Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tag plads under naturens parasol

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Nu er det slut med at slæbe havestole og tæpper ud for at nyde naturen. På bænken under det store træ er der plads til hele familien – eller til en god håndfuld venner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weeekend
Pris
1.000 kroner

Intro

På en varm sommerdag er der svalt under kronen på et stort træ, og skulle der komme en regnbyge, sørger kronen for tørvejr.

Derfor er det oplagt at bygge en permanent siddeplads under træet.

Her bygger vi en ottekantet bænk med skrå ryg og en siddehøjde på cirka 45 cm, fordi det ser mest harmonisk ud og giver den bedste sidde stilling.

Bygger du bænken uden ryglæn, slipper du for at arbejde med en del skæve vinkler, og så er bænken meget nemmere at bygge.

Bænken kunne egentlig bygges med smigvinkel og håndsav, men det er nemmere, og samlingerne bliver mere præcise, hvis du skærer delene ud med en kap/geringssav.

Når du bygger en bænk, der skal stå rundt omkring et træ, skal du tænke langsigtet. Træets stamme vokser - også i tykkelsen. Derfor bør der være mindst 10 centimeters afstand mellem bænken og stammen. Med målene på tegningen er der cirka 80 cm fra ryglæn til ryglæn, så der er plads til en stamme, der er cirka en halv meter i diameter. Bænken skal stå på et plant underlag, så det kan blive nødvendigt at fjerne græstotter eller lægge lidt grus rundt omkring træet.

Vejledning

Skær delene til ben

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Antallet af bensæt er det samme som antallet af bænkens hjørner. Her skal vi altså skære dele ud til otte helt identiske ben, der understøtter både brædderne på sæderne og ryglænene.

Start med at save alle dele ud efter de mål, der er angivet i materialelisten.

Læg mærke til, at overkanten på alle fødder (C) er rundet i begge ender, og at underkanten på sargen (D) er afrundet i fronten. Bagkanten på sargen er savet af, så den flugter med den skrå bagkant på rygstøtterne (A).

1

Sav alle delene til otte bensæt ud efter målene i materialelisten. På rygstøtterne (A) streges skrå snit fra underkanten af sædet til toppen. Stykkerne saves ud med en stiksav. De skrå snit i bunden af rygstøtterne saves med kapsav.

2

Bagkanten på rygstøtten (A) rundes med en stiksav. Bagefter af ases de med rasp og slibepapir.

Saml benene

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at samle alle benene på præcis samme måde er det nødvendigt at bygge en skabelon - en ko. Her fremstiller vi den af rester fra “restkassen ”. Den består af et pladestykke på 50 x 70 cm. Langs pladestykkets bund bruger vi en stump bræt som anslag. Desuden har vi fem tynde 21 x 21 mm lister.

På pladen tegnes de enkelte dele til benene op: fod (C), ben (B), sarg (D) og rygstøtte (A). Herefter stiftes listerne fast, så de flugter med stregerne.

1

Byg en skabelon af et stykke plade og nogle lister. Tegn delene op, og stift listerne fast, så de flugter med stregerne.

2

Rygstøtten (A) og benet (B) presses ned i skabelonen. De skal presses helt op mod skabelonens bundliste.

3

Foden (C) lægges op mod bundbrættet på skabelonen, inden den limes og skrues fast. Brug vandfast trælim og to 4,5 x 50 mm skruer i hver samling. Skruerne placeres forskudt.

4

Sargen (D) lægges på plads, så den flugter med overkanten af benet (B). Den skal samtidig følge opstregningen og stikke 2 cm længere ud end forkanten af foden (C). Sargen limes og skrues fast.

5

Vend sættet om, og saml de resterende dele. Det kan du gøre uden at bruge skabelon. Brug en vinkel til at sikre, at sarg (D) og fod (C) ligger præcis ud for de to først monterede dele. Fod og sarg limes og skrues fast.

Skær sædestykker

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når bænken som her er ottekantet, skal alle ender på sædestykkerne (E, F og G) være 22,5 grader. De skæres ud med kap/geringssav, fordi det giver den mest præcise udsavning.

Sædestykkerne skal skrues fast, så skruen rammer midt i sargene (D) - og sargene er kun 28 mm tykke. Brug 4,5 x 50 mm skruer. Inden det kan gøres, er det nødvendigt at bore for med et 4 mm træbor, fordi skruerne skal sidde tæt på endetræ.

Og så skal alle bensæt og sædestykker olieres og males, før de samles.

