Bålsted i jern

Har du lyst til at riste skumfiduser eller pølser i din have, når vejret er til det? Eller synes du bare, det er hyggeligt med åben ild? Så er bålstedet her noget for dig. Det er todelt – med et bålfad i stål og et underlag af granitsten. Bålfadet svejser du selv – vi viser dig hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.100 kroner

Intro

I denne gør det selv-vejledning viser vi dig, hvordan du:

  • skærer stålpladen til
  • svejser stålpladen sammen
  • laver to ringe og håndtag af rundjern
  • graver ud og bygger underlaget op
  • lægger granitsten og fuger med mørtel

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Vejledning

01
Stålplade og rundjern skæres til 4 Trin

Du skal først skære stålet til. Typisk vil det være en plade, der skal skæres en strimmel af, som du kan bukke rundt til en cirkel. Bålfadet her skal have håndtag og en ring foroven, der laves af rundjern.

1

Stålet skæres til i en aflang strimmel, der kan formes til en ring. Bredden på det aflange stykke bliver højden på det færdige bålsted. Her er højden 25 cm.

2

Kanterne files til, når du har skåret stykket ud. Vinkelsliberen kan godt efterlade et noget urent snit, så det er en rigtig god idé at køre med filen hele vejen langs kanten, så ingen risikerer at skære sig.

3

Rundjernene skæres til, så du kan sætte en kant på foroven hele vejen rundt på bålstedet. Skær også to mindre stykker ud, som du kan bukke til håndtag.

4

Stålstykket bukkes nu rundt, så det får en rund form. Tjek, at stykket er lige bredt i enderne, så du får en pæn samling med en ens højde. Er endestykkerne ikke lige brede, filer du dem til, så de er ens.

02
Svejs stålpladen sammen 4 Trin

Når du har fået formet den aflange stålplade til en cirkel, spændes den fast og svejses sammen. Til svejsning bruges her et elektrodesvejseværk, der egner sig fint til denne mindre opgave og er langt billigere end de mere avancerede såkaldte TIG- og MIG/MAG-anlæg. Har du ikke et svejseværk - eller har du ikke lyst til at investere i et - kan du evt. leje et. Husk altid at bruge sikkerhedsudstyr, når du svejser.

1

Spænd stålpladen fast til en jernplade, når den har den rette form. Sørg for, at endestykkerne ligger præcis ud for hinanden. Spænd en såkaldt jordklemme direkte fast til pladen, du skal svejse. Den fungerer som en sikkerhedsforanstaltning, så der er mindst mulig kontaktmodstand.

2

Svejs nu enderne på stålpladen sammen - først på indersiden. Derefter løsner du grebet og vender cirklen rundt, så den står op, og du kan svejse på ydersiden også.

3

Sammensvejsningen jævnes. Det kan ikke undgås, at der kommer nogle udbulnin-ger i samlingen, hvor du har svejset. De kan jævnes nogenlunde ud med en vinkelsliber.

4

Rundingen på bålstedet finjusteres med en hammer. Især ved svejsesamlingen er det nødvendigt for at få en pæn runding. Bålstedet lægges op på et tykt jernrør, som har den runde form, mens du forsigtigt slår med hammeren.

03
Lav to ringe og håndtag af rundjern 5 Trin

Rundjernet, du har skåret ud på længde til en top- og bundring til bålstedet og to håndtag, skal nu formes og svejses på. En skruetvinge er uundværlig, når du skal forme rundjernet, der spændes fast skiftende steder, mens det bankes i form med en mukkert. En mukkert er mest effektiv, da den har noget mere tyngde end en hammer.

1

Spænd ringen fast, og svejs enderne sammen, når du har fået slået ringen i den rigtige form. Sæt tvinger på hver side af samlingen med lidt afstand, så du har plads nok til at svejse.

2

Placér ringen på kanten af bålstedet, så du kan svejse den fast. Den giver en pæn rundet afslutning øverst på bålfadet og gør samtidig, at kanten bliver mindre skarp (hvis der fx er legende børn i haven, hvor bålfadet skal være).

