Samling af afløb

Arbejdsforholdene er sjældent behagelige, men det er vigtigt alligevel at give sig god tid og arbejde forsigtigt, når man samler rør.

Der er ingen standardopskrift for, hvordan et afløb ser ud, for der er flere kombinationsmuligheder. Men der er naturligvis en række generelle anvisninger, du kan holde dig til.

SÅDAN SAMLER DU AFLØBSRØR
Samling af afløb SÆT DELENE SAMMEN Rørene til vandlåsen samles. Sørg for, at O-ringe og gummipakninger sidder rigtigt, og spænd samlingerne til med fingrene. Undgå brug af værktøj.
Samling af afløbTJEK, OM AFLØBET PASSER Når afløbet er samlet, skal du tjekke, om det passer. Pas på ikke at trække rørene ud i yderste position, så risikerer du utætheder, hvis røret får et lille stød.
Samling af afløbSKRU AFLØBET PÅ Skru vandlåsen på gevindstudsen under vasken. Også her klarer du arbejdet uden værktøj. Pas på, når du skruer vandrøret fast, så du ikke får skubbet til noget.
LUK LÅGEN – STØDER NOGET PÅ? Der skal ofte vrikkes, drejes og justeres en del, før det hele passer. Tjek til sidst, at der er plads til de ting, du opbevarer i skabet, så du undgår, at de støder på rørene.

TIPS: HUSK AT KØBE EKSTRA MATERIALER

Inden du køber nyt afløb, er det en god idé at tjekke, hvordan det gamle ser ud, og hvordan det er koblet sammen i toppen (til vasken) og i bunden (til husets afløb).

Begge steder kan du få brug for gevindtape (også kaldet paktape) eller pakgarn og paksalve. Og måske også en gummiring, hvis afløbet skal kobles sammen med en faldstamme.

Gevindtape, pakgarn, paksalve og gummiringe følger sjældent med, når du køber det nye afløb. Det skal købes separat.

LÆS OGSÅ: Inspektionskamera - derfor skal du have et inspektionskamera

VEDLIGEHOLD AFLØBET – OPPEFRA
HÆLD VARMT VAND I VASKEN Er afløbet trægt, men ikke helt stoppet, kan du ofte nøjes med at hælde kogende vand igennem rørene. Vær forberedt på, at det godt kan lugte i flere dage bagefter.
BRUG EN SVUPPER Virker det varme vand ikke, så prøv med en svupper. Hold en klud hen over overløbet (og risten i nabovasken, hvis du har en dobbeltvask).
RENS RISTEN Mange propper dannes umiddelbart under risten i bunden af vasken. Derfor er det en god idé at afmontere risten regelmæssigt og gøre den grundigt ren.
VEDLIGEHOLD AFLØBET – NEDEFRA
AFLØB MED BUNDPROP En bundprop i vandlåsen kan løsnes, og så kan vandlåsen renses, uden at hele rørsystemet skal skilles ad.
AFLØB MED PUNGVANDLÅS Har afløbet en såkaldt pungvandlås, er det nemt at rense. Låsen sidder monteret med gevind, der som regel er lige til at dreje af og på.
PROP DYBERE I SYSTEMET Har du prøvet alt – men forgæves, så kan det være en prop, der sidder i afløbet under “køkkenskabet”. En kloakrenser, der føres ned i røret, løser ofte problemet.

METODE: SÅDAN ARBEJDER DU MED PAKGARN

Pakgarn og paksalve bruges til at gøre en samling helt tæt. Det kan du få brug for, når du skifter afløb.

Arbejdsmetoden er ret enkel: Du starter med at vikle et tyndt bundt pakgarn stramt om gevindet på det rør, du skal tætne. Start midt på gevindet, og arbejd dig ud mod enden af røret. Der må ikke stikke pakgarn ud over enden på røret.

Klip, eller riv pakgarnet over, og smør et tyndt, jævnt lag paksalve på pakgarnet hele vejen rundt. Så kan du samle de to stykker rør.