Byg et flot og enkelt foderbræt

Hører du til dem, der er vilde med små fugle i haven? Af kun et enkelt bræt kan du hurtigt bygge et foderbræt, som både du og fuglene vil elske.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
200 kroner

Intro

Hele konstruktionen er supersimpel, og de enkelte dele holdes blot sammen af lim. Brug trælim til udendørs brug, eller vælg en PU-lim.

Hvis du er nybegynder, så kan du lave en prøveudskæring på et almindeligt bræt, før du kaster dig over egetræ, teak eller sibirisk lærk.

Vejledning

01
Delene saves ud og sættes sammen 5 Trin

1

Sav alle delene ud efter skæreplanen. Det bedste resultat opnås med en kap-/gerings- sav. Så bliver vinklerne 100 % nøjagtige. Tag højde for, at savklingen laver et spor på 2-3 mm, så stykkerne ikke bliver for små.

2

Bor et 12 mm hul til stålrøret i undersiden af bunden (B). Bor ikke helt igennem – stangen skal jo ikke ryge op til fuglene. Lim evt. en 4 x 4 cm klods midt på undersiden, før der bores. Det giver mere stabilitet.

3

Lim delene sammen. Start med at lægge 3 stykker kraftig tape (pakketape) ud på bordet med klæbesiden opad. Læg så alle delene på tapen, som de er vist på skæreplanen, helt tæt. Kom lim i samlingerne.

4

Saml delene. Når trælimen er fordelt i samlingerne, er det let at folde det hele sammen; delene holdes på plads af tapen. Til sidst sikres med et par stykker tape hen over åbningen, så samlingerne holdes tætte.

5

De sidste detaljer. Når brættet er samlet, tørres overskydende lim af med en fugtig klud, og siderne (F) limes på. Når limen er tør, kan du fjerne tapen, slibe efter og til sidst montere stålrøret i bunden.

Materialer

18 x 200 mm bræt (her en egetræshylde), 80 cm
12 mm rustfrit stålrør, 120 cm
Trælim/PU-lim, pakketape

Tidsforbrug

3-4 timer + tørretid.

Pris

Under 200 kr.

Sværhedsgrad

Et rigtigt begynderprojekt, der ikke tager lang tid.

Tegning

Skæreplan

Hele herligheden skæres ud af et enkelt bræt. Her har vi brugt en 18 mm stavlimet egetræshylde på 20 x 80 cm.

Tegn delene op på brættet, før du begynder at save. Når delene er savet ud i de rigtige vinkler, slibes alle kanter med fint slibepapir og lægges op som vist på billedet.

Præcise snit opnår du bedst med en kap-/geringssav.

Skæreplan

De to sider (F) skæres vinkelret af.

Bemærk, at vinklerne ikke er ens på alle snit. Mellem den høje bagside (C) og det ene tagstykke (D) er den 67,5 grader. Øvrige snit er 45 grader.

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Foderbræt og fuglehus