Byg selv bordbænkesæt

Den står på et utal af rastepladser, hvor vind og vejr ofte har sat sine tydelige spor. Sædet synker, når man sætter sig, og planter en frygt for, at det hele vil falde fra hinanden. Men vores luksusversion af den udendørs møbelklassiker er solid og med materialer og samlinger, der holder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
5.000 kroner

Intro

Den friske duft af harpiks og våd savsmuld går fra næseborene og direkte i gør det selv-hjertet, mens vi bevæger os gennem savværkets bræddestabler.

Vi er på jagt efter det helt rette tømmer til vores bordbænkesæt, og vi vil bygge en luksusversion, der kan modstå vejrets påvirkning og holde til at blive brugt i mange år. Den robuste konstruktion og gode funktionalitet kombineret med rig mulighed for at kæle for detaljen gør møbelklassikeren til lidt af et drømmeprojekt.

Bordbænkesæt i eg

Efter at have snuset lidt rundt på savværket finder vi en tømmerstak, som umiddelbart ikke syner af meget. Den ligner mest en rodet bunke fugtigt træ. Man skal dog ikke lade sig narre. Når først tømmeret er blevet skåret op og høvlet til, kommer det hårde egetræ med sin varme glød virkelig til sin ret.

Vi beslutter at købe en del af stakken, og den samlede regning for træ samt to arbejdstimer for at få det skåret op lyder på 4.500 kr. Det kan umiddelbart lyde af meget, men sammenlignet med prisen på egetræ fra en trælast er det et ret godt køb.

Vejledning

01
Bordpladen 12 Trin

Bordpladen består af syv brædder, der holdes sammen på undersiden af tre revler. Revlerne skæres ind i bordpladens underside.

Mens det rent æstetisk er en lækker detalje, er det også med til at sikre en plan bordplade. Hvis brædderne ikke har præcis samme tykkelse, vil en revle, som er sænket nogle mm ned i undersiden - målt fra den høvlede overside - nemlig udjævne eventuelle forskelligheder. Alle skæve vinkler er på 30 grader.

Brædderne (A) til bordpladen streges over i 90 grader i den ene ende ved hjælp af en vinkel. Brædderne skæres derefter over langs stregen for at sikre en lige kant.

Bordpladen lægges op helt tæt med den tilskårne ende mod et fast anlæg og spændes sammen. Nummerér brædderne med en blyant. Det er vigtigt, at brædderne efterfølgende placeres i samme rækkefølge.

Sav bordpladen til i den ønskede længde (her 200 cm) med en sav med føringsskinne. Vend derefter bordpladen om.

På undersiden mærkes op til den midterste revle (B). Revlen centreres og rettes ind efter en tømmervinkel.

Skil bordpladen ad, og sav ud til revlen i de midterste fem brædder (A2-A6) med en kapsav. Indstil dybden til 5 mm, og sav en stribe spor. Stem rent med et stemmejern.

På de yderste brædder (A1 og A7) kører sporet ikke til kant. Sav derfor forsigtigt med kapsaven indtil 2 cm fra kanten. Sporet stemmes rent med en lodret bagkant.

Bordpladen lægges op med afstandsklodser (her 4 mm masonit) og tvinges sammen. Revlen (B) tilpasses i længden.

De to resterende revler (L) mærkes op med den midterste revle (B) på plads til at fiksere. Processen med at lave sporet er den samme som før - blot rykkes sporet 3 cm ind fra kanten på de yderste brædder.

Sporene rettes til. Bordpladen lægges op uden afstandsklodser for at tjekke, om sporene ligger i præcis forlængelse. Er det ikke tilfældet, rettes det til med stemmejernet.

Når revler og spor er tilpasset, skal brædderne slibes og have rettet kanterne af. Her bruger vi en lille håndhøvl til kanterne og en båndpudser med korn 80 til oversiden og korn 40 til undersiden.

Revlerne forbores med et 4-mm bor, og skruerne undersænkes med et spadebor. Egetræ er hårdt, så det pæneste resultat fås med en søjleboremaskine eller en borestander.

Bordet lægges op og tvinges sammen. Revlerne tvinges på plads, og gennem hullerne forbores ca. 25 mm ned bordpladen med et 4-mm bor. Revlerne fastgøres med franske skruer.

02
Stellet 7 Trin

Bordpladen og bænkene bæres af stellet, der består af en A-formet konstruktion i hver ende. De holdes på plads af en sarg og to diagonalstivere.

Vi tegner skabelonen til A-formen 1:1 på en plade, vi har liggende. Det giver et godt overblik og gør den komplicerede konstruktion nemmere at overskue.

