Skal der fiberdug under granitskærver?

SPØRGSMÅL:

Jeg har lavet et bed, som skal have et bunddække af granitskærver. Nu er jeg i tvivl, om der skal lægges fiberdug under?

SVAR:

Det er klart en fordel at lægge fiberdug under, så du slipper for at luge ukrudt i bedet. Der skal nemlig ikke meget lys til for, at ukrudtet kan gro, selv om jorden er dækket af skærver.

Der findes flere forskellige typer fiberdug, og her er “ukrudtsdugen” det rigtige valg. Den er lystæt og uv-bestandig. Den slipper vand, gødning og andre næringsstoffer igennem, men lukker af for lyset. Vælg en kraftig type på minimum 50-100 gram pr. m2. Den kan både udrydde og hæmme ukrudt og holder jord og skærver adskilt.

Typisk ligger dugen tæt på overfladen. Derfor skal den også være uv-behandlet, så den ikke bliver nedbrudt og mørnet af sol og lys. Hvis du skal have planter i bedet, laver du blot små huller i dugen med en hobbykniv.

LÆS OGSÅ: Bruger du (også) din ukrudtsbrænder forkert?

VÆLG DEN RIGTIGE FIBERDUG TIL FORMÅLET:

Ukrudtsdug: Kraftig, lystæt og uv-bestandig. Bruges typisk under skærver. Bremser ukrudt og holder jord og skærver effektivt adskilt.

Vækstdug: Let og gennemsigtig. Bruges typisk i urtehaven. Slipper lys, luft og vand igennem og beskytter mod frost mv.

Fiberdug til dræn: Stærk og elastisk. Bruges typisk omkring faskiner. Slipper vandet igennem, men ikke sand, grus og småsten.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven