En stolpesko er af galvaniseret jern. Den løfter stolpen op, men holder stadig stolpen fast til underlaget.

En stolpesko er af galvaniseret jern. Den løfter stolpen op, men holder stadig stolpen fast til underlaget.

Stolpesko til pergolaer og overdækninger

Bygger du en pergola eller en overdækning, øger du stolpernes holdbarhed ved at sætte stolperne fast i stolpesko frem for at grave stolperne ned.

LÆS OGSÅ: Pergola

Stolpesko til lysthuse og haveskure

Lysthuset her står på et støbt fundament, så stolpeskoene er limet fast i betonen. Uden støbt fundament kunne du vælge at støbe stolpeskoene fast i jorden.

Stolpesko til haveterrasser

Trækonstruktionen til denne terrasse står på stolpesko, som er støbt fast i hvert sit plastikrør. Rørene står i jordhuller, der også er fyldt op med beton.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Få en bore/skruemaskine til KUN 89 kroner

Lige nu får du 2 numre af Gør Det Selv sammen med en bomstærk 10,8 V bore/skruemaskine. For kun 89 kroner. Du sparer 459 kroner!

Se det gode tilbud her: 2 numre af Gør Det Selv + 10,8 V Bore/skruemaskine!

Her kan du se en video af bore/skruemaskinen fra NOVAPLUS:

Hvordan arbejder du med stolpesko?

Stolpesko kan støbes eller limes fast. I jord kan du bygge en støbeform af træ, men det er nemmere at bruge et rør, du kan støbe med våd beton i. Røret skal være så stort, at der er plads til mindst 3 cm beton på alle sider af stolpeskoens ankerjern. Ellers risikerer du, at betonen flækker.

Stolpesko limet i fundament.

Stolpesko limet i fundament.

I fundamenter vil man typisk sætte stolpeskoene i, når man har fyldt beton i støbeformen. Hvis betonen er hærdet, er det bedst at lime stolpeskoen fast. Bor hullet lidt større end ankerjernet, så der er plads til fx tokomponent epoxylim. Samme metode kan du bruge, hvis du skal sætte stolpeskoen fast i natursten eller i klippegrund.

Du kan også købe stolpesko, der er støbt i en betonklods. Det er en dyrere, men hurtigere løsning.

Læs også: Lær at støbe stolpesko

Stolpesko limet i natursten.

Stolpesko limet i natursten.

Særligt ved stolpesko

Du skal være omhyggelig med at støbe stolpesko fast i den rigtige højde. Især er præcision vigtig ved vandrette bjælker, hvor stolpesko, der kan justeres i højden, er en fordel. Når de er støbt fast, lægger du bjælken og justerer skoene, indtil bjælken er fuldstændig i vater.

Stolpesko gør konstruktionen mindre stabil

Vælger du at bruge stolpesko frem for at grave stolperne ned, bliver konstruktionen mindre stabil. Bygger du fx et læhegn eller stakit, er du nødt til at støtte stolperne med afstivendeskrå stolper.

Stolpeskoens dimensioner:


U-formede stolpesko fås primært i følgende spændvidder:

  • 50 mm
  • 75 mm
  • 90 mm
  • 100 mm
  • 125 mm

Hvis du ikke kan finde en stolpesko, der passer, kan du stemme ud i stolpeenden, så beslaget kan nå rundt. Eller du kan købe stolpesko, der kan justeres i bredden.