Vælg den rigtige græsblanding

Skal du efterså eller plante nyt græs på et større område, er det vigtigt, at du får valgt en græsfrøblanding, som passer præcis til din have. Derudover kan du også roligt regne med, at de billigste frøblandinger – med sikkerhed – også er de klart dårligste!

Græs er ikke bare græs – der findes et hav af arter og sorter, og det er bestemt ikke alle græsfrø, som er egnet til en plæne.

For at kunne bruges hér skal den både være slidstærk, kunne tåle tørke og kulde, sol og skygge og fra naturens hånd være lavtvoksende. Derudover skal den færdige plæne helst være rimelig modstandsdygtig overfor svampe- og insektangreb.

Producenterne mikser forskellige græsfrø

Desværre findes der ikke én enkelt art, som møder alle disse krav, og derfor laver producenterne blandinger, som består af græsfrø fra flere forskellige græsser, som regel 4-5 arter.

Man blander fx en slidstærk rapgræs, med en knap så slidstærk, men hurtigspirende rødsvingel. Og hvis der så lige kommer noget lavtvoksende hvene med i blandingen, har du gode chancer for, at der kommer græs op af jorden – også i en plæne hvor jorden er vidt forskellig i for- og baghaven.

Redaktionen anbefaler: Prof-tips til græsplænen: 5 simple trin!

Undgå slagtilbud på græsfrø

Producenterne er godt klar over, at de færreste kan overskue at sætte sig ind i græsfrø, og derfor sælges blandinger typisk med betegnelser som handler om, hvad de er specielt velegnet til fx ”Turbo Eftersåning”, Villagræs Slidstærk” eller ”Skyggegræs”.

Det er fornuftigt og pædagogisk, og et langt stykke hen ad vejen kan du også rolig regne med, at det passer! Derimod skal du holder dig langt væk fra de ”gode” slagtilbud med to kg græsfrø til næsten ingen penge i super- eller byggemarkedet.

Tjek varedeklarationen på dine græsfrø

I det hele taget skal alarmklokkerne lyde, hvis det ikke er deklareret, hvilke typer græs der er i grøsfrø-blandingen, og hvor den kan sås.

Du risikerer ikke kun elendig spiring, du kan også at få alt muligt andet end prydgræs med i blandingen.

Også hér gælder altså devisen: ”Du får, hvad du betaler for”.

Græsfrø til alle typer plæner – også din!

I Skandinavien er vi førende inden for forædling og produktion af græsfrø, og der findes strengt taget ikke den jordtype eller det voksested, som ikke har sin egen specialiserede blanding:

• Du kan få græsfrø-blandinger til sandet eller leret jord.

• Du kan få super robust græs til haver med et stort ”fodbold-slid”.

• Ønsker du græs, som vokser ekstra langsomt og lavt, så du ikke skal slå plænen så tit, er det også en mulighed!

• Har du mange store træer i haven, kan du få græs, som trives særdeles fint i skyggen.

• Til de utålmodige sjæle er der lavet græsfrø-blandinger, som spirer ved lavere temperaturer, hvilket betyder, at plænen komme hurtigt fra start om foråret.

• I nogle blandinger er frøene blevet beklædt med kalk, hvilket ruster græsset bedst muligt til at konkurrere mod mos.

• I specielle eftersåningsblandinger, er frøene beklædt med diverse næringsstoffer, som sikrer de spæde græsplanter en flyvende start.

    Andre læser lige nu ...