Havebænk

Aflang, 6-kantet eller med kurver? Med eller uden ryglæn? Bygget af træ eller støbt i beton? Enkel eller med flotte snedkerdetaljer? Der er et utal af muligheder, når du vil bygge din egen havebænk. Her hos os finder du inspiration og grundige byggevejledninger til det hele.

  Havebænk

  Havebænken er et klassisk møbel, der findes i mange haver. Hvis du ikke allerede har en, kan du sagtens bygge en havebænk selv.

  Det er oplagt at bygge en havebænk i træ, men du kan fx også støbe en i beton eller kombinere de to materialer. Du skal blot finde ud af, hvilken slags havebænk du har lyst til at bygge selv. Uanset, hvilken type du vælger, vil du med garanti spare penge ved selv at bygge bænken.

  En havebænk i træ

  Træ er nemt at have med at gøre. Du kan let save det til, og det samles helt enkelt med skruer.

  Bygger du en hjemmelavet havebænk af træ, skal du være opmærksom på, at din havebænk holder længst, hvis du behandler træet med enten olie eller træbeskyttelse. Så kan den bedre holde til den hårde tilværelse, det er at stå ude i både sol, regn, blæst og kulde.

  Der findes en lang række produkter specielt egnet til havemøbler. Vælg et, der passer til den træsort, du har bygget din havebænk i.

  En rund hjemmelavet havebænk

  Da træ er nemt at tilpasse, kan du også sagtens bygge en havebænk fx rundt om et træ, så du har en hyggelig plads i skyggen og skaber et ekstra rum i din have.

  Hvis du har lyst til at lave en hjemmelavet havebænk rundt om et træ, kan du se, hvordan du kan bygge sådan en her:

  Se byggevejledning: Byg bænk om træ

  Støb havebænken i beton

  En havebænk kan også støbes i beton. Fordelen ved en bænk i beton er, at den bedre end træ kan tåle at stå ude i omskifteligt vejr.

  Hvis du skal bygge en havebænk i beton, skal du først bygge en støbeform, der har den størrelse, som din bænk skal have. Det tager et par uger, inden betonen er hærdet helt op, så det tager samlet set lidt længere tid, hvis du vil bygge din havebænk i beton.

  Til gengæld får du et superflot resultat, som har en lang holdbarhed. Og så behøver den ikke bare at være betongrå. Hvis du blander farve i betonen, kan din havebænk også få fx en flot sort farve.

  Overfladen kan blive ekstra flot, hvis du behandler den med bivoks, som giver en smuk blank flade. Bivoksen gør også havebænkens overflade mere modstandsdygtig over for fx snavs.

  Vil du selv støbe en rå havebænk i beton? Så se byggevejledning her, hvor vi støber en betonbænk.

  Havebænk i træ og beton

  Du kan også kombinere de to materialer – træ og beton – ved at lave en bænk, hvor benene er af beton, og sædet er af træ.

  Betonben har den fordel, at de sagtens kan tåle at stå på jord uden at tage skade af opstigende fugt, som du på sigt kan risikere med en havebænk i træ. Et sæde til bænken i træ har den fordel, at det det føles “lunt” at sidde på, mens beton godt kan føles lidt køligere.

  Du kan let tilføre din havebænk et eksklusivt look ved at lave sædet i ædeltræ som fx mahogni eller teak, der har et naturligt højt olieindhold, som gør, at disse træsorter tåler at stå ude ret godt.

  Her kan du se, hvordan du kan kombinere træ og beton: Byg luksusbænk i træ og beton se byggevejledningen her