Egenskaber ved småsten

Ofte kan du erstatte hele eller dele af den faste belægning med småsten. Småsten er relativt billige og lette at etablere, men de kræver lidt mere vedligeholdelse.

Småsten
© Foto: Lasse Hansen, Kristian Septimius Krogh, Lars Dalsgaard, Sten-design m.fl.

Egenskaber ved småsten

Belægningerne i denne gruppe dræner vandet effektivt væk og er skridsikre i al slags vejr. Skærver er knuste sten, ofte granit, de findes i flere farver og størrelser. Småsten er runde natursten, der afhængigt af størrelsen kaldes perlesten eller nøddesten. Grus til belægning er ikke almindeligt grus, men knuste sten, stenmel, der med sine skarpe kanter binder tæt og danner en stabil flade.

LÆS OGSÅ: Vælg det rigtige grus!

Typisk anvendelse af småsten

Småsten bruges ofte i indkørslen, men også på stier, gerne kombineret med fliser og sten. Stenmel er en naturlig belægning til havestier, under havebænken og i andre små hyggekroge.

Etablering af småsten

Underlaget skal være jævnt, stabilt og drænet, så vandet kan komme væk. Småsten og skærver lægges oven på underlaget i et cirka 4 cm tykt lag, der eventuelt komprimeres. Stenmel vibreres til en fast og jævn overflade. For at undgå, at småstenene forsvinder ud i bede og græs, kan du sætte en kant af fliser el.l. Fiberdug under småstenene begrænser ukrudt nedefra og hindrer, at småstenene blandes op med jorden.

Holdbarhed for småsten

Ingen risiko for frostsprængninger og andre skader. Småsten holder sig med lidt hjælp pæn og ensartet i mange år.

Vedligeholdelse af småsten

Småsten kræver lidt arbejde med lugejern eller ukrudtsbrænder. Småsten bør jævnligt renses og tilføjes lidt nyt materiale.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægningssten