Pumpen skal passe til faldet
Du kan købe forskellige vandløbssæt, afhængigt af hvor stort et vandløb du ønsker. Vores består af en beholder, en pumpe, en slange og endelig et vandtæt underlag/folie. Anlægsgartneren starter med at grave beholderen ned, så den er i niveau med jorden.
Herefter måler anlægsgartneren højden på faldet. Her er faldet en halv meter, hvilket ikke er noget problem, da pumpen kan klare op til 1,3 m niveauforskel. Nu skal pumpen samles.
Slangen og pumpens ledning køres igennem det lille hul på siden af beholderen, og slangen monteres på pumpen. Pumpen lægges nu ned i bunden af beholderen, og det gennemhullede låg skrues fast. Herefter skal anlægsgartneren i gang med at forme vandløbet.
Giv vandløbet liv
Med en skovl modellerer han vandløbet i grove træk. Laver du nogle små terrasser ned ad vandløbet, er det med til at give en smule liv, modsat et helt snorlige vandløb.
Når vandløbets overordnede løb er formet, tilpasser anlægsgartneren det sidste med hænderne. Nu skal den vandtætte folie placeres. Folien er ikke særlig bred, så det er vigtigt, at du er omhyggelig med at placere den, så der i midten er en fordybning, hvor vandet kan løbe.
Folien holdes her på plads med marksten, men du kan bruge granit eller andre sten. I første omgang lægger anlægsgartneren nogle forholdsvis store sten lidt spredt rundt på folien, så han er sikker på, at den ikke forskubber sig.
LÆS OGSÅ: Småsten til haven
Brug din kreativitet
Anlægsgartneren monterer nu slangen til den kunstige udspringssten og placerer stenen i toppen af vandløbet. Rundt langs den kunstige sten placeres nogle andre sten, som er med til at holde den på plads, samtidig er de med til at skjule slangen. Nu skal vandløbet blot bygges færdigt.
Anlægsgartneren lægger de store sten forneden og sørger samtidig for, at der er en smule variation i måden, de ligger på. Det er en smagssag, hvor mange sten man ønsker i vandløbet.
Her vil vi både skjule beholderen og foliens kanter med sten. Vandløbet er bygget færdigt, og anlægsgartneren graver slangen ned ved siden af vandløbet. Så den er skjult, men samtidig nem at komme til, hvis det skulle blive nødvendigt.
Dekoration af vandløbet
Til sidst skovler anlægsgartneren grus op på siden af stenen, så det ligger solidt fast. Beholderen fyldes med vand, og der sættes strøm til pumpen, hvorefter vandet gerne skulle begynder at risle. Vil du gøre lidt ekstra ud af dit vandløb, kan du plante nogle sivplanter.
Ud over at de er dekorative, hjælper planterne også med at holde vandløbet frit for alger, da de optager nogle af de næringsstoffer, der med tiden oplagres i vandet. Planterne skal blot klemmes inde mellem nogle sten, så de ikke flyder med vandet. Vandløbet er nu færdigt, og du kan nyde den rislende lyd fra vandet.