden og afstanden fra stolpens kant er indstillet på overfræseren, så vi fræser fra stopklods til stopklods.

4

Slib rillerne. Fræsejernet efterlader et spor, der er en smule flosset, så sporene skal lige slibes rene med en slibesvamp.

Andre læser lige nu ...