Prof-tips til græsplænen: 5 simple trin!

Det tager ikke de professionelle gartnere mange timer at rette en ujævn græsplæne op. Du kan gøre dem kunsten efter og forvandle en ujævn og forsømt plæne til et flot og indbydende græstæppe. En weekend i haven er alt, hvad der skal til.

Græsplæne - sådan bliver den grøn igen

Ligner din græsplæne en pløjemark? Bare rolig, den kan sagtens blive sund og smuk igen.

Græs er flot, og det er en ualmindelig stærk plante. Derfor er græs praktisk at have i haven, men trods alle sine stærke sider behøver græsset din hjælp. Ellers bliver det invaderet af mos, mælkebøtter og andet ukrudt. Og er skaden sket, kan det virke uoverkommeligt at rette op på forsømmelserne. For skal det hele pløjes op, eller skal der lægges dyrt rullegræs?

Svaret fra de professionelle gartnere er heldigvis, at langt mindre kan gøre det. Så her retter de op på en træt, bulet og nedslidt græsplæne med et minimum af materialer, og de bruger kun nogle få timer på arbejdet.

De bruger en stor og effektiv vertikalskærer, som du må leje dig frem til – eller klare dig med mindre værktøj og mere tid.

Når arbejdet er færdigt, ligner plænen ærlig talt noget, som hunden har rodet sig frem til. For nu er det græssets tur til at vise, hvad det dur til. Og det tager den tid, det tager. Typisk fem-seks uger. Men så bliver plænen også næsten som ny.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en stærk plæne med græsarmering!

Trin 1: Fjern mos og ukrudt

Både mos og ukrudt skal væk, inden du kan komme videre. Du kan forsøge dig med håndkraft, når det gælder ukrudtet, men gartnerne er ikke i tvivl: Der skal mere effektive midler til; kemi, som også får bugt med det småukrudt, der altid vil være imellem græsstråene.

Mosset får jernvitriol, som er et fint salt, der effektivt tager livet af mosset. Ukrudtet får et ukrudtsmiddel, der nøje doseres efter producentens anvisninger. Og så er det bare at vente en uges tid, før du for alvor kan komme i gang.

Trin 2: Luft plænen

Græs skal have luft. Så de døde ukrudtsplanter skal væk, og jorden skal løsnes. Det klarer en vertikalskærer særdeles effektivt. Gartneren bruger en stor, effektiv model. Den kan du leje. Eller du kan købe en lille model og bruge noget mere tid.

Trin 3: Ret plænens ujævnheder

Frem for at angribe alle de utallige buler og huller et for et tager gartnerne her hele plænen på én gang. Opgaven er ikke at lave en vandret flade, men at fjerne knolde og huller, så græsplænen følger terrænet, men samtidig har en jævn og pæn overflade. Jorden er en færdigblandet plænedress/topdress, der kan leveres i bigbags (tjek priser på nettet).

Hvis du har mindre huller

Hvis du ikke har en ujævn plæne, men blot et enkelt hul eller to, fx efter et nedlagt blomsterbed, kan du nøjes med at udbedre det lokalt.

Du kan enten blande blomsterjord og murergrus i forholdet 1:1 eller købe en færdigblandet topdress i mindre poser i byggemarkedet eller på planteskolen. Har du flere huller, der skal udbedres, kan færdigblandingen bedst svare sig rent arbejdsmæssigt.

Små huller opstår nemt, fx når du har nedlagt et bed, eller der har været meget trafik på en enkelt plet.

Drys plænedress ud i hullet. Hvis det er et dybt hul, der kræver et tykt lag, kan du med fordel blande græsfrø i jorden.

Jævn jorden ud. Der må gerne være en smule top på, da jorden altid sætter sig lidt med tiden.

Giv jorden gødning, som du drysser ud sammen med græsfrø (hvis du ikke har blandet frøene sammen med jorden fra starten i trin 2).

Riv jorden. Flest mulige græsfrø skal ende med at være dækket af jord. Nu er det blot at vente på græsset (og vande i meget tørre perioder).

Trin 4: Giv kalk og gødning, og så nyt græs

Det vigtigste for en græsplæne er, at græsset trives godt. Det kræver, at det har noget at vokse af. Derfor er det altafgørende, at du gøder plænen tilstrækkeligt, også nu, hvor du genopbygger den. En NPK-gødning to-tre gange i foråret og om sommeren er den nemmeste måde. Bruger du naturgødning, koster det lidt mere, men du slipper med at gøde én gang årligt.

Vælg den rette græstype

Næsten alle græsfrøblandinger består af flere græsarter. Forskelligheden skal sikre, at græsset både er stærkt og grønt hele året.

Det er langtfra ligegyldigt, hvor du skal bruge græsset. Skal det stå i skygge eller fuld sol? Skal det pryde eller (også) fungere som fodboldbane? Skråner din grund, så dele af plænen drænes, mens andre dele oversvømmes?

Heldigvis er de fleste producenter gode til at navngive deres frøblandinger, så du nemt kan se, hvilke egenskaber de har. Du kan overveje, om dele af plænen skal have én type græs, mens andre dele skal have en anden. Generelt bør du holde dig fra de helt billige blandinger, der ofte spirer dårligt.

GRØN OG LANGSOM er kodeordet for den langsomtvoksende og slidstærke blanding her.

TIL DE SKYGGEFULDE HJØRNER er det klogt at vælge en særlig egnet type.

FULD FART PÅ SPIRINGEN lover græsblandingen her. Græssorterne er tydeligt deklareret på emballagen.

Trin 5: hold plænen i topform

Om fem-seks uger har du en flot græsplæne. Og den skal du vedligeholde, hvis den skal holde sig smuk. Den skal slås rigtigt, og to-tre gange i løbet af forår og sommer skal den have gødning (én gang, hvis du bruger naturgødning).

Plænen skal luftes (vertikalskæres), gerne en gang årligt i efteråret. Hvis græsset trods det ser trist ud, bør du købe en jordbundsanalyse. Er jorden sur, skal du give den kalk. Men ikke oftere end hvert 4.-5. år.

Sådan skal du klippe græsplænen

Alle plæneklippere kan justeres i højden, alt efter hvor langt du ønsker, at græsset skal være. Og det er der en god grund til. Græsset skal nemlig ikke have samme længde hele året rundt.

I foråret skal græsset nå en længde på 6-8 cm, før du slår det første gang. Og herfra må du aldrig slå det lavere end 4 cm. For så svækker du det, og det taber slaget mod ukrudt og mos.

I de tørreste sommermåneder kan du med fordel lade græsset være længere og dermed stærkere. Til gengæld skal årets sidste plæneklipning ikke efterlade græsset længere end 4-5 cm, fordi langt græs lettere angribes af svamp i vinterperioden.

Sådan skal du klippe græsplænen

Der er kun én måde at tjekke din plæneklippers helt præcise klippehøjde på: Få fat i tommestokken!

Alle græsslåmaskiner har en eller anden form for højdeindstilling. Brug den aktivt - det betaler sig virkelig!

    Andre læser lige nu ...