Hvornår skal jeg bruge armeringsnet?

Se hvordan du bruger armeringsnet til armering af beton. Armeringsnet kan også bruges til andre populære gør det selv-projekter, fx hegn, højbede og espalier. Se mulighederne her.

Armeringsnet: Det er simpelt, men dekorativt at bygge hegn i armeringsnet, selvom det egentlig er lavet til helt andre formål.

Det er simpelt, men dekorativt at bygge hegn i armeringsnet, selvom det egentlig er lavet til helt andre formål.

Armeringsnet er et stålnet, eller gitter, typisk af 4, 5, 6, 8 eller 10 mm stål, der er svejset sammen, så det danner et net med masker på 15 x 15 cm.

Armeringsnettet, der ofte kaldes rionet, bliver brugt til at armere beton. Når betonelementer til byggeri støbes, lægges armeringsnet, eller armeringsjern i enkelte stænger, ind i betonen for at hindre den i at knække under og efter byggeriet.

Det samme princip bruges, hvis du støber et betondæk (gulv). Her kan armeringsnettet i øvrigt bruges til at binde gulvvarmeslanger fast til.

I denne gør det selv-vejledning lægger vi gulvvarme i slanger på et armeringsnet: Gulvvarme til halv pris

Hvis du støber en bordplade, en bænk eller andre elementer i beton, bør du også armere dem med armeringsnet eller løse armeringsstænger mage til dem, nettet er svejset sammen af.

Tykkelsen afhænger af formålet

Til et betongulv, som er der, de fleste gør det selv’ere får brug for at armere, er 6 mm armeringsnet passende. Støber du fx en tynd betonbordplade, kan du overveje 4 mm armering, men vær opmærksom på, at det går ud over styrken. Tykkere stål er som udgangspunkt stærkere end de tyndere udgaver.

Armeringsnet som hegn i haven

Selvom armeringsnet er lavet til armering af beton, har de med tiden fået andre anvendelsesmuligheder. Du har formentlig set flere havehegn opført i armeringsnet, enten de typer, der ruster med tiden, eller de rustfri.

Det er forholdsvis nemt at bygge et hegn, der består af træstolper, som ameringsnettene hæftes fast til med klamper, eller – i den lidt mere elegante version – hvor der bores huller i stolperne, som armeringsnettets ender kan stikkes ind i.

Armeringsnet: Hegnet her er bygget af armeringsnet omgivet af trærammer.

Hegnet her er bygget af armeringsnet omgivet af trærammer.

Brug armeringsnet til espalier og højbede

Det er også oplagt at bruge armeringsnet til espalier.Eller som denne gør det selv-vejledning, hvor vi bygger et højbed med armeringsjern, som planterne kan vokse opad: Højbed med vedligeholdelsesfrie materialer - holder i 20 år!

Sådan klipper du armeringsnet over

Du kan vælge at dele dine armeringsnet med en vinkelsliber, men det er langt lettere, mindre støjende og mindre besværligt at klippe dem over med en boltsaks. Det kan gøres præcist, pænt og lydløst.

Armeringsnet: Boltsaksen er det bedste redskab til at klippe i armeringsnet.

Boltsaksen er det bedste redskab til at klippe i armeringsnet.

Derfor kaldes armeringsnet også for Rionet

Du vil ofte høre armeringsnet omtalt som “Rionet”. Oprindelsen af det navn er behæftet med lidt usikkerhed, men det er meget, sandsynligt, at den stammer fra den første danske producent af armeringsnet, Ribe Jernindustri (der ikke har produceret armeringsnet de seneste 20-25 år).

Ribe Jernindustri brugte varemærket Rio, der formentlig er en sammenstilling af ejerfamiliens navne. Ejeren hed Obbekjer, og datteren Maria blev kaldt Rie, så Ri(e)Obbekjer kan være oprindelsen.

Det kan dog også være, at “Rio” er opstået, fordi Ribe på ægte sønderjysk kan lyde som “rio”.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer