Byg selv et espalier i træ

En opbinding på et espalier af træ kan være en elegant og pladsbesparende måde at have et frugttræ stående. Vi viser dig, hvordan du gør.

Træskelettet skal sidde godt fast

Træskelettet, som træet bindes op til, skal være godt forankret i muren, så det ikke giver sig, når træet først vokser til. Træet her er en smule skævt, men det rettes nemt til, når det først bindes op.

Anlægsgartneren starter med at klippe båndene af og trække den pind ud, som træet har været fæstnet til. Princippet i et espalier er, at grenene formes i et bestemt mønster. På dette espalier vil vi kun have vandrette grene.

Beskær træet

Derfor klippes alle de grene af, som ikke passer med de vandrette trælister. Der må kun bindes en gren til hver træliste. Nogle grene vil naturligvis ikke sidde lige ud for en vandret træliste. I disse tilfælde bøjes grenen enten op eller ned, så den kan bindes til listen.

Til opbindingen benyttes hampesnor, som er rimeligt skånsomt mod træet. Du bør dog se efter, om snoren gnaver sig ind i træet, ca. hvert halve år. Fagmanden starter i toppen, så han er sikker på, at stammen står lige i forhold til træskelettet.

Bind grenene op

Herefter bindes hver enkelt gren op til træskelettet. Nogle grene bør have to opbindinger, så de ligger helt tæt til trælisten. På samme måde fortsættes der, indtil alle grene er bundet op.

Afstanden mellem de vandrette trælister bør være omkring 30 cm, så bliver træet tæt og flot. Med tiden vil træet sætte nye skud, der enten bindes op eller klippes af.Selv om træet her ser lidt nøgent ud, skal det nok vokse sig tæt og kraftigt efter en sæson eller to.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Espalier