grus

De små sten falder naturligt ind i haven, og vandet drænes hurtigt væk under møbler og krukker. Foto: Lasse Hansen, Kristian Septimius Krogh, Lars Dalsgaard, Sten-design m.fl.

Egenskaber ved grus og småsten

Belægningerne i denne gruppe dræner vandet effektivt væk og er skridsikre i al slags vejr. Skærver er knuste sten, ofte granit, de findes i flere farver og størrelser. Småsten er runde natursten, der afhængigt af størrelsen kaldes perlesten eller nøddesten. Grus til belægning er ikke almindeligt grus, men knuste sten, stenmel, der med sine skarpe kanter binder tæt og danner en stabil flade.

Typisk anvendelse af grus og småsten

Skærver og perlesten bruges ofte i indkørslen, men også på stier, gerne kombineret med fliser og sten. Stenmel er en naturlig belægning til havestier, under havebænken og i andre små hyggekroge.

Etablering af grus og småsten

Underlaget skal være jævnt, stabilt og drænet, så vandet kan komme væk. Sten og skærver lægges oven på underlaget i et cirka 4 cm tykt lag, der eventuelt komprimeres. Stenmel vibreres til en fast og jævn overflade. For at undgå, at de små sten forsvinder ud i bede og græs, kan du sætte en kant af fliser el.l. Fiberdug under stenene begrænser ukrudt nedefra og hindrer, at stenene blandes op med jorden.

Holdbarhed for grus og småsten

Ingen risiko for frostsprængninger og andre skader. Holder sig med lidt hjælp pæn og ensartet i mange år.

Vedligeholdelse af grus og småsten

Kræver lidt arbejde med lugejern eller ukrudtsbrænder. Bør jævnligt renses og tilføjes lidt nyt materiale.

GUIDE: Se hele den store guide til belægningssten