3

Top- og bundringen svejses fast. Her er det blot nødvendigt med punktsvejsning, ca. pr. 15-20 cm. Lav evt. en beregning, hvor du måler omkredsen og ser, hvordan det går op med en afstand på 15-20 cm, hvis det er vigtigt, at du har lige lang afstand melem punkterne.

4

Buk to små stykker rundjern til håndtag. Spænd dem i en skruetvinge, og bank dem så i facon med en mukkert. Her er stykkerne til håndtag 25 cm lange, så selve håndtaget er 15 cm, og de korte stykker 5 cm.

5

Håndtagene placeres på bålfadet og svejses fast. Håndtagene placeres lige under topringen i hver side af bålfadets øverste kant. De holdes på plads med tvinger, mens du svejser.

04
Grav ud til bålstedet, og byg underlaget op 5 Trin

Bålstedet her skal være rundt, så du skal starte med at lave en cirkel i græsplænen. Her har bålstedet en diameter på 1 meter, men det er nemt at lave større eller mindre, alt efter hvad der passer hos dig.

Når du har markeret omkredsen på dit bålsted, skal der graves ud, så du kan bygge et solidt underlag op, som stenene kan lægges i. Det er vigtigt, da stenene ellers hurtigt vil arbejde sig op. Her skal granitstenene flugte med græsplænen, så plæneklipperen ubesværet kan klippe hen over kanten af bålstedet.

1

Mål op til den runde bålplads. Det gør du nemmest ved at placere en jernstang i midten på den ønskede plads. Fastgør en snor i jernstangen, som forbindes med en spade, og stik så en cirkel ud med spaden, mens du strammer snoren ud.

2

Grav ud til hullet. Det skal være 30 cm dybt, så der både er plads til et underlag af småsten, afretnings- grus og de øverste granitsten. Det er smart at smide det overskydende jord direkte op i en trillebør og køre det væk efterhånden.

3

Underlaget komprimeres grundigt med en brolæggerjomfru, så det er så fast som muligt.

4

Fordel underlaget af sten og grus. I bunden lægges her småsten, ca. 15 cm. Stabilgrus kan også bruges. Ovenpå et lag afretningsgrus på ca. 3 cm.

5

Afretningslaget fordeles jævnt og stampes let med brolæggerjomfruen. Tjek afstanden til græskanten, så du er sikker på, at der er plads til stenene, der skal ligge plant med plænen. Ca. 12 cm er fint her.

05
Læg granitsten, og fug med mørtel 5 Trin

Der bruges to slags granitsten, 10 x 10-cmsten rundt i yderkanterne og 5 x 5-cm-sten i midten. Stenene lægges her i beton og fuges med mørtel, så det bliver meget solidt.

1

Granitstenene lægges i beton. Køb en færdig tørbetonblanding, der blot skal røres op med vand, og fyld lidt oven på gruset til de første sten, der lægges. Start med de store sten rundt i kanten.

2

Stenene bankes på plads med en mukkert, fx når første række sten rundt i kanten er lagt. De slås helt ud til kanten og en smule ned i betonen.

3

Placér en sten i midten, når du kun mangler at lægge et par rækker omkring cirklens centrum, og fortsæt så med de små granitsten.

4

Fugerne fyldes med mørtel, som skal være ret flydende for at komme ned i alle revner. Mørtlen fordeles med en murske.

5

Brug nu en svamp til at massere mørtlen godt ned i fugerne og bagefter fjerne det overskydende. Vask, til du har en pæn flade.

Materialer

  • Stålplade, 1 mm tyk
  • Rundjern, 6 mm
  • Granitsten, 5 x 5 og 10 x 10 cm
  • Stabilgrus og afretningsgrus
  • Beton- og mørtelblanding

Specialværktøj

  • Svejseværk (kan lejes)

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Ca. 1.100 kr.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at svejse, men er det første gang, så øv dig lidt først.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...