Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg en amerikansk Adirondack-stol

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Den amerikanske havestol her er en klassiker blandt amerikanske hus- og haveejere. Og med sit buede sæde og ryg er den en drøm at sidde i. Læs, hvordan du bygger stol og skammel for under 500 kroner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
390 kroner

Intro

Amerikansk havestol

Vi bliver ikke det mindste overraskede, hvis denne amerikanske havestol går hen og bliver det helt store hit blandt havefolket.

Alle, der har fulgt projektet, er vildt begejstrede – ikke mindst på grund af prisen.

For under 500 kroner får du nemlig en liggestol med en helt utrolig komfort og i en kvalitet, som vi godt kan garantere ikke findes magen til – med mindre du ofrer flere tusinde kroner på en havestol. Og så alligevel ikke.

Forbilledet for denne amerikanske havestol

Udgangspunktet for havestolen her er den berømte amerikanske Adirondack-stol med buet sæde og ryg – og ikke mindst brede armlæn, som inviterer til en sommerdrink eller en kold øl og nærmest gør havebordet overflødigt.

Adirondack-stolen har fået navnet fra The Adirondack Mountains nord for New York. Den amerikanske stol blev oprindeligt bygget af Thomas Lee i år 1903, som med simple elementer byggede denne stol til en rigmand, som havde sommerhus i "The Adirondack Mountains". Det primære ønske var, at der skulle være plads til en "afternoon tea" på armlænet. Og sådan opstod Adirondack-stolen.

Den amerikanske havestol er perfekt til afslapningen på terrassen. Når man også bruger fodskamlen er det en vaskeægte flyderstol.

Både den amerikanske havestol og den tilhørende fodskammel fremstilles udelukkende af høvlede fyrretræslister, og vi vil vove den påstand, at du kan bygge sættet i løbet af en weekend.

Husk overfladebehandlingen!

Når du bygger en amerikansk havestol, er det vigtigt, at du husker overfladebehandlingen. Hvis din nye amerikanske havestol skal holde til det danske klima, skal den overfladebehandles - ellers risikerer du, at solens stråler samt regn og fugt nedbryder træet.

Vi anbefaler, at du giver både stol og skammel én gang grundingsolie og to gange oliebaseret træbeskyttelse. Så vil din amerikanske havestol holde i mange år frem.

Hent byggevejledningen: Amerikansk havestol - byg den på en weekend

Hent den detaljerede byggevejledning og få trin for trin vejledning, materialeliste og grundige tegninger. Når du henter byggevejledning, så lover vi, at du kan have en amerikansk havestol klar på en weekend. Og mon ikke det er noget, der vil bringe glæde i familien?

LÆS OGSÅ: Byg en flot udendørs bruser

Vejledning

Vanger, ben og sæde

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Vanger (A) og armlæn (E) tegnes i facon efter tegningen og saves ud med en stiksav. Du kan evt. overføre faconen til en skabelon af masonit, hvis du skal fremstille flere stole.

2

Fastgør et par sædelister (C) i fronten og én midlertidigt i hakket til ryglænet til vangerne (A). Bemærk, at sædelisterne i fronten fastgøres med 2 millimeters afstand i bunden. Det er også vigtigt, at du tjekker, at konstruktionen er i vinkel.

3

Vangerne (A) spændes midlertidigt fast ned mod bordpladen. Mål 9 centimeter ind fra forkant af vanger til forkant af ben (B). Når benene står vinkelret på bordpladen, er der 22 centimeter til underkant af vangen. Benene fastgøres midlertidigt med tvinger.

4

De forreste ben (B) sidder udvendigt på vangen (A) og fastgøres med lim samt fire undersænkede skruer (4 x 40 millimeter) indefra igennem vangen.

5

Sædelisterne (C) fastgøres med skruer (4 x 50 millimeter) ned i vangens (A) kant. Forbor og undersænk. Brug 9 millimeter afstandsklodser imellem listerne.

Sådan fremstiller du ryglænet

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Ryglænet er opbygget som en vifte af syv stave (F). Disse er af 21 x 50 millimeter høvlet fyr, og da dette ikke er et standardmål, har vi flækket en 21 x 117 millimeter liste og høvlet den på mål. Stavene er 80 centimeter lange og fases på forkanten.

Buen til ryglænet saves først ud, når ryglænet er samlet.

Stavene fastgøres til to lister (G + H) af 21 x 92 millimeter høvlet fyr. Den nederste liste (H) har samme bredde som sædelisterne (C) - det vil sige 48 cm - og den passer præcist til det udsavede hak i vangen. Den øverste liste (G) måler 52 centimeter.

I begge lister udsaves en krumning, som går fem centimeter ind på midten. I den nederste liste er radius = 43 centimeter, i den øverste = 54 centimeter.

