Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enkel og solid bænk

Print Gem artikel

Kun to trædimensioner og en skruestørrelse! Så kan det stort set ikke gøres nemmere - eller billigere. Alligevel bliver resultatet både stærkt og elegant. Følg med her og se, hvor enkelt det kan gøres.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

En alenlang indkøbsliste er ofte reglen, når det gælder gør det selv-projekter. Men denne bænk er undtagelsen! For den kan du bygge af bare to dimensioner træ og en skruestørrelse. Og da stort set alle dele skal skæres med vinkelrette snit, bliver det ikke meget nemmere. Men at det er supernemt, betyder til gengæld hverken, at du behøver at gå på kompromis med udseendet eller styrken. For bænkens mange lister og skruesamlinger gør den supersolid, og den luftige konstruktion gør bænken elegant og enkel at se på.

Topkvalitet for pengene

Bortset fra de to rygstøtter bygges hele bænken af helt almindelige 45 x 45 mm lægter. Dem kan du købe for cirka 17 kroner for en længde på 240 cm, så det er heller ikke et projekt, der slår bunden ud af budgettet. Tværtimod! Du behøver ikke at have mere end knap 300 kroner op af lommen for træ til hele bænken. Og lægger du så lidt skruer og maling oveni, kommer bænken til at stå i maksimalt 500 kroner. Til den pris får du ikke meget kvalitetsbænk ude i butikkerne.

Se vores samling af links omkring havebænke.

Masser af skjulte skruer

Bænkens konstruktion minder om et Lego-byggesæt, hvor klodserne bare er skiftet ud med lister, der skrues sammen. Og på trods af at der skal bruges en del skruer, kan ingen af dem ses forfra. For samlingerne vender “bagud”, så skruerne hele tiden bliver dækket af de næste lister, der skal monteres.

De sorte “sæder” kan sagtens males i en anden farve, men de kan ikke undværes af hensyn til bænkens styrke. Medmindre du vælger at montere et ekstra sæt ben midt på bænken.

Vejledning

Delene skæres til

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Selve udskæringsarbejdet er ukompliceret. Næsten alle delene skal kun skæres til på længden. Det klares hurtigt og præcist med en kap/geringssav, men du kan også sagtens nøjes med en stiksav.

Kun rygstøtterne (F) skal skæres i form, så bænken bliver behagelig at sidde på. Men måler du præcist op efter tegningen herunder, og bruger du den første rygstøtte som skabelon for den næste, så bliver de to rygstøtter nøjagtig ens.

Det sidste, men vigtige, arbejde går ud på at få boret alle skruehullerne, så de sidder forskudt i forhold til hinanden (se også tegningen på forrige side). Du kan bore alle hullerne på én gang, men du kan også bore dem hen ad vejen. Så skal der ikke regnes så meget ud.

1

Start med at afkorte alle listerne (45 x 45 cm) efter målene i materialelisten. Mål derefter ud, hvor listerne skal samles, og bor for til skruer med et 5 mm bor. Her er en borestander en stor hjælp, men hullerne kan også bores på fri hånd.

2

Hullerne i mellemstykkerne (D) bores, så de sidder forskudt i forhold til hullerne i benene (B). Så rammer skruerne ikke ind i hinanden, når listerne skrues sammen.

3

Rygstøtten (F) saver du ud med en stiksav, når du har tegnet formen op på en reglar efter målene på tegningen til venstre.

4

Brug den første rygstøtte (F) som skabelon for den anden støtte. Når du er færdig med at save ud, slibes stykkerne helt glatte. Arbejdet går hurtigt, hvis du bruger en båndpudser, men en rystepudser kan også sagtens gå an.

Bænken samles

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Elegant, robust og superenkel at bygge af kun to trædimensioner.

Har du været omhyggelig med at bore alle skruehullerne forskudt i forhold til hinanden, går selve samlingen af bænken som en leg.

Med to målelister på henholdsvis 50 cm og 25 cm som hjælperedskaber finder du hurtigt den rigtige placering af ben (B) og sæde/ryglister (C).

For at undgå synlige skruehuller er det en god idé at starte samlearbejdet med den forreste sædeliste, så alle skruer kommer til at vende bagud og dermed bliver dækket af de næste lister. Kun fra bænkens bagside og ryggens overside er der nogle få skruehuller, der skal spartles over til sidst.

1

Skru de første to mellemstykker (C) fast til en sædeliste (A) - 50 cm inde fra hver ende. For at sikre, at arbejdet går hurtigt, og at placeringen bliver helt præcis, kan du med fordel skære en 50 cm lang liste, som du bruger som målepind.

2

Benene (B) monteres 25 cm inde på sædelisten (A). Også her er det en fordel med en måle pind - den skal bare være 25 cm lang. Til hvert ben - og andre samlinger i øvrigt - bruges to 5 x 70 mm skruer i de diagonalt placerede huller.

3

Fortsæt med næste sædeliste (A). Hold fast med tvinger, og skru den fast til begge ben (B) og de to mellemstykker (C). De forborede huller, der skiftevis vender den ene og den anden vej, sikrer, at skruerne ikke rammer hinanden.

4

Fortsæt med listerne (A), ben (B) og mellemstykker (C og D). Når du er nået halvvejs, skal du montere en tværstiver (E). Den skrues fast til hvert ben med to skruer. Herefter fortsætter du bare med listerne A, B, C og D.

5

Rygstøtterne (F) skrues fast til mellemstykker (D) forneden og sæde lister (A) øverst. Og herefter er du klar til at samle bænkens ryg. Den består af ryglisterne (A) og mellemstykkerne (C), og den samles på samme måde som sædet.

Start med de to øverste lister (C), så kommer alle skruer i ryggen til at vende nedad.

6

Når ryggen er løftet på plads, skrues den fast til rygstøtterne (F). Skru bagfra igennem rygstøtten og ind i alle fire lister (A) - med en skrue pr. samling. Vend bænken, og skru til sidst ryggen fast gennem den bageste sædeliste.

To skruer op i melle m -stykkerne (C) er nok, når ryggen gøres fast til sædet.

Materialer

45 x 45 mm lægter:
• 10 sæde/ryglister (A) a 210 cm
• 10 ben (B) a 42 cm
• 20 mellemstykker (C) a 45 cm
• 10 mellemstykker (D) a 10 cm
• 1 tværstiver (E), 175 cm

45 x 95 mm reglar:
• 2 rygstøtter (F) a 78 cm

Desuden:
• 5 x 70 mm skruer (Climate)
• Grunder (mod råd og svamp)
• Heldækkende træbeskyttelse

Specialværktøj
• Borestander
• Evt. båndsliber

Tidsforbrug

Regn med en dags tid. Vælger du at male alle delene, inden du samler, skal du beregne ekstra tørretid.

Pris

Cirka 500 kroner (300 kroner for træ, resten til skruer og maling)

Sværhedsgrad

Kun to slags træ og én størrelse skruer gør denne bænk til et oplagt begynderprojekt.

Tegning

Log ind eller køb adgang

Rygstøtten skæres i form

De to rygstøtter (F) er de eneste dele af bænken, der ikke bygges af 45 x 45 mm lægter. I stedet skæres de af 2 stk. 45 x 95 mm reglar, så de får en svag hældning bagud. Det gør bænken behagelig at sidde på. På tegningen her til højre kan du se, hvillke mål du skal bruge, når du tegner rygstøtternes form op på reglarne. De to mørkegrå felter på tegningen viser placeringen af hhv. sædeliste (A) og mellemstykke (D).

Log ind eller køb adgang

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Enkel og solid bænk
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage