Bålsted

Et bålsted er skønt til både hygge og udendørs madlavning. Du finder masser af inspiration og byggevejledninger her på hjemmesiden til, hvordan du kan bygge dit bålsted i haven.

  Bålsted i haven

  Et bålsted i haven skaber hygge, og der er masser af muligheder, hvis du vil lave et hjemmelavet bålsted, selv om der findes mange halvfærdige løsninger, som fx bålfade og færdige ildsteder af forskellig art. Du finder masser af inspiration og byggevejledninger her på hjemmesiden til, hvordan du kan bygge dit bålsted i haven.

  LÆS OGSÅ: Byg et nedgravet bålsted

  Sten til bålsted

  Hvis du bygger et hjemmelavet bålsted til haven, er det oplagt at bruge sten, som tåler varmen godt. Der findes ildfaste sten, der er beregnet til at kunne klare stor varmepåvirkning, men også lecablokke og “naturlige” sten som pigsten eller marksten kan bruges til et bålsted i haven.

  Et bålsted i pigsten eller marksten kan bygges ret simpelt, fx som en cirkel i græsplænen med en bålplads i midten. Stenene sættes på den høje led i stabilgrus, så du skal først fjerne det øverste jordlag og derefter lægge ca. 10 cm stabilgrus, som stenene bankes på plads i med en mukkert. Rundt om bålpladsen kan du bygge et par bænke, så der er gode siddepladser ved bålpladsen i haven.

  LÆS OGSÅ: Hjemmelavet bålplads i haven

  Du kan også vælge at støbe et bålfad i beton, eller svejse et sammen af jern.
  Har du et par overskydende sten fx fra en gammel flisebelægning, kan de også blot lægges eller limes oven på hinanden i en cirkel, som du kan lave bål i.

  LÆS OGSÅ: Nemt Bålfad støbt i baljer

  Rist til bålsted

  Det er en god ide med en rist til bålstedet, så du har mulighed for at lave simpel mad. En rist i rustfrit stål er perfekt, da den tåler varmen og udelivet godt. Det kan også være, du har en gammel rist fra en ovn, der kan bruges. Hvis du ved, at du vil bruge dit bålsted i haven til simpel madlavning, og derfor vil bruge en rist ofte, kan du overveje at lade risten være afgørende for, hvordan du bygger dit bålsted. Fx ved at tilpasse størrelse på bålstedet til risten, og ikke omvendt. Du kan også overveje bygge et bålsted, hvor der er mulighed for at sætte risten i flere forskellige højder, så du kan lave lidt mere avanceret mad.