1

**Alle sædebrædder (E, F og G) skæres ud i en vinkel på 22,5°.

TIPS: Tjek eventuelt savens nøjagtighed ved at save otte ens stykker. Når de samles, skal de danne en ottekant med helt tætte samlinger - endetræ mod endetræ.

2

Sædestykkerne skal skrues fast midt i sargene (D). Det betyder, at afstanden fra endetræ til skruer skal være 3,5 cm. Byg en skabelon (en ko), som du kan strege op efter.

3

Efter opmærkningen skal der bores for til 4,5 x 50 mm skruer. Brug et 4 mm træbor, og bor lodret ned igennem sæde stykkerne. Herefter skal alle dele til bensæt og sæder have grundings-olie og træbeskyttelse, inden de samles.

Saml sæderne

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Har du skåret sædebrædderne med en vinkel på nøjagtig 22,5 grader, kan du nu samle bænken sektion for sektion. Når du kommer rundt, vil bænken være en ottekant med tætte samlinger mellem sædebrædderne.

Start med de sædebrædder (E), der skal placeres tættest på rygstøtterne (A).

Vi anbefaler, at du samler hele bænken hjemme på værkstedet - uden at bruge lim. Så er du sikker på, at alle delene passer sammen, inden du transporterer bænken ud til træet.

Inden transporten skal den deles i mindst to stykker.

1

Sædebrædderne stødes sammen midt over bensættene. Brug en stump liste, mens du borer for og skruer. Så er du sikker på, at enderne på brædderne flugter. Skruehovederne nedfældes, så de ligger helt plant med sædet.

2

Resten af bænkens ottekantede sæde gøres færdig. Det er pladskrævende, og bænken skal skilles ad igen i mindst to halvdele for senere at kunne placeres omkring træet. Derfor må du ikke bruge lim ved prøvesamlingen.

Byg ryglæn

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi har valgt at bygge bænken med ryglæn. Vil du i stedet bruge træet som ryglæn, kan du klare dig uden. Og så bliver bænken faktisk nemmere at bygge, fordi du ikke skal arbejde med en masse skæve vinkler.

I stedet for ryg støtterne (A) skal du blot bygge ekstra ben (B).

Men vi vil have rigtigt ryglæn. Brædderne til ryglænene (H og J) skal skæres på skrå, både i højden og i enderne. Her er det nødvendigt at bruge vinkelmåler eller smigvinkel.

Bænken prøvesamles helt hjemme på værkstedet. Inden transporten skal den skilles ad i mindst to dele.

1

Enderne på ryglænene (H og J) saves på skrå. Vinklen skal være lille, for at brædderne kan mødes lodret. Læg ryglænene op, og mærk op som vist her.

2

Enderne på ryglænene skal også saves til i en vinkel på 22,5 grader. Først fremstilles den øverste række ryglæn (H). Derefter kan du strege op til den nederste række (J). Sav ryglænene til, og giv alle dele grundingsolie og træbeskyttelse.

3

De øverste ryglæn (H) stikker 1 cm op over toppen af rygstøtten (A). Brug et hjælpebræt til at sikre, at ryglænene sidder lige højt hele vejen rundt. De samles over rygstøttens midte og fastgøres med “skråtstillede skruer“.

4

Den nederste række ryglæn (J) fastgøres på samme måde. Brug 1 cm tykke afstandsklodser mellem de to rækker ryglæn.

Materialer

45 x 120 mm reglar (gran):
• 8 rygstøtter (A) a 85 cm
• 8 ben (B) a 40,5 cm

28 x 120 mm terrassebrædder (lærk):
• 16 fødder (C) a 50 cm
• 16 sarge (D) a 52 cm
• 8 sædestykker (E) a 56 cm
• 8 sædestykker (F) a 67 cm
• 8 sædestykker (G) a 75,5 cm
• 8 ryglæn (H) a 36,5 cm
• 8 ryglæn (J) a 43 cm

Desuden:
• Rester af lister og plade (til skabelon)
• 4,5 x 50 mm rustfri skruer (160 stk.)
• Vandfast trælim
• Grundingsolie og træbeskyttelse

Specialværktøj

• Smigvinkel og kap/geringssav

Tidsforbrug

Bænken kan bygges på en weekend. Plus tørretid for grunding og træbeskyttelse.

Pris

Cirka 1000 kroner

Sværhedsgrad

For at bygge bænken skal du arbejde med en del skæve vinkler. Med smigvinkel og kap/geringssav er opgaven overkommelig. Fremstiller du bænken uden ryglæn, er den meget nem at bygge.

Tegning

Log ind eller køb adgang

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Tag plads under naturens parasol
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage