Byg nemt og billigt espalier af rionet

Rionet - også kaldet armeringsnet - er den nemme løsning til espalier. Her bruger vi det til tre forskellige typer: et væg-espalier, et søjle-espalier og et buet espalier.

Når planterne får mulighed for at kravle til vejrs, syner din have både større og mere frodig. Vi viser dig her, hvordan du på en nem og billig måde kan lave et klassisk vægespalier – et smukt søljeespalier og et bueespalier i armeringsnet.

Sådan bygger du et nemt espalier

Store dekorative espalierer - du ser dem overalt i parker og store haveanlæg, bygget op med buer og søjler og beklædt med roser, klematis og andre klatrende og smukke planter. Umiddelbart kan det virke som som et kompliceret projekt at give sig i lag med at bygge et espalier til haven eller husvæggen, men det kan faktisk gøres både nemt og billigt. Og helt uden brug af et svejseapparat, selv om du arbejder med metal.

Rionet til espalier

Byggeindustrien har det perfekte materiale til det hjemmelavede espalier: Armeringsnet - også kendt som rionet. Det er nemt at arbejde med og billigt at anskaffe sig. Armeringsnettet kan bestilles hos den nærmeste jernforretning, men ligger den langt væk, kan det som regel købes via en lokal murer eller entreprenør.

LÆS OGSÅ: Armeringsnet er ikke kun til armering af beton

Deles med boltsaks

Armeringsnet består af rundjern, der er svejset sammen. Rundjernet fås i forskellige tykkelser, og nettet fås med forskellige størrelser »masker«. Til espalierer er et armeringsnet med 6 mm rundjern og en netstørrelse på 15 x 15 cm velegnet, fordi det har den fornødne robusthed uden at veje for meget.

Nettet kan deles med boltsaks, nedstryger eller vinkelsliber med skæreskive. Vi foretrækker dog at bruge boltsaksen. Et armeringsnet på 5 x 2,35 meter koster cirka 400 kroner, hvortil kommer cirka 25 kr. til henholdsvis binde- og ståltråd.

3 forskellige typer espalier

Når man bygger sit eget espalier, sætter kun fantasien grænser for form og størrelse. Udgangspunktet for vores tre modeller er klassiske væg-, rosen- og vifteespalierer. Da de viste modeller skabes uden brug af svejseapparat, er formen mere firkantet end hos deres forbilleder. Men ikke mindre dekorativ.

Vi viser, hvordan du bygger 3 forskellige typer espalier.

Sådan gør du

Det skal du bruge

Armeringsnet, 6 mm tykt og med netstørrelse på 15 x 15 cm

Binde- og ståltråd
• Bindetråd, 2 mm
• Ståltråd, 3 mm

Værktøj
• Boltsaks (evt. nedstryger eller vinkelsliber)
• Tommestok
• Bidetang og holdetang
• Lille bræt eller træklods

Del bindetråden op i stykker af cirka 15 cm med en bidetang. De skal bruges til at binde de enkelte dele af espalieret sammen med.

Udmål den længde, du skal bruge og klip espalieret til med en boltsaks. Brug træklodsen til at løfte nettet med, mens du klipper.

1. Vægespalier

Vægespalier-materialer:

• 75 x 180 cm armeringsnet (det færdige espalier er 45 cm bredt, da 15 cm på hver side er til afstands-ben til væg).
• 4-6 store søm eller skruer og rawlplugs til at fastgøre espalieret på væggen.

Vægespalier: De afmærkede felter markerer de fire steder, hvor rundjernet skal bukkes 90 grader til afstandsben.

Mål ud og klip espalieret i 75 x 180 cm. Klip derefter nettet af i hver side - undtagen de to tværstænger, der udgør »ben«, et foroven og et forneden. Buk »benene« med en holdetang.

Brug træklodsen som afstandsstykke, når »benene« klippes til. Boltsaksen skal vende samme vej hver gang, ellers bliver længden ikke ens på grund af de to bolthoveder på den ene side af boltsaksens kæber. Fastgør derefter espalieret på væggen med 4-6 søm. Brug rawlplugs og skruer i en murstens-eller betonvæg.

2. Søjleespalier

Søjleespalier-materialer:

• 210 x 225 cm armeringsnet (30 af de 210 cm skal ned i jorden).
• Bindetråd, cirka 5 meter.

Søjleespalier: Der klippes fire stykker, der bindes sammen med bindetråd. De afmærkede felter markerer, hvor rundjernet klippes væk, så søjlen kan stå fast i jorden.

Armeringsnettet er 225 cm bredt - det klippes op til fire sider a 45 cm med boltsaksen. Klip herefter de to nederste tværgående rundjern af, så espalieret senere kan trykkes ned i jorden.

Læg de fire sider ud på jorden, og sæt dem sammen til en søjle med bindetråd, der vikles om jernet og strammes med bidetangen. Bind for hver tredje »maske« i de to endefelter.

3. Bueespalier

Bueespalier-materialer:

• 6 stk. armeringsnet a 210 x 30 cm.
• 3 stk. armeringsnet a 150 x 30 cm.
• Bindetråd, cirka 5 meter.
• Ståltråd, cirka 2 meter.

Bueespalier: De to trekantede søjler og den trekantede overligger sættes sammen med binde- og ståltråd.

De afmærkede felter er dér, hvor rundjernet klippes væk, så buens søjler kan stå fast i jorden.

De seks stykker i 210 x 30 cm bindes sammen til to trekantede sidesøjler med bindetråd. Husk at klippe dem til i bunden, så de kan stikkes ned i jorden. De tre stykker i 150 x 30 cm bindes til en trekantet overligger. Klip overliggeren til som vist her, og skub sidesøjlerne op til den. Bind delene sammen med ståltråd. Det har større styrke end bindetråden. Bind både vandret og lodret i felterne mindst fire steder.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Espalier