Et espalier er en simpel løsning, når haven skal hegnes ind. Et espalier består i al sin enkelhed af nogle vandrette lister skruet fast til nedgravede stolper. Langs tværstolperne sætter man forskellige planter, så espalieret kommer til at virke let og luftigt, men alligevel giver en markant afgrænsning.

LÆS OGSÅ: Espalier

Grønt eller bart?

Fordelen ved espalieret er, at man selv er herre over, hvor åbent eller hvor tæt man vil have det. Espalieret er en slags levende hegn, der kan plantes til med slyngplanter, så listerne kun viser sig få steder mellem de grønne blade. Man kan også vælge at lade det stå, som det er, eller kun plante nogle få klatreplanter.

Højden på hegnet kan varieres efter behov, og sidst, men ikke mindst er denne type hegn nok den billigste form for hegn, man kan lave.

Indgangene til haven er lavet som pauser i espalieret, hvor kun overliggeren samt den øverste liste er gennemgående. Sætter du et par slyngplanter ved stolperne til indgangene, forvandler de sig til flotte, grønne portaler i løbet af et par år.

Klar, parat, færdig

Det går hurtigt med at stille espalieret op, når man først kommer i gang. Alle listerne og overliggerne skal males mindst én gang, inden de sættes op. Det er noget nemmere at male dem, når træet ligger ned, hvilket samtidig har den fordel, at træet også bliver behandlet i samlingerne.

Alt er malet med hvid heldækkende træbeskyttelse. Efter opsætningen blev listerne rullet over en ekstra gang på indvendig og udvendig side.

Download artiklen på den grønne knap øverst til højre og få hele vejledningen til, hvordan du bygger et havehegn af espalier.