I toppen skal A-rammen krydse med revlen (L) der, hvor revlen “knækker”. Tag målet direkte fra din bordplade for det bedste resultat.

Benene er som alle andre skæve vinkler på 30 grader.

1

Skabelonen tegnes 1:1 på en plade. Ben (C), tværvange (D) og topvange (E) saves til efter skabelonen.

2

Efter udsavning lægges brædderne op og tvinges fast. Ved at lægge brædder under undgår vi at bore ned i arbejdsbordet.

3

Bolte og møtrikker undersænkes med et spadebor. Centerspidsen passer i de forborede huller. Når undersænkningen er på plads på begge sider af samlingen, bores alle hullerne op med et 10-mm bor.

4

A-rammerne samles med 10 x 60 mm bolte, skiver og møtrikker. Inden skal alle kanter rettes med høvlen, og alle flader slibes med en båndpudser.

5

Bordpladen lægges med bunden i vejret, og rammerne tvinges fast. Sargen (F) saves til og fikseres med tvinger, så undersiden flugter med undersiden af tværvangen (D). Den bores for, undersænkes og fastgøres.

6

A-rammen fastgøres til bordpladens revler med 10 x 90 mm bolte. De undersænkes på begge sider, inden der bores helt igennem.

7

Diagonalstiverne (G) fastgøres gennem A-rammen og mod undersiden af bordpladen med 6 x 50 mm franske skruer gennem forborede og undersænkede huller. Diagonalstiver-ne optegnes først 1:1 på en plade for at få vinklerne korrekte.

03
Sæderne 3 Trin

Sæderne består hver af to brædder med en bredde på henholdsvis 12,5 og 20 cm. De holdes sammen på undersiden med to revler skåret på 40 cm med en vinkel på 30 grader i begge ender.

Revlerne skal ligge inden for A-rammens nederste tværvanger og fastgøres ud i dem. Derfor markeres afstanden mellem de to tværvanger på sædets underside.

Revlen fastgøres med en enkelt bolt i hver samling, så sædet kan vippes op.

Inden bordet tages i brug, skal det behandles med olie. Endetræ suger mere end fladerne, og især ben-enderne, der har jordkontakt, skal have rigeligt olie.

1

Sædebrædderne (H og J) skæres til. De streges først over i 90 grader med en vinkel og saves lige over i den ene ende. Derefter skæres de til i samme længde som bordpladen.

2

Sæderne skrues sammen med revlen (K) på undersiden med 6 x 80 mm franske skruer gennem forborede huller. Revlen skal have 1 cm til sædets bagkant og ligge inden for A-rammens nederste tværvange.

3

Til sidst skrues sædet fast mod A-rammen, så bagkanten af sædets revle (K) flugter med rammens tværvange (D). Der bruges kun én enkelt bolt i hver samling, så sædet efterfølgende kan vippes op.

Materialer

35 mm savværksbrædder (skæres til):

 • 7 til bordplade (A) a 12,5 x 205 cm
 • 1 revle (B), 6 x 90 cm
 • 4 bordben (C) a 12,5 x 100 cm
 • 2 tværvanger (D) a 12,5 x 190 cm
 • 2 topvanger (E) a 12,5 x 70 cm
 • 1 sarg (F), 8 x 160 cm
 • 2 diagonalstivere (G) a 4 x 90 cm
 • 2 sæder (H) a 20 x 205 cm
 • 2 sæder (J) a 12,5 x 205 cm
 • 4 revler til sæder (K) a 6 x 45 cm

Desuden:

 • 2 revler (L) a 65 x 65 mm bjælke, 90 cm
 • Franske skruer 6 x 50 og 6 x 80 mm
 • Bolte 10 x 60 og 10 x 90 mm
 • Møtrikker og skiver, rustfri 10 mm

Specialværktøj

 • Søjleboremaskine/borestander
 • Sav med føringsskinne

Tidsforbrug

Ca. 3 dage.

Pris

Ca. 5.000 kr.

Sværhedsgrad

Projektet stiller krav til præcise udmålinger og vinkelskæringer.

Tegning

3D-model

3D-model

Luksusversion af en udendørsbænk

Den robuste konstruktion og gode funktionalitet kombineret med rig mulighed for at kæle for detaljen.

Åbn 3D-model

3D-model

Bordpladen

Bordpladen består af syv brædder, der holdes sammen på undersiden af tre revler.

Åbn 3D-model

3D-model

Stellet

Stellet består af 2 A-formet konstruktioner, og de holdes på plads af en sarg og to diagonalstivere.

Åbn 3D-model

3D-model

Sæderne

Sæderne består af to brædder med 2 forskellige bredder for maksimal komfort.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Læg oliekluden i et tæt beholder

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Tips & Tricks

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Havemøbler