Byg en rustik havebænk

Her får du opskriften på at bygge en flot og simpel havebænk med masser af personlighed. Vi giver dig målene og viser, hvordan du patinerer træet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
900 kroner

Intro

Som du kan se, er her tale om et ganske overskueligt projekt. Den rustikke havebænk består i al sin enkelhed kun af planker i fire forskellige mål, og når du har savet dem til, skal de blot skrues sammen.

Gammel i en fart

Du kan vælge at indkøbe nyt træ til formålet, men du kan selvfølgelig også bygge af eventuelle rester, du alligevel har liggende ude på værkstedet.

Det sjove ved dette projekt er patineringen af plankerne. Selvom bænken nok ligner, at den er samlet af 10 år gammelt drivtømmer, er der faktisk tale om helt friskt træ. Men ved hjælp af hårdvoksolie, bejdse og en slibemaskine kan du speede ældningsprocessen gevaldigt op. Vi viser, hvordan du gør.

Vejledning

01
Patinér træet 5 Trin

Start med at give plankerne en omgang klar træbeskyttelse. Så bejdser, sliber, bejdser og sliber du, og til sidst giver du det en hårdvoksolie. Husk at lade træet tørre mellem hver behandling.

1

Pensl med mørk træbejdse, når træbeskyttelsen er tør.

2

Slib med en stålbørste, evt. monteret på en skruemaskine.

3

Mal med en grå bejdse med en ren pensel.

4

Slib plankerne med rystepudser eller excentersliber med slibepair, korn 180.

5

Forsegl overfladerne med hårdvoksolie, som påføres med pensel eller klud.

02
Sådan samler du havebænken 4 Trin

1

Start med at skrue tværstiveren (D) fast på benene (B). Det er vigtigt, at tværstiverens øverste kant flugter med toppen af benene.

2

Læg plankerne (C) til sædet oven på benene (B), og forbor to huller i hver planke i hver ende. Skru nu sædeplankerne fast til benene med 6 x 80 mm skruer.

3

Montér rygstøtterne (A). Bor for, inden du skruer delene sammen med 6 x 60 mm skruer. Bygger du med andre dimensioner, skal du huske at tilpasse skruestørrelsen, så de ikke ender med at stikke igennem.

4

Til sidst fastgøres plankerne (C) til rygstøtterne (A). Også her skal du bore for, inden du skruer alle delene sammen med skruer i målene 6 x 80 mm.

Materialer

  • 37 mm planker
  • 6 x 60 mm skruer
  • 6 x 80 mm skruer
  • Træbeskyttelse, bejdse og hårdvoksolie
  • Evt. fisk (fladdyvler) + PU-lim

Specialværktøj

  • Evt. lamelfræser

Tidsforbrug

4 timer + tørretider.

Pris

Ca. 900 kr.

Sværhedsgrad

Et nemt, hyggeligt og overskueligt projekt.

Tegning

Video

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Rigtig længde på søm og skruer

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havebænk