Tømrerens 20 bedste save-tips

Kunne du godt tænke dig at save på den smarteste måde med de flotteste resultater? Vi er især vilde med Tip nr. 19!

Tømrerens 20 bedste save-tips

Kap/geringssaven er genial, når du skal save et bræt til med et skråt snit forneden. Det skrå snit sørger for, at vandet kan løbe væk, så brættet ikke rådner så let.

Er du træt af flossede snit, ting, der ikke er helt lige, eller måske en sav, der hele tiden sætter sig fast? Så skal du kigge med her. Gør du som tømreren, er du sikker på, at dine snit sidder lige i skabet – hver gang! Det er nemt og ligetil, og du får den flotteste finish.

1. Sæt en stopklods på kapsaven og spar tid

Skal du save mange ens brædder til i samme længde på kap-/geringssaven, fx til et hegn eller en træterrasse, kan du spare tid ved at sætte en stopklods på saven. Klodsen spændes fast til landet, så brættet får den rigtige længde, når det lægges til rette i saven. Og du er fri for at skulle måle op og tegne streger på hvert eneste bræt, inden du saver.

2. Fukssvansen kan også bruges som vinkel

Til de grovere tømmersamlinger kan du bruge din fukssvans som vinkelmåler. Holder du den lige kant på håndtaget op til brættet og slår en streg, får du et vinkelret snit, når du saver efter stregen. Vælger du håndtagets skrå side, får du et 45-graders snit.

3. Undgå flossede snit i krydsfiner

Krydsfiner flosser let, når du saver i det med en fukssvans. Men ridser du først med en skarp hobbykniv, hvor du skal save, får du et meget renere snit. På billedet ses tydeligt, at hobbykniven har gjort underværker.

5. Klods hindrer saven i at sætte sig fast

Skal du save på langs i et mindre stykke træ med en fukssvans, kan du godt opleve, at saven sætter sig fast. Det gør savearbejdet hakkende, og det er der jo ingen grund til, når det er nemt at undgå. Du placerer blot en lille klods mellem de to stykker træ, når du har savet et stykke igennem træet. Klodsen giver mere plads i savsporet, så saven nu ubesværet kan arbejde sig gennem træet.

6. Sav terrassebrædderne rent til sidst

Når du bygger ting, hvor der skal monteres mange brædder på en stor flade, fx en træterrasse, et skur eller et hegn, kan det ofte betale sig at skære brædderne til til sidst. Du vil spare en masse tid ved at montere brædderne uden at skulle måle præcist op til hvert enkelt bræt først. Når alle brædder er monteret, lægger du den lange dyksavsskinne op, hvor du ønsker det færdige snit. Det kommer til at stå skarpt og superflot.

8. Understøt saven og få pænere snit

Skal du save et pladestykke til med dyksav og føringsskinne, er det vigtigt, at føringsskinnen ligger helt stabilt. Derfor bør du understøtte skinnen, hvis den er længere end pladen. Det kan gøres med en ekstra stump plade i samme tykkelse.

9. Skrå snit giver usynlige samlinger

Sætter du fodpaneler eller andre lister op, er det smart at skære listerne til med skrå snit, hvor de skal samles. Det skyldes, at listerne efter kort tid ved stuetemperatur vil trække sig lidt sammen, ca. 1-2 mm. Med skrå snit bliver samlingerne usynlige. Hvis listerne var skåret lige over, ville der være et tydeligt gab mellem dem.

10. Bryd laminatet først og få et flot snit

Hvis du skal save en laminatbordplade til, får du det flotteste resultat, hvis du saver i flere omgange med rundsaven. Sav først gennem laminatet og derefter gennem resten. Så undgår du at slå små skjolder af laminatet og får et flot snit.

12. Lad dyksaven save ned i underlaget

Skal du save en plade til med dyksaven, er det smart at lægge pladen på et underlag, som kan tåle, at du saver ned i det. Snittet bliver langt flottere, når klingen går dybere ned. Du undgår nemlig, at træet flosser, når du bruger denne metode.

13. Sav tæt på skruetvingen

Skal du save et stykke rundjern til i længden, er det smart at spænde stangen fast i en skruetvinge tæt på det sted, hvor snittet skal være. Så bliver det meget lettere at save stangen over med nedstrygeren. Hvis der er for langt mellem sav og tvinge, kan der opstå vibrationer, og det er sværere at save.

15. Spænd godt fast, før du saver

Det er helt elementært, at det, du saver i, skal være ordentligt spændt fast. Er det ikke det, sejler brættet, listen, pladen, eller hvad det nu er, rundt, og så er det umuligt at få et flot snit. Brug tvinger til at spænde med - og ikke bare “håndkraft”.

16. Led vandet væk fra endetræet

Når du skal save brædder til, der skal bruges til lodret beklædning udendørs, fx til et skur eller hegn, bør du gøre det med et skråt snit forneden. Et skråt snit leder vandet væk, så du bedre kan undgå råd, og bræddernes levetid forlænges. Det er let, hvis du saver med en kap-/geringssav, der hurtigt kan indstilles til fx 45-graders snit.

17. Skær tynde skiver med kapsaven

Kap-/geringssaven er genial, når du fx skal save loftslister og fodpaneler til. Det er tilpasningsarbejde, det betaler sig at gøre sig umage med, så du får en superflot finish. Og det får du, hvis du udnytter, at saven kan save helt tynde skiver. Det er stort set umuligt at måle op til det perfekte snit i første omgang. Men måler du listen af på en smule overmål og arbejder dig ind på det rigtige mål ved at tage små skiver ad gangen, får du det helt perfekte resultat.

19. Sav nedefra og undgå flosset snit

Runde snit savet med stiksaven har det med at flosse - især på undersiden, fx af en plade. Hvis pladen kan vendes, kan du save med bagsiden opad, så det flossede snit ikke bliver så synligt. Hvis ikke, kan du save nedefra som vist her.

20. Stearin gør det let at save i hårdttræ

Det er hårdt at save i hårdttræ! Men hvis du gnider lidt stearin på begge sider af fukssvansens savklinge, vil du opleve, at det går langt lettere. Brug fx et fyrfadslys, der er let at holde på.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer