Byg hegnet som et espalier til klatreplanter

Det er svært at finde ulemper ved at bruge bygge hegnet som et stort espalier. Det er billigt, enkelt at sætte op og kan tilpasses næsten ethvert behov. Få vejledningen her.

Intro

Et espalier er en simpel løsning, når haven skal hegnes ind. Et espalier består i al sin enkelhed af nogle vandrette lister skruet fast til nedgravede stolper. Langs tværstolperne sætter man forskellige planter, så espalieret kommer til at virke let og luftigt, men alligevel giver en markant afgrænsning.

LÆS OGSÅ: Espalier

Grønt eller bart?

Fordelen ved espalieret er, at man selv er herre over, hvor åbent eller hvor tæt man vil have det. Espalieret er en slags levende hegn, der kan plantes til med slyngplanter, så listerne kun viser sig få steder mellem de grønne blade. Man kan også vælge at lade det stå, som det er, eller kun plante nogle få klatreplanter.

Højden på hegnet kan varieres efter behov, og sidst, men ikke mindst er denne type hegn nok den billigste form for hegn, man kan lave.

Indgangene til haven er lavet som pauser i espalieret, hvor kun overliggeren samt den øverste liste er gennemgående. Sætter du et par slyngplanter ved stolperne til indgangene, forvandler de sig til flotte, grønne portaler i løbet af et par år.

Klar, parat, færdig

Det går hurtigt med at stille espalieret op, når man først kommer i gang. Alle listerne og overliggerne skal males mindst én gang, inden de sættes op. Det er noget nemmere at male dem, når træet ligger ned, hvilket samtidig har den fordel, at træet også bliver behandlet i samlingerne.

Alt er malet med hvid heldækkende træbeskyttelse. Efter opsætningen blev listerne rullet over en ekstra gang på indvendig og udvendig side.

Vejledning

01
Grav huller og sæt stolper i 3 Trin

1

Spænd en snor ud til at sætte stolperne efter. Mål ud, hvor stolperne skal placeres, og grav ca. 80 cm dybe huller med et pælebor.

2

Tjek, at hullet er stort nok, til at stolpen kan placeres i lod ind mod snoren.

3

Sæt stolperne på plads, og hold dem i lod, mens der fyldes jord i hullet. Stamp jorden let med en lægte. Tjek, at stolpen stadig er i lod, og stamp så jorden hårdt omkring stolpen.

02
Sæt hegnet op 7 Trin

1

Brug et langt lige bræt til at afmærke den nederste listes præcise placering på stolperne med. Arbejder du alene, kan du lade brættet hvile på en listestump skruet til stolpen.

2

Afkort et stykke liste på 20 cm, og brug det som afstandsklods, når de øvrige lister skrues på.

3

Det er tilstrækkeligt at fastgøre listerne med en 4,0 x 60 mm skrue for hver samling.

4

Sav stolpeenderne, så de flugter med de øverste lister.

5

Læg brædderne til overliggerne oven på stolperne, og kort dem af, så de stikker et par cm ud over stolperne.

6

Skru overliggerne på med 5,0 x 90 mm skruer ned i stolperne samt nogle få 4,0 x 60 mm skruer ned i de øverste lister.

7

For at få helt præcise samlinger mellem overliggerne er det smart først at skære den ene til og skrue den fast med et par skruer for enden. Herefter løftes brættet op, og det andet bræt lægges på plads nedenunder. Så kan savsnittet tegnes af efter det første bræt.

03
Den nemmeste måde at male på 2 Trin

1

Mal alle lister, inden de skrues fast til stolperne. Brug evt. en langhåret rulle - så går det stærkt.

2

Stolperne males nemmest, efter de er gravet ned. Da de er trykimprægnerede, behøver de ikke behandling under jordoverfladen.

Materialer

75 x 75 mm trykimprægnerede stolper:
• Høje stolper (A) a 290 cm
• Lave stolper (B) a 190 cm

25 x 50 mm trykimprægnerede lister:
• Listebeklædninger (C) a 6 m

19 x 145 mm trykimprægnerede brædder:
• Overliggere a 6 m (E)

Endvidere:
• 4,0 x 60 mm skruer
• 5,0 x 90 mm skruer
• Heldækkende træbeskyttelse

Pris

25 x 50 mm trykimprægnerede lister kan normalt købes for under en tier pr. meter. Dertil kommer en 75 x 75 mm stolpe for hver 110 cm samt en overligger af 19 x 145 mm trykimprægneret træ.
Alt i alt kun cirka 150 kroner pr. meter hegn, hvis du bruger fem vandrette lister som her.

Prisen for planterne varierer naturligvis efter, hvilke planter du vælger, men vil typisk ligge mellem 50 og 150 kroner pr. meter.

Tegning

Sådan byggede vi

Stolperne (B) graves 80 cm ned i jorden med et mellemrum på 110 cm. Tværlisterne (C) placeres for hver 20 cm. Den nederste tværstolpe skal være 5 cm fra jorden. Overkanten af indgange udgøres alene af en overligger (E).

Sådan byggede vi

Video

TIPS: Nemt dybdestop med tape

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Espalier