Intro
Vejledning
01
Planken skæres op
5
Trin
Din første sjove udfordring er at finde en tyk planke, meget gerne en høvlet skive af et velvoksent træ med barkkant i begge sider. Vi fandt en herlig 45 mm tyk granplanke, men mindre kan gøre det.
Naturligvis kan du bare bygge bænken af 15 cm brede brædder, men planken, som du selv finder på et savværk, har en stor kvalitet: Du kan bygge hele bænken af kerneved, hvis planken er 35 cm bred.
Bænkens størrelse tilpasses bredden på planken - efter at det bløde splintved nær barken er fjernet. Vi gør plankerne til sædet 15,5 cm brede, og så tegner vi et benkryds op, hvor bredden oppe og nede er 30 cm, mens højden er 42 cm.
Vi tegner et benkryds og et snit af bænken på en masonitplade. Sædets bredde indrettes efter planken, og afstanden mellem benene er den samme oppe og nede. Når tegningen er klar, låser vi vores smigvinkel efter den, så har vi den klar.
Planken deles på midten i hele sin længde. Den første grund er, at vi får en lige kant at arbejde ud fra. Den anden er, at vi mindsker risikoen for, at sædet slår sig. For at få mest muligt kerneved deler vi efter midten af kerneveddet, ikke planken.
Benene (A og B) saves ud fra enden af de halve planker. I første omgang skæres de bare af i længder på 54 cm med rette vinkler, senere rettes de til i enderne.
TIPS: Du kan klare dig med en rundsav, men dyksaven med skinne letter arbejdet meget.
Benene (A og B) skæres ind til 8 cm brede planker. Da vi herved fjerner det blødere splintved ud mod barken, vil benene næsten kun bestå af kernetræ. Kernetræ bevarer formen bedre og tåler fugt langt bedre end splintved.
02
Benene samles
7
Trin
De udskårne ben skal vi nu have samlet i to kryds. Det sker med en enkel samling, hvor de to ben fældes ind i hinanden og blot skal holdes sammen med en enkelt møbelskrue - en todelt skrue med hoved i begge ender, en elegant udgave af en bolt og en møtrik, så at sige.
Benene samles i krydsene - uden skruer i første omgang - inden de skæres til i enderne og foroven rettes til med en fals, så alle ben foroven slutter i en bred tap, som skal passe i sædeplankerne.
De to bensæt er fuldstændig ens, og hvis bænken skal være mere end 180 cm lang, laver du et tredje bensæt magen til og placerer det midtvejs.
Benene (A og B) streges op, mens de ligger på skabelonerne. Afsæt top og bund på benene - og punkterne, hvor de to ben krydser. Marker benene med fx A1 og B1 og en pil opad. Punkterne føres med en vinkel tværs op til oversiden af benene.
Indsnittet til samlingen saves i siderne og stemmes ud med et bredt stemmejern. Sav gerne mange tætte snit, så lettes arbejdet med stemmejern. Stem ud først fra den ene kant, så fra den anden, så bliver kanterne rene.
De smalle kanter pudses med slibepapir. Det er lettest med en båndpudser, som er spændt fast. På den måde fjernes blyantsstregerne også. Kanterne affases med en høvl eller med slibepapir - eller med en overfræser.
Sædeplankerne (C) pudses glatte og affases. En båndpudser er god, fordi der ofte vil være spor fra saven, der kun lige har kunnet nå gennem den tykke planke. Også her bruger vi en høvl til fasen, men du kan også affase med pudser eller overfræser.
Benene lægges sammen i kryds. Det må gerne kræve en smule justering med saven eller stemmejernet, fordi samlingerne helst skal være så tætte, at benene bliver stabile i dem alene.
Enden af benene (A og B) kortes af på kapsaven. Streg op, mens benkrydset ligger samlet på din skabelon, de to snit skal ligge i forlængelse af hinanden. TIPS: Når du saver, lader du halvdelen af blyantsstregen stå tilbage.
03
Bænken samles
8
Trin
På undersiden af plankerne til sædet skal vi nu skære de noter, som benenes tappe stikkes op i. Da du har indrettet benene efter din plankes tykkelse og bredde, kan vi kun fortælle, hvad princippet er.
Sædeplankerne lægges med bunden opad og rettes til efter benkrydset. Da tappens forkant i den færdige bænk skal ligge i plan med sædets forkant, ligger tappen nu lidt uden for sædeplanken - bunden af tappen skal flugte med det nederste af sædeplankens yderside.
Det yderste ben i krydset placerer vi ca. 12 cm fra enden af sædeplanken, og så tegner vi noterne op efter tappene.
På sædeplankerne (C) streges op til de fire noter, som benene (A og B) skal stikkes op i. I første omgang tegner vi op ved at placere sædeplanker og benkryds rigtigt i forhold til hinanden, derefter retter vi til med en tømmervinkel.
Noterne saves i siderne og hugges rene med stemmejernet. Det er en opgave, som kapsaven kun kan klare, hvis den har udtræk, så klingen kan trækkes frem og tilbage i en fast dybde. Det inderste må stemmejernet klare alene.
Benene (A og B) limes og skrues på sædeplankerne (C) med en enkelt 6 x 120 mm skrue i hver samling. Da skruerne vil vende hovedet opad, skal de proppes af. I oversiden af sædet borer vi 10 mm ned med et 12 mm bor og videre med et 6 mm bor.
Benkrydsene samles og fikseres med et par skruetvinger. Under de to tvinger sætter vi krydsfiner, som ikke kun beskytter mod trykmærker, men også hindrer, at træet flosser, når vi nu borer gennem benene til møbelskruerne.
Benene samles med møbelskruer. Hullet til dem bores midt i hver samling med 6 mm bor. Så fjernes tvinger og krydsfiner, og indvendigt udvides hullet med et 9 mm bor til skruehovedet. Er skruen for lang, kortes den af med en vinkelsliber.
Skruerne dækkes med propper. Propperne bores med et propbor ud af det træ, vi har skåret af vores store planke. Propperne limes fast med PU-lim, så årerne vender samme vej som i træet. Når limen er hård, skæres og slibes proppen ned i plan.
Enderne på sædeplankerne (C) saves skråt af, når limen er hærdet. Før vi med dyksaven skærer i samme vinkel som ved de lange kanter, sætter vi tape om kanten for at undgå, at træet flosser. Sav langsomt, klingen kan kun lige nå igennem.
Materialer
En planke af douglasgran, 45 mm tyk, 250 cm lang og mindst 35 cm bred, skæres op til ben og sæde:
• 4 ben (A + B ) a 8 x 54 cm
• 2 sædeplanker (C) a 143 cm - Planken deles i sin fulde bredde midtvejs på langs.
Desuden:
• 4 skruer, 6 x 120 mm
• 2 møbelsamleskruer med hoveder, 6 mm
• PU-lim til udebrug
• Bivoks (eller anden overfladebehandling)
Specialværktøj
• Kap/geringssav m. udtræk
• Propborsæt, fx 12 mm
• Dyksav (en rundsav kan dog bruges)
• Båndpudser (hvis det skal gå hurtigt)
• Høvl (hvis du kan lide den)
• Smigvinkel
Tidsforbrug
1-2 dage
Pris
Cirka 400 kroner, afhængigt af hvor du finder din planke.
Sværhedsgrad
Den ser enkel ud, men du skal tage dig tid til at kæle for alle detaljer i det flotte træ.