Ryglænets midterste stav placeres præcis midt i krumningen og samtidig vinkelret på den nederste liste. Med en afstand på 48 centimeter fastgøres staven i den øverste liste ligeledes midt i krumningen. Herefter placeres de tre stave på hver side af den midterste liste (på den nederste liste er afstanden mellem stavene kun et par millimeter), og når stavene bredes ud, er afstanden imellem dem cirka 15 millimeter på den øverste liste og cirka 25 millimeter i toppen.

Stavene fastgøres med undersænkede skruer (4 x 50 millimeter).

I toppen streges ryglænets buede form op med radius = 30 centimeter. Det er nemmest at tegne buen på et stykke pap og bruge det som skabelon til opstregning på ryglænets bagside. Sav ud med stiksaven, og puds med slibepapir.

1

Listerne (G + H) saves krumme og med den angivne radius. Lav en skabelon, hvis du vil fremstille flere stole. Den øverste liste fases, og hjørnerne afrundes en smule.

2

Afstanden mellem øverste og nederste liste er 48 centimeter. Brug et stykke plade på 48 centimeter som afstandsmåler - så er de to lister hele tiden vinkelret på hinanden.

3

På hver side af den midterste stav (C) bredes tre stave ud som en vifte. I bunden er afstanden mellem stavene kun et par millimeter - øverst cirka 25 millimeter. Bemærk, at de yderste stave er placeret tre centimeter fra den øverste listes ender.

4

Overfør ryglænets buede overkant til en skabelon med radius = 30 centimeter, og streg op efter denne på ryglænets bagside.

5

Sav ryglænets buede form ud efter opstregningen med stiksaven, og puds efter med slibepapir (korn 180).

Stolen samles

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Ryglænet fastgøres igennem den nederste liste (H) og ned i vangernes hak med to skruer i hver side.

Når ryglænet har den rigtige hældning (cirka 60 grader målt fra vandret gulv), understøttes det med to lister (J). Disse er af 21 x 68 millimeter høvlet fyr og cirka 62 centimeter høje - samme afstand som mellem bagkanten på de forreste ben og forkanten på støttelisterne.

Når vi ikke anfører stramme mål, skyldes det, at målene kan svinge få millimeter. I stedet tilpasses støttebenenes hældning efter ryglænets øverste liste, når disse er lodrette (vinkelret på gulvplan).

Støttelisterne fastgøres indvendigt på vangen med fire skruer (4 x 40 millimeter) i hver side. Igennem den øverste liste og ned i det skrå snit på støttebenene placeres to skruer (4 x 80 millimeter) i hver side.

Armlænene (E) er fremstillet af 21 x 117 millimeter høvlet fyr og saves i facon efter tegningen og skrues fast til støttebenene. De skrues fast til overkant af ben, samtidig med at de understøttes med en lille klods (D), som fastgøres på ydersiden af benene.

1

Ryglænet gøres fast med skruer (4 x 50 mm) i de udsavede hak i vangerne (A). Ryglænet har nu en hældning på ca. 60 grader målt fra den plane bordplade.

2

Støttebenene tilpasses i højden og saves i samme vinkel som hældningen på ryglænets øverste liste. Hold listen præcist i vinkel, og streg op langs underkant af liste.

3

Støtteben og ryglæn forbindes med 4 x 80 millimeter skruer og vandbestandig lim. Forbor, og undersænk.

4

På benenes yderside fastgøres små udsavede klodser med 4 x 50 mm skruer. Klodserne (D) understøtter armlænet.

5

Armlænet (E) fastgøres i bagkanten med 4 x 50 mm skruer til støttebenene. Husk, at underkant af armlæn er lig overkant af ben.

6

Armlænet flugter med indersiden af benene og fastgøres ned i overkanten af disse og støtteklodsen med 4 x 80 mm skruer.

Sådan bygger du fodskamlen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du alligevel er i gang med at bygge stolen - hvorfor så ikke glæde dig selv med en tilhørende fodskammel for fuldstændighedens skyld?

Skamlen sætter prikken over i’et og er lig med total afslapning.

Fodskamlens vanger og ben (A1 + B1) er fremstillet af 21 x 117 millimeter høvlet fyr.

Fortil har skamlen samme form og højde som stolens sæde. Det betyder, at du kan bruge den samme skabelon, når cirkelbuen til de fire første lister skal streges op.

Herefter følges tegningen af vangernes form. Benene er placeret 9 centimeter fra vangens front, mens vangens underkant er placeret 22 centimeter oppe på benenes forkant. I modsætning til stolen er benene placeret indvendigt på vangerne.

Benene er 31 centimeter høje i forkanten og savet skråt parallelt med underkant af vange. De 11 lister (C1) er af 21 x 43 mm høvlet fyr og 48 centimeter lange. Før montering er de faset på overkant, og der er forboret huller samt undersænket til skruerne.

1

Skamlens ben er fastgjort indvendigt på vangen. Mål 22 centimeter op på benets forkant og 9 centimeter ind fra vangens front, og fastgør benet med fire skruer (4 x 40 mm). Tjek, at benet står vinkelret på arbejdsbordet.

2

De to vanger samt benene placeres side ved side med en afstand på 48 centimeter. Brug hjælpebrædder til fiksering, og tjek med vinklen. Montér lister fra front og nedefter.

3

Listerne i fronten er placeret med en afstand på 2 millimeter i bunden. De resterende placeres med en afstand på 9 millimeter (brug små stykker liste som afstandsklodser).

Materialer

– til stolen:

21 x 117 mm høvlet fyr:
• 2 vanger (A) a 100 cm
• 2 ben (B) a 50 cm
• 2 armlæn (E) a 85 cm
• 4 stave (F) til ryg a 80 cm (træet er flækket og høvlet på mål til 7 stk. på 5 x 80 cm)

21 x 43 mm høvlet fyr:
• 12 lister (C) til sæde a 48 cm

21 x 92 mm høvlet fyr:
• 1 liste (G) til ryggen, 52 cm
• 1 liste (H) til ryggen, 48 cm

21 x 68 mm høvlet fyr:
• 2 støtteklodser (D) a 12 cm
• 2 støtteben (J) a 62 cm

Endvidere:
• Skruer (Climate-X),
4 x 40, 4 x 50 og 4 x 80 mm
• Grundingsolie/træbeskyttelse
Pris: Cirka 300 kroner

– til fodskamlen:

21 x 117 mm høvlet fyr:
• 2 vanger (A1) a 65 cm
• 2 ben (B1) a 31 cm

21 x 43 mm høvlet fyr:
• 11 lister (C1) a 48 cm

Endvidere:
• Skruer (Climate-X), 4 x 50 mm
• Grundingsolie/træbeskyttelse
Pris: Cirka 90 kroner

Tidsforbrug

En weekend

Pris

Cirka 400 kroner

Tegning

## Stolens opbygning

Vi har bevidst droppet al matematik på tegningen og blot afsat de mål, som danner sædets og ryggens krumninger og hældningsvinkler.

Først fremstilles de to vanger (A), som dels understøtter sædet, dels udgør de bageste ben. Vangerne fremstilles af 21 x 117 millimeter høvlet fyr, og de er hver 100 centimeter lange.Afsæt målene efter tegningen på den ene vange, og sav ud med en stik- eller båndsav.

Den udsavede vange bruges til at kopiere vange nummer to - eller tre og fire, hvis du skal bygge flere stole. Læg også mærke til fronten på vangerne - den er afrundet med en radius på 9 centimeter, hvorefter den er pudset eller savet plan for hver 43 millimeter, så sædelisterne får et plant underlag.

De forreste ben (B) er også af 21 x 117 mm fyr, men kun halvt så lange, det vil sige 50 centimeter.

Benene, som sidder udvendigt på vangerne og fastgøres med fire skruer på indersiden, placeres 9 centimeter ind fra vangens front, så underkanten af vangen rammer benenes forkant 22 centimeter oppe. Mål og hældning opstår automatisk, når vangen saves over i bagkanten efter målene på tegningen.

De 12 sædelister (C) er af 21 x 43 millimeter høvlet fyr og hver 48 centimeter lange (svarende til stolens bredde).

Listerne fases på overkant og skrues fast til vangen. De fire første sædelister placeres med en afstand på 2 millimeter, resten (otte stk.) med en afstand på 9 millimeter.

Faconen på vanger (A) og armlæn (E) streges op efter tegningen (lav evt. en skabelon, og brug denne til opstregning på listerne). Det er vigtigt, at især vangerne er parvis identiske.

Placér vangen (A) i den korrekte hældning på det forreste ben (B). Fremstil næste bensæt, og tjek, at begge er helt ens. Benene (B) placeres på vangens udvendige side.

Det bageste ben (J) støtter ryglænets øverste liste (G), og armlænet (E) fastgøres til listen. Benet er placeret på vangens inderside og monteres først, når ryglænet er fastgjort til vangen gennem listen (H).

Log ind eller køb adgang

Fodskammel

De lodrette ben (B1) gøres fast på indersiden af skamlens vanger (A1).

Log ind eller køb adgang

3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Amerikansk dæksstol

Her får du opskriften på både havestol og skammel.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Buet ryglæn

Læg mærke til den buede udskæring i ryglænets øverste støtte-bræt.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Brede armlæn

Armlænene er ret brede, men du kan med fordel gøre dem endnu bredere.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Rygstøttens ben

Selve rygstøtten hviler på sine egne ben, som går indenom de brede sæde-ben.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Monteret med 4 skruer

Prøv at vippe modellen på hovedet, så kan du se, hvordan hvert ben er monteret med 4 skruer.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg en amerikansk Adirondack-stol
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage